De Olympiërs 5

284 11 1
                                    

ARES

Ares is de god van de oorlog en de personificatie van de krijgslust. Zijn ouders zijn Hera en Zeus. Hij is de broer van Hephaistos. 

De god van de oorlog
Ares belichaamt de deugden van de oorlogsvoering. De Epitheta die Homerus hanteert om Ares te beschrijven duiden op zijn krijgskundig vermogen. De meest voorkomende is 'mannenverdelger', maar daarnaast worden ook 'met bloed bevlekte' en 'muurbestormer' gebruikt.
Er wordt gezegd dat de oorlogen niet door Ares ontstaan, maar dat Ares er pas komt als ze al bezig zijn. Hoewel hij van de bloedbaden houdt, respecteert hij de regels.

Ares' leven
Zijn geboorteplaats en ware huis was aan de rand van de Griekse wereld, onder de barbaarse en oorlogszuchtige Thraciërs.
Hij trok zich dan ook terug in Thracië nadat hij samen met Aphrodite was betrapt in bed. De twee geliefden werden door een listige val gevangen in het bed waarin zij seks hadden: het bed dat Hephaistos en zijn vrouw Aphrodite gewoonlijk deelden. Het bed werd met een, door Hephaistos gemaakt, net van ijzeren kettingen tegen het plafond geslingerd, waardoor zij in elkaar verstrengeld gevangen raakten. Op deze wijze wist Hephaistos het overspel bekend te maken. De schande deed Aphrodite en Ares vluchten van Olympus. Ares vertrok naar Thracië, en Aphrodite naar Pahpos.

Hoewel Ares' halfzus Athena ook een oorlogsgod is, is Athena de godin van de strategische oorlogsvoering terwijl Ares meer de god is van het onvoorspelbare geweld van de oorlog met al zijn mogelijke uitkomsten.

Symbolen 

Ares had een quadriga getrokken door vier met gouden hoofdstelsels getoomde vuurademende onsterfelijke hengsten. Onder de goden onderscheidde Ares zich door zijn brutaal pantser. Hij zwaaide ook met zijn speer in strijd. Zijn heilige vogels waren de kerkuil, spechten en voornamelijk de gier. Daarnaast waren aan Ares ook de wolf, het paard en de haan gewijd.

Ares in boeken
In Percy Jackson & De Olympiërs wordt Ares beschreven als een sterke man die altijd een zonnebril draagt, om zijn ogen te verbergen. Zijn ogen zijn van vuur, niet zoals Hestia's ogen, maar 'ruig' vuur.
Ares is de vader van de koppige Clarisse La Rue.

Greek MythologyWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu