1.Bölüm

7K 466 108
                                    

Merhaba :)

Geçen hafta tanıtımı yayınlarken yaşadığım ufak sorundan dolayı birinci bölümün girişini de eklemek zorunda kalmıştım. yaklaşık bir altı gün sonra birinci bölümün devamını eklemeyi başarabildim. Beğenmeniz dileğiyle...


Keyifli okumalar!

*************

Tarihte bir zaman- Monaco Grand Prix

"Monaco'dan selamlar sayın seyirciler! 'dan sonra Dünya'daki ikinci küçük bağımsız devlet olan ve semtindeki gösterişli ile ünlü bu güzel şehir bugün Formula 1 Grand Prix yarışına ev sahipliği yapıyor. Bilindiği üzere Monako Grand Prix'si her pilotun ve takımın kazanmayı hayal ettiği bir pisttir ve bugün burada hangi takıma bakarsanız bakın Monaco'da olmanın, bu yarış içinde yer almanın haklı gururu ve heyecanını takım üyelerinin yüzlerinde rahatlıkla görebilirsiniz. Öyle değil mi Bülent?"

"Evvet çok haklısın Burak. Şahsen ben bile burada olup, bu yarışısın heyecanını canlı canlı yaşayarak ekranları karşısındaki izleyicilerimize bu heyecanı anlatmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Yarışa giden damarları oluşturan takımların heyecanlarını tahmin dahi edemiyorum. İşleri fazlasıyla zor."

"Allah'tan yanımızda röportaj için takımlardan birileri yok Bülent yoksa zaten tavan noktasında olan heyecanlarını daha da arttırmış olacaktın."

"Haklısın Burak. Bende fazlasıyla heyecanlıyım."

"Burdaki heyecan dolu havayı yeterince seyircilere anlattığımıza göre Bülent. Ekranları başındaki izleyicilere Monaco yarışının Formula 1 camiası için neden bu kadar büyük öneme sahip olduğunu anlatmaya ne dersin?"

"Çünkü Monako'da kazanan bir pilotun ismi tarihe altın harfler ile geçer. Monte Carlo sokaklarında hızlıca sürmek kusursuz bir pilotaj, sağlam bir teknik ve yüksek bir cesaret gerektirir. Bariyerler ile çevrili pist hatayı asla affetmez.

Monako'da pilotların diğer hiçbir pistte olmadığı kadar konsantre olması gerekir. Araçlar maksimum yere basma gücü ile yarışır. Geçişin neredeyse imkansız olduğu bu pistte sıralama turları hayati bir öneme sahiptir.

Hazır sıralama turları demişken Monako'da iyi bir tur zamanı elde etmek için Portier virajını iyi almak gerektiğini söylemeden geçemeyeceğim. Ve dün ki sıralama turlarını izleyenler bilir ki bütün pilotlar Portier virajında ciddi sıkıntı çektiler. Hatta oldukça zorlandıklarını yarış sonrasında yapılan röportajlarda da belirtmekten çekinmediler.

Buranın ardından Loews virajı yani Formula 1 tarihindeki en yavaş dönülen viraj gelir ki şu ana kadar yapılan yarışlarda bu virajlar Ayrton Senna ve Michael Schumacher gibi birçok efsane ismin yarış dışı kalmasına neden olmuştur.

Pistin zorluklarından çıkıp birazda en başarılılarından bahsedecek olursak da Graham Hill nam-ı diğer Bay Monako ve Michael Schumacher burada 5'er kez galibiyete ulaştılar. Alain Prost 4 kez, Stirling Moss ve Jackie Stewart da 3'er kez kazandılar. Fakat tüm bu isimlerin tepesinde 6 galibiyeti ile efsane Senna bulunmaktadır."

"Ah evet gelmiş geçmiş en iyi F1 pilotu. Bu sayede kendisini yad etmiş olalım. Peki elimdeki bilgilere göre pist 1955'de modifiye edilmiş. Doğru mudur?"

"Evet doğru fakat genelde ufak modifikasyonlar yapıldı. 2004'de ise pityolu ve Rascasse virajında önemli düzenlemeler yapıldı ve seyirci kapasitesi arttırıldı."

Formulaşk1Hikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin