Guus

6 2 0
                                    

Guus is een Gelderse ruin van 13 jaar, hij heeft een ongeluk gehad in de trailer en sindsdien wil hij de trailer niet meer in.
Ty,

'Hoe gaan jullie dit aanpakken?'
'We gaan eerst kijken naar wie hij het meeste vertrouwen heeft, een trailer probleem is niet iets wat je zomaar kunt oplossen, of nouja kan wel, maar dan werk je op de manier van Val Stanton. En zo laag willen wij niet zakken' ik knik en we lopen met Guus aan het touw naar de longeer cirkel. De zomervakantie is begonnen en we zijn ook begonnen aan de rijbak die nu toch wel echt een nodig is vooral als we tijdens de winter verder willen met het helpen van paarden.

'Oke nu laten we hem los en kijken naar wie hij toe loopt en blijft staan' legt Amy uit. Ik ga op het hek zitten en kijk aandachtig. Ik heb in de tussentijd al behoorlijk wat met paarden gedaan, ook heb ik wat gedragen geleerd en de beginselen over hoe je een paard kunt lezen.

Amy klikt hem los en hij blijft een tijdje staan kijken en snuffelen aan het zand. Vervolgens doet hij zijn hoofd omhoog en komt naar mij toe en drukt zijn neus tegen mijn knie aan.
'Hij heeft gekozen' lacht Alex en ik klop hem op zijn hals.
'Dus ik moet hem gaan trainen? Jullie gaan mij wel helpen he' zeg ik duidelijk tegen ze en ze knikken.
'Uiteraard, je eerste eigen paard om te trainen. Is dat niet geweldig?'
'Dat zullen we nog wel is zien' mompel ik meer tegen mijzelf.
'Dan kan ik hem wel helpen en dan doe ik gelijk Spartan' meldt Amy en ik glimlach, zodra ik bedenk dat we dit samen gaan doen.
'Is helemaal goed, de paarden hebben allemaal al gelopen dus ze zijn klaar voor vandaag, stallen zijn gedaan en ze staan vanaf vandaag 24/7 buiten' vertelt Alex en ze loopt naar het hek en gaat weer naar buiten terwijl ik nog even aan het kroelen ben met Guus.
'Goed ik ga verder met het hekwerk' en Alex verdwijnt weer richting de rijbak waar intussen al het één en andere aan palen staan, de ingang is al neergezet en de eerste aansluitende palen ook. Jack is de hele ochtend en middag al druk bezig met het maken van gaten en knuffelt zijn kleindochter die hem komt helpen om wat extra vaart te maken.

'Goed, moet ik nu dan gelijk beginnen met een join-up?' Vraag ik aan Amy.
'Dat kan zeker, maar je moet zelf ook bedenken wat je een goeie manier van trainen vind. Je kan ook wat uit de boeken en schriften van mijn moeder zoeken' en ik knik.
'Dat is een goed idee, ik ga mij eerst wel even inlezen en daarna  aan het werk'
'Dat vind ik een hele goeie insteek, zullen we samen dan de boel even opfrissen?' Vraagt ze.
'Is helemaal goed, in de keuken of in het kantoortje?'
'In het kantoor kan wel, dan hoeven we niet alles te verplaatsen' en ik knik goedkeurend en we lopen met Guus aan de hand naar het land om hem daar weer lekker los te laten.

'Hallo, ik kom Dior ophalen' en we kijken allebei op.
'Dior?' En Amy kijkt verbaasd op 'had jij gebeld?' Vraagt ze mij en ik schud mijn hoofd.
'Niemand heeft gebeld, maar mijn baas vind het te lang duren. Dus ik moet hem komen ophalen en Briar Ridge brengen'
'Maar dat is onzin, hun manier van trainen gaat hem alleen maar drukker maken' roept Amy gefrusteerd en de stalknecht van de eigenaar van Dior haalt zijn schouders op.
'Ik moet gewoon mijn taken voldoen' Amy wil er tegen ingaan, maar ik hou haar tegen.
'Ik haal hem wel' en pak zijn halster.
'Bedankt, hey ik had het ook liever gehad dat hij hier nog even was blijven staan, maar ik kan het niet hebben dat ik ontslagen wordt' vertelt ze tegen Amy nog voor ik de hoek om ben en het land in loop om Dior te pakken.
Dior is op Heartland gekomen, omdat hij een "ADHD" probleempje heeft. Hij werd erg druk onder het zadel, het is intussen al erg verbeterd en word hij alleen nog maar druk zodra je het bos ingaat of iets gaat doen wat hij erg leuk vind. Dior is een 6 jarige dressuur schimmel ruin en zijn eigenaren hebben grootse plannen met hem, maar door zijn drukke gedrag konden ze hem niet fatsoenlijk trainen of verkopen.

'Heey jongen je gaat weer naar huis' en hij draait met zijn oortjes. Guus staat een stukje verder te grazen en kijkt af en toe een beetje op.

'Hier' en geef het touw aan van Dior.
'Bedankt' en ze laadt hem in.
'Was er verder nog iets van hem?' Vraag ik aangezien Amy mokkend het kantoor in is gegaan.
'Alleen een deken en een zadeldek' leest ze op van een papiertje.
'Goed, die liggen dan waarschijnlijk voor zijn stal. Ik zal ze even halen' en loop weer naar binnen. En inderdaad voor zijn stal ligt een deken en een dekje.

I'm a Fleming #HeartlandWhere stories live. Discover now