The Lady of Passion

By melsforever

2.2K 88 0

Осемнадесети век - крале, светски събития, войни и...аристокрация. Във Франция цари пагубния период на пищнит... More

Chapter 1
Chapter 2
Chapter 3
Chapter 4
Chapter 5
Chapter 6
Chapter 7
Chapter 8
Chapter 9
Chapter 10
Chapter 12
Chapter 13
Chapter 14
Chapter 15
Chapter 16
Chapter 17
Chapter 18
Chapter 19
Chapter 20
Chapter 21
Chapter 22
Chapter 23
Chapter 24
Chapter 25
Chapter 26
Epilogue

Chapter 11

48 4 0
By melsforever

Анри се чудеше каква причина да си измисли, за да се срещне с нея и още повече – да отиде у тях. Надяваше се след като я види всичко в ума му да се разсее и мъглата надвиснала над него да изчезне, но сякаш се сгъсти още повече. Искаше да разбере какъв бе проблемът и защо се държа така онзи ден, но тя не желаеше да обсъжда това с него. Но защо?

Ребека се бе отърсила от случката и се стараеше да не мисли за нея. Онзи емоционален изблик бе загърбен и нямаше никакво място в живота ѝ повече. Щеше да продължи да живее както го бе правила до сега. Нямаше да е трудно, бе успяла да го прави за толкова дълго време, защо да се затруднеше сега? Бе получила нова покана за бал от някои си маркизи. Дори не ѝ пукаше за имената, щеше да отиде така или иначе, за да убие времето с нещо. А междувременно си бе поръчала повече количество от обикновеното сладкиши. Сладкото успокояваше и действаше добре на нервната ѝ система. Ако някой отказваше да приема тази захар значи бе луд, това сладко изкушение бе несравнимо с никое друго! Въпреки него обаче бе в ужасно настроение и си избра една черна рокля, която бе единствената ѝ в този цвят. Всички онези, които носеше докато бе в „траур" бяха изхвърлени, а тази бе шита отделно година след като реши, че повече няма да „скърби" за неблагодарника. Пожела да хванат косата ѝ на обикновен кок. О да, определено щеше да е доста в черно особено без перуката и пудрата..

- Мъри, приготви ми ваната, а после оправи тази рокля за довечера.

- Да, маркизо.-момичето се поклони и отиде в банята, за да изпълни задълженията си.

Щом се върна помогна на господарката си да свали дрехите си и да отиде да се изкъпе. Междувременно взе посочената от нея рокля и я извади на леглото ѝ. Направи ѝ впечатление цвета, в продължение на пет години маркизата не бе носила този цвят и сега изведнъж реши да го облече. Странно, имаше нещо зад тези ѝ намерения, бе сигурна. Не изказваше нищо на глас, но от погледа ѝ не можеше да убегне нищичко. Надушваше нещата без дори да са ѝ подсказали по някакъв вроден инстинкт, ала не ги споделяше, тя не бе клюкарка.

Дълго време стоя потопена в приятната вода. Най-накрая когато взе да изстива си каза, че е време да излиза от нея и се изправи. Повика Мъри да ѝ донесе халата и щом го направи ѝ го държеше докато го облече. После отиде в стаята си и постоя няколко минути преди да започне да се приготвя. Прислужничката ѝ навлече всички катове докато не стигна до най-горния черен плат. Оправи косата ѝ точно както желаеше да бъде. Познаваше вкусовете на господарката си и се справяше добре с всяка нейно поръчение. Затова я ценеше толкова много и не би я заменила за никоя друга. А и обичаше дискретността ѝ. Тези качества у една гувернантка бяха много важни, направо задължителни.

След като приключи с всичките си приготовления каза на иконома си да приготвят каретата за излизане. Беше напълно уверена в себе си и тази вечер щеше да се забавлява. Напук на всички останали и цвета, който носеше. Ето това искаше да постигне като покаже коя е Ребека дьо Марманд.

