Eyüp'ün Semtleri

363 2 0
                                    


Kemerburgaz, Eyüp ilçesine bağlı bir bucak merkezidir.

Pirinççi, Yayla, Akpınar, İhsaniye, Kısırmandıra, Odayeri, A.Ağaçlı, Y.Ağaçlı, Çiftalan ve Göktürk köyleri Kemerburgaz'a bağlıdır.

Kemerburgaz, Eyüp ilçesinin kuzeyinde kalan, Eyüp'ün bu civardaki köylerinin ve dahi Göktürk Mahallesinin de bağlı olduğu bir nahiye merkezidir.1924 mübadelesinde selanik sancağına bağlı müslüman türklerin yerleştiği daha sonra türkiyenin değişik illerinden göç almıştır Eskilerin Pirgos (burgaz) dediği Kemerburgaz 90'lı yıllardan sonra yapılmaya başlanan villalarla İstanbul zenginlerinin çekim merkezi haline gelmiştir,

Kuzeyinde Çiftalan köyü, Doğusunda bahçeköy ve Sarıyer, batısında Pirinççi ve Habipler, güneyinde ise Hasdal ve Alibeyköy bulunur.

Ulaşım

OTOBÜS HATLARI

48 (GÖKTÜRK - MECİDİYEKÖY)

48A (GÖKTÜRK - KAZLIÇEŞME MARMARAY)

48E (GÖKTÜRK - EMİNÖNÜ)

48K (KEMERBURGAZ - AĞAÇLI KÖYÜ)

48L (GÖKTÜRK KÖYÜ - 4.LEVENT METRO)

48P (KEMERBURGAZ - AKPINAR KÖYÜ)

MİNİBÜS HATLARI

Göktürk - Şişli

Göktürk – Eyüp

Otakçılar,

İstanbul'un Eyüp ilçesi hudutlarına dahil olan Defterdar Mahallesi'ne bağlı ve Haliç Köprüsü'nün kenarında bir semttir. Tarihi evleri, karakolu ve tarihi mezarlıklarıyla ünlüdür. Semtin en önemli eserlerinden biri de Fethi Çelebi Camii'dir.

Bölgenin adı, 1453 yılında İstanbul'un fethinden öncesine dayanır. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethederken otağını bu bölgeye kurmuştur. Fetihten sonra bu bölge zamanla Otakçılar adını almıştır.

Fatih Sultan Mehmet'in emriyle yaptırılan Fethi Çelebi Camii, Türklerin İstanbul'u fethinden önceki son Cuma namazına Fatih Sultan Mehmet'e ev sahipliği yapmıştır. Otakçılar İstanbul'un eski semtlerindendir. Şuanda Milli Egemenlik Parkı'nın olduğu yer , Haliç Köprüsüne bağlanan yollar ve Ayvansaray'da bulunan surlara kadar geniş bir mezarlık olan Tokmaktepe Mezarlığı bulunmaktaydı. Fethi Çelebi Cami'nin tam karşısındaki Otakçılar Karakolu Osmanlı İmparatorlu'nun ilk karakoludur. 1879 tarihinde Zabıta Dairesi olarak inşa edildi. Otakçılar Paşmakçı Çayır Caddesi üzerinde eskiden Herko Kumaş Fabrikası bulunmaktaydı. Şuanda burada Eyüp İş Merkezi , Flatofis Alışveriş Merkezi ve Kanal 7 bulunmaktadır. Ayrıca Tokmaktepe'den hariç Otakçılar'da bulunan Otakçılar Mezarlığı vardır. Bu mezarlığın ilerisinde tarihi Aşçıbaşı Çami ve parkı bulunmaktadır.

Rami

İstanbul'un Eyüp ilçesine bağlı büyük ve tarihi bir semttir. Adını Osmanlı padişahı II. Mustafa döneminde önce Reis-ül Küttablık sonra da sadrazamlık yapan Rami Mehmed Paşa'dan alır.

II. Mustafa'nın bu semtte Sadrazam Rami Mehmed Paşa'ya hediye olarak verdiği arazi Rami Çiftliği olarak anılmaya başlamış, zamanla semtin adı Rami haline gelmiştir. II. Abdülhamit zamanında birçok devlet görevlisi bu semtte yerleşmiştir. Tarihi Rami Kışlası, Hacı Ali Paşa İlköğretim Okulu ve camii semtin tarihi yapılarındandır.

Edirnekapı

İstanbul'un en tanınan semtlerinden biridir. Fatih İlçesi sınırları içerisindedir. İstanbul'un sur kapılarından birini oluşturur. Kanuni Sultan Süleyman'ın kızı Mihrimah Sultan'ın isteğiyle Mimar Sinan tarafından yapılan Mihrimah Sultan Camii burada yer alır.

Kaynak : vikipedi

İstanbul'u geziyorumHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin