#22. Sărută-mă la Apus

23 5 2
                                    

Carte : Sărută-mă la Apus

Autor : MariaKunderson

Gen : romance, dragoste, fiction

Tema : o poveste de dragoste între o scriitoare logodită care pleacă din Paris, să își găsească inspirația în Cuba și un localnic, care o incită să descopere ce e dragostea.

Limba și stil : din punct de vedere al stilisticii gramaticale trebuie să lucrezi la construcția propozițiilor și frazelor, mai ales la descrieri, căci sunt unele prea complicate. Ai un stil narativ cursiv și alterezi bine dialogurile cu descrierile.

Vârsta recomandată : peste 16 ani.

Copertă (100%)

Coperta e una reușită din punct de vedere grafic, exprimă tema, fata cu apusul în spate, cu font de culoarea apusului de soare.

Sinopsis (90%)

„ Fiindcă dragostea ta este mai presus decât propria-mi existență, buzele mele te vor glorifica."

Cu un trecut prigonitor ce o urmărește la fiecare pas, Josephine Mallette așteaptă cu febrilitate ziua în care roata se va întoarce în favoarea ei. Amintirile o tulbură, iar fiecare noapte este un coșmar, ce se termină cu Josephine privind pe micul geam al propriului apartament la străzile Parisului bântuite de îndrăgostiți. Orașul pasiunii, al dragostei divine și al vinului bogat, pentru Josephine, o tânără autoare, adeptă a romanțelor siropoase și a călătoriilor spontane, nu este decât o închisoare creativă ce limitează pasiunea.

În căutarea inspirației, destinul o poartă pe străzile arse de soare ale Havanei. Capricioasă din fire și având o privire seducătoare, Josephine reușește să stârnească interesul tuturor, creând un haos de dragoste și pasiune în jurul său, totul pornind de la un pahar spart și o acuzație nedreaptă.

„- Îți dorești ce își doresc toți. O dragoste arzătoare, care te consumă și la final te lasă fără vlagă. Uită-te în ochii mei acum și spune-mi că greșesc, iar eu îți promit că te voi lăsa să îți scrii povestea alături de logodnicul tău plictisitor, îmi zâmbește și mai ia o gură din paharul de tărie pe care chiar eu i-l turnasem."

Din sinopsis, ca să fie foarte clar și concis, aș scoate citatele. Mai degrabă aș introduce personajul masculin principal și puțin din intriga sa.

Ortografia (80%)

La ortografie, cum am specificat și la stil, ai de lucrat la construcția propozițiilor și frazelor. Ar trebui scoase cuvintele repetitive și înlocuite cu sinonime.

M-aș uita puțin și peste logica mișcărilor personajelor principale și la frazele cu structură alambicată

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

M-aș uita puțin și peste logica mișcărilor personajelor principale și la frazele cu structură alambicată. La începutul capitolului menționezi că este ziua liberă a ambelor personaje, încep să își facă un plan comun "să șteargă de pe fața ei acea încruntătură", dar de fapt, fiecare, are în realitate altceva de făcut, așa cum rezultă din dialogurile ce urmează. Mai sunt câteva scăpări de litere. Atenție și la sensul cuvintelor "răzând de gluma mea" sau "mândrindu-mă cu/de umorul meu". Umor e substantiv neutru.

 Umor e substantiv neutru

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Atenție și la folosirea unor expresii care nu sunt literare

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Atenție și la folosirea unor expresii care nu sunt literare. Mai jos, eu aș folosi o altă expresie.  

Intriga (100%)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

Intriga (100%)

Cartea fiind doar la capitolul I, nu prea pot să mă pronunț foarte mult în legătură cu dezvoltarea firului narativ al intrigii, dar din capitolul I rezultă că intriga e alertă și face cititorul să o urmărească intensiv. Interesant va fi de urmărit firul intrigii în punctul culminant, adică care va fi acel preț plătit de eroina principală pentru atingere dragostei. 

Personajele (90%)

Personajul principal, mi se pare că începe cu un arc bun, își exprimă sentimentele și emoțiile prin dialoguri și gestică.  Pentru un roman de dragoste am observat că lipsesc gesturile profunde tratate și printr-o descriere mai amănunțită a părților corpului uman versus gestica corpului, adică acea tandrețe apăsată și tremurată.  

Originalitatea (100%)

Povestea mi se pare una originală, interesantă, care atrage prin locația exotică Cuba și povestea de dragoste ce se înfiripă între protagoniști.

Mesajele transmise (100 %)

Mesajul principal se încadrează în tema iubirii : nu trăim sentimente care ne transforma, ci sentimente care ne sugerează ideea de transformare.Iubirea nu înseamna decât descoperirea noastră în alții și plăcerea recunoșterii.

Concluzii :

O să pot să mă pronunț mai mult după câteva capitole, când sunt introduse și celelalte personaje secundare și intriga se dezvoltă și evoluează mai mult. Până acum pare o carte promițătoare pentru genul "romance". 

CriticăWhere stories live. Discover now