Анри изобщо не бе в настроение за никакъв бал, но толкова много се нуждаеше от разсейване, че сам се разубеди да отиде. Избра един бял униформен костюм. Огледа се в огледалото и прецени, че изглежда добре. Та кога бе изглеждал зле? Оправи се и нареди да му приготвят каретата. Докато минаваше по коридора майка му го забеляза и го огледа от глава до пети.

- Изглеждаш прекрасно, сине!-възкликна тя. Той само кимна на коментара ѝ.-Ще отиваш на онзи прием, нали?

- Не възнамерявах, но почувствах, че имам нужда да се разсея с нещо.

- Да, прав си. Забелязах, че от няколко дни си умърлушен и това силно ме притеснява.

- Добре съм, майко.

- Не ми се струва да е така. Моля те, грижи се за себе си! Не карай майчиното ми сърце да се свива от тревога по теб.-той я погледна виновно.

- Не съм искала да ви тревожа, скъпа майчице. Обещавам, че ще се оправя. Просто нямам настроение.

- Надявам се след тази вечер то да се промени и да си усмихнат както винаги.

- Ще се постарая да е така.

- Добре, върви момчето ми.-тя стана и отиде до него целувайки го по бузата.

- Приятна вечер, майко.

- И на теб, сине мой.-той се поклони и тръгна.

Мразеше да разочарова или натъжава родителите си. Искаше винаги да ги радва сякаш за благодарност, че правят всичко за него и не го лишават от нищо. Разтърси глава и слезе, не му се мислеше сега за всичко, което бе в главата му. Тази вечер щеше просто да се остави на течението и да не мисли за абсолютно нищичко.

Графиня дьо Бордо искрено се тревожеше за синът си и реши да обсъди тревогите си с мъжа си. Той бе разумен човек и щеше да я разбере. Не можеше да бъде по-щастлива, че той е неин партньор. Да, вече и двамата бяха малко възрастни, а детето им толкова малко в сравнение с тях, но успя да зачене твърде късно, а втори път не можа да се получи и си останаха с едничкото детенце. Влезе в кабинета му и седна на креслото до неговото.

- Скъпи съпруже, притеснявам се за Анри. От дни е клюмнал и усмивка вече не грее лицето му.

- Аз също съм угрижен в мисли за него. Забелязах поведението му и се чудя на какво се дължи то.

- Аз също. Знаете ли какво можем да сторим за него?-той въздъхна отчаяно.

- Ако знаех до сега да съм го сторил.

- О, какви беди ни се стовариха на главите! Момчето ни е нещастно, а ние нищо не можем да сторим за него!-възкликна тя печално.

- Не се измъчвайте така, защото така свивате и моето сърце.

- О не, не и Вие! Простете ми за несъобразителността! Няма да говоря повече така.

- Не унивайте, вярвам, че скоро той ще се оправи.-постави ръката си върху нейната.

- О, дано Бог чуе молитвите ми и се отзове на тях! Амин!-отвърна тя и сведе главата си.

Искрено се притесняваше за рожбата си и всяко негово нещастие бе и нейно. Искаше само най-доброто за него, но не можеше да го предпази от всичкото зло и нещастие по света, нямаше как. Въздъхна отчаяно и продължи да се моли наум.

Ребека пристигна в пищно украсеното имение. Свали пелерината си когато влезе и я подаде на един от слугите да я отнесе. Влезе вътре и забеляза неприкритите любопитни погледи на всички присъстващи. Едни се питаха защо носи черно, други си мислеха, че нещо може да ѝ е станало и да е решила да „скърби" отново или пък да е загубила някой роднина? Никой не знаеше какво се случва в нейния живот, не можеше да се каже, че има приятелки и че е въобще близка с някого. Само графините Анастази и Лусия се приближиха до нея от любопитство да разберат какво става.

- Добър вечер, маркизо!

- Добър вечер, дами!-отвърна тя и ги огледа. Едната бе със зелена, а другата – с виолетова рокля.

- Но защо Сте облекли този траурен цвят?

- Забранено ли е да се носи? Ако е така, не знаех. Няма да се повтори.

- Не, не грешно разбрахте думите ми. Никой не носи черно освен на погребения и докато е опечален, ако ме разбирате.-отвърна едната.

- Да, запозната съм с това, но просто сметнах, че би отивала на моите коси.-като каза това веднага насочиха вниманието си нагоре към лицето ѝ.

- О, Вие нямате и перука!

- Да, прави ме да изглеждам стара, а косата ми – посивяла.-двете момичета се изкискаха.

- Права Сте.

- Е, не сме ли дошли, за да се забавляваме?-подхвърли им тя.

- Точно така, хайде!

Анри пристигна и влезе в претъпканото място. Взе си чаша алкохол и я изпи до дъно, не го интересуваше дали ще прави впечатление или не. Огледа се, за да установи кой присъства и кой – не. Повечето лица му бяха известни, но не им обърна особено внимание. Но когато я видя всичко в него се промени, чак до мозъка на костите му. Тялото му се напрегна, а погледът му стана по-зорък от до преди малко. Мина измежду гостите, за да стигне до нея и успя. Тя се изненада да го види и това не остана неприкрито. Беше в черно, но защо?

- Добър вечер, маркизо.

- Добър вечер и на Вас, графе.-отвърна тя по същия начин, по който и той.

- Притеснявах се за Вас. Онзи ден..-тя рязко го прекъсна.

- Не Ви ли казах да го забравите? Все едно нищо от това не се бе случвало.

- Нямаше как, Ребека.-обърна се към нея по малко име и това я накара да потръпне. От неговите уста..звучеше хубаво да го изрича.

- Моля Ви, избийте си го от главата и не се ровете в миналото. То си остава минало и няма как да бъде променено.-каза тя с болка в гласа.

- Не знам как, но..ще опитам.-това почти я изненада.

Започна музика и дузина двойки вече бяха наредени да танцуват. На него му се прииска да я покани, но не знаеше как ще реагира. Когато се обърна към нея, за да потърси очите ѝ видя, че гледат също така напористо ту към него, ту към танцуващите. Значи искаше те двамата да танцуват. Поклони се и протегна ръка към нея, а тя с радост подаде своята. Насочиха се към центъра където започнаха да танцуват нещо свое сякаш съществуваха само те и никой друг, който да ги съди. Завъртяха се синхронно и двамата, а това породи искрен смях у нея. Наистина се забавляваше за пръв път от цяла вечност! Това нямаше как да не го накара да се усмихне, нали това искаше да види – щастието в нейните очи, което да накара и него да се почувства така. Когато приключиха бяха леко задъхани, но с огромни усмивки на лица.

- Благодаря Ви за това, определено желаех да се забавлявам малко.-каза тя.

- О, няма за какво да ми благодарите. Аз се чувствах по същия начин.-усмихна се по-широко при думите му и сведе леко свенливо поглед прибирайки един непокорен кичур зад ухото си.

С нежелание се разделиха и всеки пое по своя път, но едно бе сигурно – никой от тях нямаше да забрави тази случка. Тя зарадва не само двама им, но ги подхрани с още едно чувство, което все още не разбираха. Те подпалиха една пламенна искра, която не можеше да бъде спряна. А тя бе способна да промени живота и на двамата...

Continue Reading

You'll Also Like

Преговор By 김 찬

Historical Fiction

55 1 8
Учете
36.2K 3K 41
На далечната планета Тругар живее едно момиче.Една бъдеща кралица. Един непобедим рицар. Един роден лидер.Една непокорна осиновена принцеса. Безстраш...
143 20 13
It's my own story or let's say - universe. Tmnt 2012 is mixed with miraculous and etc... I will show how they look like. 😊 Stay turned and health. 💙