Beykoz Korusu

40 1 0
                                    

Beykoz Korusu ya da Abraham Paşa Korusu, İstanbul'un Beykoz ilçesinde yer alan bir korudur. İstanbul Boğazı sırtlarında, Beykoz ile Paşabahçe semtleri arasında geniş bir arazi üzerine yayılmıştır. Yüzölçümü 27,9 hektardır. Boğaz'a bakan yamaçlardan başlayarak içlerde Riva'ya kadar uzanır. Doğuda doğal ormanlarla bütünleşir.

Koru adını, Mısır Hıdivi Mehmet Ali Paşa'nın yakın adamlarından olan Ermeni kökenli Erem Amira'nın torunu Abraham Paşa'dan (1833-1918) almaktadır. Abraham Paşa, dönemin Osmanlı padişahı Abdülaziz'le dostluk kurmuş ve bir rivayete göre padişahla oynadığı bir tavla oyununda galip gelmesi üzerine bu korunun bulunduğu geniş araziyi kazanmıştır.

Sultan Abdülaziz'in ardından Osmanlı tahtına çıkan Sultan II. Abdülhamit, Abraham Paşa'nın İstanbul'da sahip olduğu geniş topraklardan rahatsızlık duymuş, bu araziyi kendisinden satın alarak, Paşabahçe Koyu'na bakan bölümünü Hürriyet Bahçesi adıyla park olarak düzenleyerek halkın kullanımına sunmuştur.

Abraham Paşa'nın mülkiyetindeyken, koru Fransız bahçe uzmanları tarafından düzenlenmiş, içinde köşkler, kuşhaneler ve havuzlar inşa edilmiştir. Türkiye ikliminde doğal olarak yetişmeyen, yurtdışından getirilmiş egzotik bitki ve ağaçlar dikilmiştir. Koru içinde küçük bir tiyatro yaptırılmışsa da, bu tiyatro 1937 yılında çıkan bir yangında yıkılmıştır. İki büyük yapay mağara, beş havuz, kayalarla oluşturulmuş 3 yapay çağlayan bulunmaktadır. Havuzlardan birinin içinde küçük bir yapay ada vardır.

Günümüzde İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan koru, halkın ziyaretine açıktır. İçinde iki otopark, iki kır kahvesi, bir restoran, iki sera, açık spor alanları, çocuk parkı, oturma terasları ve piknik alanları bulunmaktadır. Boğaz tarafından Kocaburun Caddesi ve kuzeyden Kavakdere Caddesi aracılığıyla koruya ulaşılabilir. Koruda bulunan ağaçlar arasında sekoya, kırmızı yapraklı karaağaç ve Japon saforası gibi nâdide türler bulunur. Bunların yanı sıra çok miktarda at kestanesi, çınar, ıhlamur, meşe, erguvan ve akasya türü de bulunur.

NASIL GİDİLİR?

İETT otobüsleri ile gitmek isteyenler 121A Beykoz - Mecidiyeköy , 15 Üsküdar - Beykoz, 15BK Kadıköy - Beykoz hatları ile ulaşabilir. Üsküdar-Kavacık-Beykoz-Ortaçeşme dolmuş minibüsleri ve halk otobüsleri de bu hatlarda yolcu taşıyor. Özel araçları ile gitmek isteyenler için 2 yol var. Birincisi Üsküdar'dan başlayıp Beykoz'a kadar giden Boğaz sahilini takip etmek. İkincisi ise otoyol ve bağlantılarını kullanarak ulaşmak. TEM'den Kavacık'a vardığınızda, Kavacık üst geçidinden Beykoz yönünde ilerleyeceksiniz. Deniz yoluyla gelecek olanlar Eminönü-Karaköy-Beşiktaş iskelesinden Beykoz iskelesine İDO deniz otobüsleriyle gidebilir. Ayrıca özel motor seferleri de Yeniköy-Beykoz arası hizmet veriyor.

Kaynak : http://www.hurriyet.com.tr/sosyal-tesis-acildi-beykoz-korusu-canlandi-5687081  



İstanbul'u geziyorumHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin