3. KAPITOLA

955 79 9
                                    

Bylo těsně před večerkou, několik dní po tom, co Albus narazil na Olivera v knihovně. Lily ho zdržela po večeři ve Velké síni, a tak kráčel sám, bez Scorpiuse, chodbou na kolej. Nevnímal okolí ani studenty, které po cestě minul, když v tom se za ním ozvalo: „Není to ta zmijozelská buzna? Kde máš tu svou blonďatou princeznu?"

Albus se prudce otočil, a aniž by si to uvědomil, v rukách pevně sevřel hůlku namířenou proti skupince tří nebelvírských studentů z jeho ročníku. Ostatní studenti se také zastavili a s obavou sledovali dění.

„Úúú, Potter nás chce uřknout," smál se prostřední z nebelvírské party. „Slyšel jsem, že Scorpius teď brousí tvoji sestřenku, Pottere. Asi už ho tvoje prdel omrzela."

Albusem zacloumal vztek a vykřikl: „Locomotor Mortis"

Drzý nebelvír se snožmo skácel k zemi. Jeden z jeho kumpánů ho odklel protikouzlem. Když se nebelvír postavil zpátky na nohy, napřímil svou hůlku proti Albusovi a vyslal rudý paprsek světla, který ho škrábl po tváři.

V té samé vteřině se chodbou ozvalo mocné „Expelliarmus", útočníkovi vyletěla hůlka z ruky takovou silou, že jej to odrazilo na protější stěnu. Hůlka opsala oblouk a vletěla přímo mezi prsty vysokého, tmavovlasého chlapce s odznakem primuse na prsou, který odzbrojovací kouzlo vyslal.

Albus zalapal po dechu a nevěřícně zíral na Olivera. Než se však stačil na cokoliv zeptat, chodbou se přiřítila ředitelka McGonagallová.

„Co se to tady u Merlina děje!" vykřikla a pohledem přejela od Olivera s dvěma hůlkami v ruce, přes Albuse se zaskočeným výrazem až po zhrouceného nebelvíra, kterému jeho kamarádi pomáhali na nohy.

„Whright, Potter, Jones – ke mně do ředitelny. Hned!" přikázala a ústa stáhla do přísné linky.

Když dorazili do ředitelny, McGonagallová vyčarovala před svým stolem třetí křeslo a vyzvala chlapce, aby se posadili. Albusovi se sevřel žaludek, věděl, že byl v právu, on útok nevyvolal, a navíc si byl jistý, že chlapec z Nebelvíru svým chováním hodně přestřelil. Ale ani za nic na světě nemínil McGonagallové vysvětlovat, co mu ten kluk z Nebelvíru řekl a proč ho to tak rozčílilo.

McGonagallová na ně chvíli tázavě hleděla, pohledem zkoumala jednoho provinilce po druhém. Když poznala, že ani jeden z nich se nemá k vysvětlení, povzdychla si a promluvila k Oliverovi: „Můžete mi říct, pane Whrighte, proč jste odzbrojil pana Jonese?"

Whright na ni pohlédl a zkroušeně odpověděl: „Jones napadnul Pottera."

„Dobře, pana Whrighte. A od kdy řešíme potyčky studentů soubojem? Upřímně, čekala jsem od Vás více, jako primus máte jít ostatním studentům příkladem. Užití odzbrojujícího kouzla, a navíc takovou silou bylo zcela zbytečné, mohl jste pana Jonese zranit. Neovládal jste se..."

Primus se vzteky roztřásl a tiše procedil mezi zuby: „Jones si nic jiného nezasloužil. Měl jsem mu tu jeho homofobní držku rozmlátit."

McGonagallová se napřímila a překvapeně šlehla pohledem po Jonesovi, který sklopil oči a tvářil se provinile. Albus celou scénu zděšeně sledoval a hlavou se mu honily otázky, proč se ho Oliver zastal i když tím riskoval školní trest.

„Je to pravda, pane Jonesi?" obrátila se ředitelka McGonagallová na studenta z Nebelvíru.

Jones zarytě mlčel a pak si jen posměšně odfrknul.

„Beru to jako souhlas. Důrazně vás upozorňuji, že na této škole nestrpím žádnou šikanu na základě čistoty krve, vyznání nebo sexuální orientace. Uděluji vám týdenní školní trest, který započnete zítra. Po vyučování se hlaste u školníka Filche. A teď mi zmizte z očí," sykla McGonagallová, Jones se rychle zvedl, a aniž by se na někoho podíval, spěšně vyšel z ředitelny.

SCORBUS a první polibek, který se počítáTempat cerita menjadi hidup. Temukan sekarang