Eyüp ilçesinin mahalleleri

248 2 0
                                    

Ağaçlı,

İstanbul ili, Eyüp ilçesi, Eyüp bucağına bağlı bir köydür.

Karadeniz kıyısından 1 km içeride kurulmuş olan Aşağı Ağaçlı (aynı zamanda köy merkezi ve köyün idare edildiği yerdir) ve ondan 1 km yukarıda kurulmuş olan Yukarı Ağaçlı diye iki kısma ayrılır.

Ekonomi

Mandacılık, ormancılık ve madencilik köy halkının temel uğraşlarıdır. Yazın plajları kalabalık olur. Plajları ücretsizdir. Değerli linyit yatakları bulunan köyün linyiti "Ağaçlı kömürü" adıyla ün yapmıştır.

Akpınar,

Kısırmandıra, Odayeri ve Çiftalan komşu köyleridir.

Akpınar, İstanbul ilinin Eyüp ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihçe

Köy 1877-1878 yılları arasında balkanlardan göçen halklar tarafından kurulmuştur.

Kültür

Köyde hıdrellez ve nevruz coşkulu bir şekilde kutlanır.

Coğrafya

İstanbul iline 50, Eyüp ilçesine 40 km uzaklıktadır.Aynı zamanda köyün birde sahili vardır.

İklim

Köyün iklimi, Karadeniz iklimi etki alanı içerisindedir.

1997 1414

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Ayrıca köyde linyit kömüre dayalı madencilik ve kuma dayalı işletmecilik yapılmaktadır.

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. PTT şubesi yoktur fakat PTT acentesi vardır. Sağlık ocağı vardır ancak faal değildir. Köye ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

Akşemsettin,

İstanbul'un Avrupa Yakası'nda bulunan Eyüp ilçesine bağlı 21 mahalleden biridir. İdari sınırlarına bakıldığında kuzeyinde Güzeltepe; güneyinde Yeşilpınar; güneydoğusunda Karadolap; doğusunda Çırçır; batısında ise Gaziosmanpaşa ilçesine bağlı Mevlana mahalleleri ile komşudur. Ayrıca kuzeybatısında sınırlı bir alanda Alibeyköy Baraj Gölü'ne de kıyıdaştır.

Alibeyköy,

İstanbul'un Eyüp ilçesi sınırları içindeki bir semttir. Tarihinde mısır tarlaları ile bilindiğinden günümüzde aynı tarlalardan eser olmamasına karşın semtin girişindeki dev mısır heykelinde de görülebileceği gibi semtin sembolü olarak seçilmiştir.

Tarihçe

Alibeyköy'e adını veren Ali Bey, Karesi Beyliği Emirlerinden Evrenos Gazi'nin oğlu Ali Bey'dir. Orhan Bey'in beyliği ele geçirmesinden sonra Karesi Beyliği Osmanlı hizmetine girmiş ve Evrenos Gazi Rumeli'deki fetih hareketlerinde Orhan Bey'i desteklemiştir. Hizmetlerinden ötürü Orhan Bey, Evrenos Bey'e vakıf için İstanbul'da istediği yerleri bağışlamıştır.

Evrenos Gazi'nin oğlu Ali Bey de zamanının Osmanlı sultanlarından olan Fatih Sultan Mehmet'i fetihlerinde desteklemiş ve o da babası gibi Fatih Sultan Mehmet tarafından iltifat görmüş ve günümüzdeki Alibeyköy semti sınırları içindeki bir çiftliği kendisine mülk olarak vermiştir. Semtin adı da onun işte sözü geçen Ali Bey'den ötürü Alibeyköy olmuştur. Ali Bey 1485 yılında vefat etmiş ve Yenice-i Vardar'daki türbesine gömülmüştür.

İstanbul'u geziyorumHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin