De Olympiërs 4

297 10 0
                                    

HEPHAISTOS

Hephaistos is de god van de smeedkunst, ambachtslieden en het vuur. Hij is de smid van de goden. Hij was getrouwd met Aphrodite, maar zij bedroog hem met haar minnaar Ares, de god van de oorlog. Volgens sommige bronnen was Hephaistos een zoon van Zeus en Hera, van sommige alleen de zoon van Hera.

De werp van Olympus
Hephaistos was mank. In Homerus' Ilias wekt zijn verschijnen bij de goden het 'Homerisch gelach'. Voor zijn mankheid bestaan twee verklaringen.

1. Volgens de ene was Hephaistos bij een echtelijke twist tussen zijn ouders aanwezig en toen hij zich erin mengde om zijn moeder te verdedigen, pakte zijn vader hem bij een been en wierp hem van Olympus naar beneden. Een volk uit Thracië, de Sintiërs, dat met een volksverhuizing op Lemnos was terechtgekomen (daar was Hephaistos neergekomen bij zijn val), verpleegde hem maar hij bleef mank.
2. De andere versie zegt dat Hephaistos mank geboren werd en dat uit schaamte Hera besloot zijn geboorte verborgen te houden en hem van Olympus naar beneden te gooien. Hij kwam in de oceaan terecht, waar hij opgevist werd door Tethys en Eurynome die hem opvoedden in een diepe grote donkere grot bij de zee. Toen hij volwassen geworden was besloot hij om zich te vergelden aan zijn moeder een door hem gesmede gouden troon te schenken. Toen zij daar echter op plaats nam, was ze er plotseling aan vast geketend en niemand behalve Hephaistos kon haar bevrijden. En zo, met kunstgrepen, keerde Hephaistos op de Olympus terug om Hera te bevrijden. 

Er wordt gezegd dat Zeus, om met Hephaistos op goede voet te komen na diens terugkeer op Olympus, besloot hem Aphrodite tot echtgenote te geven. Hoewel hij zelf lelijk was had Hephaistos altijd knappe vrouwen.

Hephaistos in boeken
In Percy Jackson & De Olympiërs wordt Hephaistos beschreven als een kolossale man, met een schouder lager dan de andere en een volle baard.
Hephaistos zou een koeherder een mechanische spin hebben gegeven, die ieder ander de weg naar Hephaistos' werkplaats zou leiden.

Hephaistos is de vader van Beckendorf en Leo Valdez, met als voornaam Charles, maar als hij geen Charlie wordt genoemd, noemt iedereen hem Beckendorf.
Leo komt pas voor in de vervolgserie, maar naarmate het boek vordert komt hij erachter dat hij macht heeft over het vuur, iets wat heel zeldzaam is en Hephaistos nooit zomaar aan iemand schenkt.

Greek MythologyWhere stories live. Discover now