#3. Dalalka - tărâmul nefiresc

89 9 3
                                    

Carte : Dalalka-tărâmul nefiresc

Autor : Andra_Dejardins

Gen : fantezie, mister, paranormal.

Tema : este o lume fantastică, nouă, inventată în totalitate, unde tema principală este fundamentată pe paranormal : un băiat află că este mai mult decât "obișnuit", fiind atras într-o lume misterioasă pe care trebuie să o descopere și în același timp să își descopere și misterul său. 

Limba și stil : Stilul este cursiv și are estetică, însă mai ai de lucru la descrieri. Genul fantasy se bazează mult pe descrieri, iar tu ai un univers acvatic care nu este zugrăvit destul în culori și nuanțe. Lumea acvatică, inclusiv orașul, străzile orașului trebuie descrise ca fabuloase. Cititorul  trebuie să fie atras să intre în ea și să vrea să trăiască acolo.    

Vârsta recomandată : peste 14 ani.

Copertă (80%)

Îmi place coperta, dar simțul meu îmi spune că nu se potrivește cu povestea ta. Ai un univers acvatic, cred că mai degrabă ar merge o copertă cu un personaj acvatic sau cu o lume acvatică. Te poți inspira din pinterest și să faci o copertă cu un program online free.

Sinopsis (100%)

Dalalka, plaja de o natură enigmatică, situată în apropierea Oceanului Atlantic, este un loc de refugiu pentru Quincy, un adolescent simplu, ce iubește paranormalul, deși nu a crezut niciodată în el și în invențiile oamenilor ce păreau pur și simplu extrase din lumea basmelor.

Simplul fapt de a găsi o sticluță ce conținea o substanță de-a dreptul neobișnuită, de culoare albastră, în locul descris de multe persoane ca fiind „bântuit", „blestemat" sau „plin de fenomene paranormale", îl implică pe Quincy într-o adevărată aventură, în care corpul acestuia suferă de transformări radicale, arătând exact precum lucrul la care nu se aștepta niciodată să existe cu adevărat: paranormalul.

Îmi place cum ai scris sinopsis-ul cărții, cuprinde întreaga esență, care te transpune direct în lumea aventurii, fără ocolișuri. Este îndrăzneț și simplu de urmărit. 

Ortografia (90%)

Nu ai greșeli fundamentale în abordarea textului, câteva virgule puse greși sau lipsă și câteva greșeli de exprimare. 

Atenție mare la faptul că, în genul fantasy se folosește persoana a-III-a, perfectul simplu, perfectul compus, mai mult ca perfectul, imperfectul, gerunziu. Persoana I este folosită mai mult în cărțile youth fantasy, scrise pentru un segment de vârstă 10 plus ani, pentru o înțelegere mai simplă a firului narativ. Poți schimba încadrarea la youth fantasy. Nu toată lumea are o măiestrie în a folosi timpul la trecut. 

Intriga (100%)

Îmi place cum concepi intriga în sensul că firul narațiunii intră direct în aventură încă din primul capitol, fără să lungești prea mult acțiunea. Încet, spre capitolul 2, "numărul patruzeci", intriga cade puțin și în paranormal, cu ideea de unitate sferică. Pentru două capitole câte ai scris până cum, intriga atrage spre noi aventuri.    

Personajele (80%)

Personajele pleacă cu arcuri bine formate, sunt definite sumar așa cum este și normal pentru două capitole, însă văd o problemă la exprimarea emoțiilor și descrierea lor după dialogurile personajelor.

Dialogurile personajelor trebuie însoțite de emoție și de gesturi. Adică dacă ne uităm la ultimul dialog din capitolul 2 " Quincy știu că ai vrea să pleci de aici.... " se încheie abrupt, fără o exprimare a unei stări. Ar trebui să folosești expresii de genul " uitându-se adânc în ochii lui", "ridicând o geană și întinzând mâna spre... ", "căutându-i ochii", " cu vocea răgușită/tremurată".  

Originalitatea (100%)

Având în vedere că discutăm de un univers nou fantasy originalitatea cărții e 100 %. 

Mesajele transmise (100 %)

Mesajul pe care îl percep din cartea ta este călătoria  personajului principal ca să se descopere pe sine prin înfruntarea unor obstacole și acceptarea că este mai mult decât un băiat normal uman. Probabil că mai târziu va fi și o luptă între bine și rău, iar binele va învinge.   

Concluzii :

Pentru început (2 capitole) este o carte promițătoare, baftă la scris. Aștept și celelalte capitole.  

CriticăWhere stories live. Discover now