VČÚ + Asi viem, kto je Neznámy

367 24 8
                                    

VČÚ

Tieto tri písmenká mi naháňali strach zakaždým, čo som si na ne spomenula, alebo ich niekto povedal. Vždy mnou prešla triaška, ruky sa mi triasli, boli studené ako ľad, nohy som mala ako zo želatíny a žalúdok som mala ako na vode. A to všetko vďaka tým trom písmenkám, ktoré ma strašili aj v snoch.

Bola som veľmi nervózna, až tak, že som kompletne ignorovala Pottera, ktorý do mňa stále dobiedzal. Mohol sa snažiť koľko chcel, mohol do mňa hádzať, čo chcel, ja som ho aj tak ignorovala. Bol pre mňa ako neviditeľný.

Ja som všetku svoju pozornosť venovala učeniu. Učila som sa pilne - všetko som si svedomito opakovala, moja celá izba vyzerala, akoby sa v nej učilo sto žiakov a nie len ja. Knihy sa váľali po zemi, papiere, do ktorých som si zapisovala poznámky ležali rozhádzané všade možne a stovky pier rôznych farieb spočívali v knihách, na papieroch, pod posteľou, v kúpelke... proste všade!

Bola som horšia než Timea, ktorá sa tiež učila od rána do večera a všetko si niekoľkokrát opakovala, dokým to perfektne nevedela naspamäť.

Katie bola z nás jediná, ktorá bola v pohode. Nepanikárila, nebola nervózna, bola nad vecou. Sedávala s Fredom v klubovni pri krbe a spoločne sa učili. Obaja si zo skúšok nerobili ťažkú hlavu. Mali to povedané na háku.

Na najbližšej hodine transfigurácie sme dostali od profesorky McGonagallovej rozpis skúšok a podrobný postup na VČÚ.

,,Ako vidíte," hovorila profesorka McGonagallová, keď do rozdávala papiere s dátumami a časmi skúšok každému v triede, ,,vaše skúšky na VČÚ sú rozložené do dvoch týždňov. Dopoludnia budete mať písomné skúšky z teórie a popoludní praktické. Praktická skúška z astronómie sa bude konať v noci, ale to vám, pravdaže, už muselo dôjsť.

Ako môžete vidieť v papieroch, prvá skúška, teória čarovania, je naplánovaná na pondelok ráno, takže vám radím si cez víkend dobre pozrieť poznámky a učebnice z prvého ročníka." potom nám hovorila o ďalších predmetoch, s ktorých budeme skúšaný a pri každom nám dala radu, do akej knihy, či poznámok sa máme pozrieť. Samozrejme, ja a Timea a polovička triedy si všetko do písmena zapisovala a brali sme si jej rady k srdcu zatiaľ, čo Katie, Fred a druhá polovička triedy ju len počúvala, niektorí sa medzi sebou rozprávali a jej rady im boli jedno.

A takto to nejako vyzeralo aj na ďalších hodinách.

Hneď, ako skončila aj posledná hodina (Herbológia), sme sa ja a Timea vybrali do našej izby, kde sme si sadli na postele, vytiahli spod nich knihy, zapichli do nich nosy a začali sa učiť.

Oči mi lietali z jednej strany na druhú, pery sa mi pritom nečujne pohybovali a snažila som sa si to všetko, čo najlepšie zapamätať.

Učili sme sa asi 10 minút, keď do izby prišla Katie.

,,Zas sa učíte. Nemôžete sa na to aspoň na chvíľu vykašľať? Učíte sa v jednom kuse. To sa vám chce?"

,,Áno!" povedali sme obe naraz.

,,Pretože chceme dostať, čo najlepšie hodnotenie. Tieto skúšky ovplyvnia, o aké povolanie sa budeme uchádzať." povedala Timea a znova sa ponorila do knihy.

,,Presne tak, takže by si sa tiež mala k nám pripojiť."

,,Nie, vďaka. Radšej sa budem aj naďalej učiť s Fredom." podišla k svojej posteli.

Timea si odfrkla.

,,To malo byť čo?" nadvihla Katie obočie a pozrela sa na Timeu.

,,Vy dvaja sa aj učíte?" nadvihla Timea obočie ponad knihu.

Zabijem ťa, Potter!Where stories live. Discover now