#24. Debut - Volum de poezii

76 9 11
                                    

Carte : Debut - Volum de poezii

Autor : DacianSzilagyi

Gen : poezie.

Tema : în Debut-Volum de poezii  sunt abordate mai multe teme : iubirea, omul, timpul, viața și moartea, familia și unele din temele cotidiene moderne.  Pentru a schimba ceva, trebuie să luptăm în fiecare clipă. Tematica poeziilor se apleacă asupra tuturor celor care emană iubire, care pot să iubească și să transmită sentiment.

Limba și stil : De cele mai multe ori, orice volum nou debutează, de obicei, cu o artă poetică. În acest sens, tentația pentru definirea concepției despre poezie sau poet se simte și în acest volum. Gestica e stilizată. Structura compoziției, divizarea spațiului plastic 46 de poezii, cu amplasarea temelor suprapus dă o senzație de liberalism a stilului. Există  presiunea semnificativă a temelor asupra cititorului.

Vârsta recomandată : peste 16 ani.

Copertă (100%)

Coperta e simetrică, cu simbolul penei colorate a scriitorului , din care se desprinde o multitudine de cuvinte și sensuri.

Sinopsis (90%)

 "Dacă ai ceva de spus, scrie ! Cărțile sunt medicamentul care ne vindecă de orice, iar poezia este singurul lucru magic în care cred"

Hello ! Mă bucur să vă revăd ! Îmi face o deosebită plăcere să lucrez la această carte, dar îmi place și mai tare când văd că munca mea e apreciată.

Vă invit în lumea mea, o lume plină de iubire, fantezie, poezie. 

Sinopsis-ul deschide lumea cărții cu un citat și cu o invitație în lumea poeziei, însă din punctul meu de vedere aș lega sinopsis-ul și de o poetică personală. De asemenea, la taguri aș adăuga câteva tag-uri principale de pe wattpad și "poezie"ca tag principal.

Ortografia (98%)

Sunt greșeli foarte mici, virgule, dar în rest văd măiestrie în versul liber cu o predilecție deosebită pentru valorile simple ale vieții.

Ca element de structură , semn structural, expresia poetică este o modalitate de revelare a semnificațiilor profunde, modul specific în care scriitorul utilizează limbajul pentru a comunica reacțiile sale intime în contact cu lumea.

Intriga (100%)

Intriga e simplă, dar profundă în același timp. Intriga e țesută în jurul temelor principale :

1) Excelența iubirii.Iubirea este a poeziei. Iubirea este singura dreptate pe lumea asta. Iubirea este o jertfă zilnică. Păcat că măreția sacrificiului o găsim mai mult în singurătatea iubirii.Iubita este puntea care face posibilă viețuirea printre elementele naturii, ea este ființa care ființează și potențializează sensul existentei.

Iubita este puntea care face posibilă viețuirea printre elementele naturii, ea este ființa care ființează și potențializează sensul existentei

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

2)Din lirică iese la suprafața o dialectică a iubirii în două sensuri, în care se atribuie elemente și simboluri specifice fiecărei parți. Poetul pășește prin universul metafizic călcând pe un drum cu două sensuri, unul a familiei și unul a iubitei.  Poetul aflat între două elemente, îndeplinește rolul devenirii. Dinspre fiul familiei către bărbatul femeii, al iubitei. Există aici și o imagine  a trecerii timpului, în care elementele nu se pierd, ci se transmit dintr-o parte în cealaltă. Ai sentimentul că te afli în fața unei clepsidre a timpului.

3) Omul e zugrăvit din perspectiva valorilor morale. Se face referire la educație, bunătate, speranță, bogăția interioară, zâmbet, dar și timpul cu întrebarea : e prieten sau dușman ? Casa pe care și-o face omul ocupă un loc aparte în inima lui, căci casa omului nu ar trebui să fie de vânzare.

 Se face referire la educație, bunătate, speranță, bogăția interioară, zâmbet, dar și timpul cu întrebarea : e prieten sau dușman ? Casa pe care și-o face omul ocupă un loc aparte în inima lui, căci casa omului nu ar trebui să fie de vânzare

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

4) Tragicul apare și el în poezie chiar și atunci când poetul vorbește despre iubire, despre dragoste. Acest tragism poartă vina efemerul, din care fiecare chip își trage oglinda spartă. Acest tragism este al ființei în general. În el condiția umană e pusă sub semnul angoasei și al morții. Poetul aleargă către marea taină a vieții oferind toate izvoarele ascunse, însă atunci când ajunge în fața ei se izbește de necuprinsa întindere a morții, în care viața își poartă stelele ca pe-o mare sărbătoare.

 Poetul aleargă către marea taină a vieții oferind toate izvoarele ascunse, însă atunci când ajunge în fața ei se izbește de necuprinsa întindere a morții, în care viața își poartă stelele ca pe-o mare sărbătoare

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Personajele (100%)

Personajul principal este poetul și ipostazele eului liric. Identificăm în foarte multe poezii ale poetului un eu care trăiește în cotidian, reflectând asupra problematicii naturii umane, căreia îi aduce reflecție. Dintre toate subiectele asupra cărora se poate reflecta, nici unul nu suscită mai mult interes și nu are o mai mare importanța decât cel care privește omul însuși, adică, în acest caz, poetul.

Originalitatea (100%)

Originalitatea se reflectă în idei. Astfel, viziunea scriitorului, redată în cele 46 de poezii, sugerează că poetul-om poartă timpul curgător în sânge, încercând să-și salveze opera prin iubire. În acest fel poetul își scoate cântecul din tenebrele morții.

Mesajele transmise (100 %)

Artistul este cel care trebuie să se identifice cu însăși ființa poeziei. Contopirea, din moment ce se realizează, e în stare să acționeze magic asupra simțurilor și imaginației și să readucă în planul imediat al dorinței fenomenele necesare actului poetic.Iubirea poate fi un joc , leac divin, iar femeia este taină a tainei naturii, lumină din lumina stinsă.

Concluzii :

Drumul reîntoarcerii la matcă, procesul regăsirii din poezia ta este orientat către propriul eu" Iar acesta nu poate fi decât, sentimentul ființei. Iar odată întors la sine, spiritul nu mai dezvăluie: destăinuiește, astfel spiritul nu face altceva decât să se regăsească pe sine.

CriticăWhere stories live. Discover now