Vergeten figuren 8

37 4 1
                                    

DE ANEMOI

De Anemoi zijn de geesten of goden van de hevige stormwinden die een bepaalde wind werd toegeschreven. De vier belangrijksten waren Boreas, Notus, Zephyrus en Euros. Daarnaast waren er nog vier minder belangrijke anemoi, de tussenwindrichtingen (noordoost, zuidwest etc.).
De ene keer werden de Anemoi als gewone windstoten voorgesteld, andere keren werden ze gepersonifieerd. Ze werden opgesloten op het drijvende eiland Aeolus en werden alleen vrijgelaten op bevel van de goden om grote schade aan te richten.

Boreas
Boreas is de god van de noordenwind. Hij is de zoon van Eos, de godin van de dageraad, en van Astraeus. Vaak wordt gedacht dat Aeolus zijn vader was, maar dit is niet correct: Aeolus was god van de wind en werd aangesteld door Zeus als bewaarder van de winden. Hij zorgde ook voor koude, duisternis en sneeuw. De Grieken waren dan ook niet altijd even dol op hem.
Volgens de Griekse mythen zwierf hij rond in Thracië, daarom wordt hij ook wel een Thracische god genoemd. Hoewel Boreas uit het noorden komt, werd hij toch vooral in Athene geëerd, omdat hij bij Pilion de vloot van de Perzen zou hebben vernield.  
Hoewel Boreas erg overspelig was, was zijn ware liefde Oreithyia, de dochter van de Atheense koning Erechtheus. Maar Oreithyia mocht van haar vader niet met Boreas trouwen. Dus ontvoerde Boreas haar en dwong haar zo om met hem te trouwen.
In totaal verwekte Boreas vijf kinderen bij Oreithyia: de Boreaden, Calaïs en Zetes en die bij de Argonauten hoorden; Chione, de godin van sneeuw en ijs en moeder van Eumolpos, die ze bij Poseidon had; Butes, die door Dionysus werd bestraft omdat hij hem beledigd had; en een onbekende laatste.
In de gedaante van een paard verwekte Boreas ook veulens bij twaalf merries van Erichthonius, de koning van Troje. Volgens de verhalen liepen deze zo snel en licht, dat onder hun hoeven de aren van een korenveld niet knikten en het zeevlak niet rimpelde.

Notus
Notus is de god van de zuidenwind. De Grieken vereerden Notus als een vriendelijke god, maar hij was ook verantwoordelijk voor herfststormen. Zijn Romeinse tegenpool is Auster.

Zephyrus
Zephyrus is de god van de westenwind. De westenwind gold als een gunstige wind en in het Nederlands ook wel zefier genoemd. Van Zephyrus werd gezegd dat hij leefde in een grot in Thracië. Volgens de mythe ontvoerde Zephyrus de nimf Chloris en gaf hij haar de macht over de bloemenwereld. Samen kregen zij een zoon: Ampyx, die later een kind zou verwekken bij zijn eigen moeder. Zephyrus bedreef ook de liefde met de harpij Podarge, die vervolgens Balios en Xanthos, twee onsterfelijke paarden, baarde. Balios en Xanthos werden aan Poseidon geschonken, die ze vervolgens aan Peleus gaf.

Euros
Euros is de god van de oostenwind. Zijn Romeinse tegenpool is Vulturnus.

Rol in de Odyssee
In de Odyssee van Homerus, geschreven rond 800 voor Christus, komt een mythe over de Anemoi voor.
Na vele avonturen komen Odysseus en zijn kameraden op het eiland van Aeolus aan. Odysseus beveelt zijn kameraden aan om in de boot te blijven en gaat zelf op verkenning. Hij komt Aeolus tegen en vertelt wat er aan de hand is. Aeolus helpt hem door alle winden in een zak te vangen, behalve Boreas, die hem naar huis zou blazen. Pas als hij thuis was, mocht Odysseus de zak openmaken. Odysseus keerde terug naar de boot. Hij en zijn kameraden gingen op weg. Ithaca kwam weer in zicht, maar Odysseus was in slaap gevallen. Zijn kameraden dachten dat hij goud mee had genomen en maakten de zaak open en werden daardoor weer weggeblazen, omdat de winden woest waren dat ze waren opgesloten.

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu