24.

51 7 3
                                    

Stigavši na prelaz kod Jarinja, Teodora je mogla videti veliki broj žandarmerije kao i veliki broj vojnika koji su nosili oznake američke i albanske države. Izgledalo je kao da sve ide kako je planirano i da stanovnici odlaze u sanatorijum i da je vojska tu da se pobrine za to, kao i da niko sa strane ne uđu na Kosovo. Ponoć je odavno prošla , kada joj je američki vojnik prišao i rekao da ne može proći zbog transporta ljudi, međutim ona je izvadila karticu koju joj je dao Lazar. Kada je to vojnik video pokazao je drugom vojniku da podigne rampu i da ona može proći.

***************


Teodora je polako ulazila u Zvečan. Nigde nije bilo civilnog stanovništva, samo vojnik do vojnika. Grad je bio prepun bodljikave žice. Usporila je, iako je znala da joj se ništa neće desiti ipak taj prizor joj je terao da oseća dozu straha, ali kada je stigla do puta koji vodi do Mitrovice nekako joj je bilo lakše , barem je osetila na kratko to olakšanje. Pogledala je sa strane i par vojnih džipova je bilo uništeno, a kod Trepče je bio veliki broj vojnika. "Kao cela armija bog te." Reče Teodora, te izvadi telefon i odmah joj je izašla biografija Nataše Vasić. Pogledala je njenu adresu i odmah se uputila tamo. 

Dok je prolazila kroz Mitrovicu mogla je da vidi kako vojnici uzimaju mrtva tela i bacaju ih u vatru kao da su drva , taj prizor joj je bio grozan i samo je okrenula glavu. Brzo je skrenula i otišla do Natašine zgrade koja je bila gotovo srušena. U tom delu grada nije bilo vojnika, bilo je samo par mrtvih ljudi koje je morala da preskoči kako bi stigla do ulaza. 

Kad je ušla u zgradu primetila je da su svaka vrata porušena i da je nameštaj razbacan svuda po ulazu. Umalo je viknula kada je nagazila telo ispod nje. Zbog mraka ga nije videla, te je odmah izvadila telefon i uključila lampu i nastavila sa hodom. 

Stigla je do jednih vrati koja su bila u hodniku stana. Uperila je lampu i na njima je pisalo Nataša Vasić. "Tu si znači." Počela je da pretražuje čitav stan, ali joj je veliku pažnju privukao vetar koji je ulazio u dnevni boravak kroz slomljene prozore. To je učinilo da jedan papirić doleti pravo ispred njene noge. Kada ga je podigla mogla je videti da na njemu piše ZA KRISTIJANA. "Znala sam da postoji drugi fleš ." Osmehnula se, ali je onda čula kako neko ulazi u stan , izvadila je pištolj i brzo se sakrila.  

"O moj Bože!" Rekla je Nataša kad je ušla u svoj demolirani stan . Međutim nije imala vremena da kuka. Suze su joj polako krenule, ali ih je obrisala i odmah je počela da traži ono zbog čega je došla , ali u onom haosu, teško je bilo šta naći. "Gde li si?" Teodora ju je sve vreme posmatrala 

Ušla je u spavaću sobu i prevrtala je sve kako bi našla to što traži, ali kao da je u zemlju propalo. Od umora više nije mogla da stoji na nogama, te je sela na podu, ali posle par trenutaka je videla neko crveno isijavanje koje je dolazilo ispod radnog stola. Brzo je potrčala i odgurnula radni sto i odmah je mogla videti da je to njen lap top u kome je bio fleš . Podigla je to sa poda. "Hvala Bogu!" Uzviknula je kada se uverila da ništa nije oštećeno. Stavila je kapu na glavi i okrenula se, ali čim je napravila okret snažan udarac ju je bacio do radnog stola koji se naprso na pola . Nije znala šta je snašlo, držala se za grudi zbog prevelikog bola. Lap top koji je do malo pre bio kod nje, sada se nalazio tačno ispred Teodore. 

Sagla se i iz lap topa izvukla fleš. "Kao što sam mislila , uskoro više nećeš postojati." Rekla je gledajući u fleš, a zatim ga je ponovo bacila na pod i desnom nogom je zamahnula kako bi ga zgazila, međutim Nataša se zaletela prema njoj  uhvativši je oko struka, te su zajedno pale na pod. Nataša je počela da udara Teodoru preko lica, ali je Teodora uspela da se odmakne i izvadi pištolj i okrene ga prema Nataši, cev pištolja je bila tačno u pravcu Natašine glave, ali u poslednjem trenutku se ona pomerila i metak joj je prošao pored levog uha. Upravo zbog toga, kao i od siline zvuka njeno uvo je bilo povređeno i krv je počela da izlazi iz njega, a bol je bio prejak. Pomerila se od Teodore i počela je puzeći da se udaljava od nje. 

SVETA ZEMLJA - OSLOBODIOCIWhere stories live. Discover now