[day thirteen] favorite author

366 23 10
                                    

Dacă v-aș spune că strigătul meu când am văzut titlul acestui challenge a fost un strigăt de disperare umană în punctul ei final, aș face o greșeală gravă de subestimare. E coșmarul meu personificat. Mi-a mai fost pusă întrebarea asta și pe ask (unde am înșirat câțiva autori cu o grămadă de luni în urmă, nu destui și nu destul) dar nici nu cred că are rost să încep să explic de ce sunt atât de îngrozită atunci când mi se cere să pun un pin-point pe ceva atât de vast și de schimbător. Deci, doamnelor și domnilor, fetuși și fantome, una din autoarele mele favorite:

Anne Rice, cu Cronicile Vampirilor.

Nu recomand altceva de la ea, însă pot să înșir în ordine titlurile din această serie: Interviu cu un Vampir, Vampirul Lestat, Regina Damnatilor, Povestea Hotului de Trupuri, Diavolul Memnoch, Vampirul Armand *aici se opresc cărțile apărute în română, cred, dar le puteți căuta oricând în engleză sau păstrați un ochi deschis pentru ele în librării* Merrick, Blood and Gold, Blackwood Farm, Blood Canticle, Pandora, și ultima, Vampirul Vittorio, care e și în română din câte știu.

Acum, trebuie să mă iertați pentru cât de puține am să vă zic despre seria asta. Bănuiesc că e ca și cum i-ai cere unei mame să vorbească despre copilul ei - în afară de criticile de rigoare, spuse cu jumătate de gură, n-ar avea ce să vă zică, pe cuvânt. Îl cunoaște prea bine ca să-l poată prezenta obiectiv (și chiar și subiectiv) altcuiva. Sau ca și cum v-aș ruga să-mi descrieți stația de autobuz cu care mergeți la școală în fiecare zi. Vă e atât de comună și de familiară, încât vi se pare absurd să începeți să o observați. Ei bine, așa mă simt eu cu seria asta: am început-o acum doi ani și ceva, cred, cu intervale moarte de timp între lectură, sărind printre și pe lângă rânduri, până când am ajuns s-o iubesc fără să-mi dau seama de-a binelea. Este, totodată, și cartea care m-a adus pe wattpad, deci măcar pentru asta ar trebui s-o venerez. O să rezum totul la două întrebări simple.

De ce ar trebui să o citești? Pentru că oferă o perspectiva (din punct de vedere al supranaturalului, dar și al gothicului, romanticului, etc.) care pur și simplu nu se mai găsește în librării, fraților, ăsta e adevărul și îmi pare rău, dar îmi asum riscul de a fi numită demodată/ hipsteriță afirmând sus și tare că șaptezeci la sută din ce se publică în ultimii ani pentru fantasy sunt gunoaie. Mie, de exemplu, mereu mi-au plăcut vampirii, demonii, toată gama, poate și din cauză că am crescut cu legendele clasice autohtone și Dracula a fost printre primele mele cărți citite, dar dacă n-aș fi dat de Rice, aș fi uitat de ei cu mult timp în urmă. Twilight, și doamne ajută-ne, idioțenia aia de Diaree de Vampiri, cum îi zicea un prieten, m-au făcut să mă îndepărtez de subiect pe cât posibil, ceea ce e e păcat, pentru ca e fascinant și antrenant și noi, românii, avem un avantaj în privința asta. De exemplu e suficient să mergi la Bran și să auzi vântul cum urlă ca să uiți că Vlad Dracul a fost doar un om. Cu adevărat un exercițiu al naibii de bun ca să subțieze frânghia dintre fantezie și realitate. Și ca să nu mă repet, pentru că e o altă chestie de care am o groază (i)rațională, o să dau un mândru copy/paste din ceea ce am răspuns pe ask. <<Pentru că e singura care exemplifică diferența dintre un scriitor genial și un geniu în plinul sens al cuvântului, pentru că e dincolo de orice cuvinte aș putea să spun, pentru că e, poate, singurul autor care-și merită faima, pentru că nu ai înțeles nici frumusețea, nici singurătatea, nici nemurirea, nici misticul, nici realul, nici tenebrele lumii ăsteia până n-ai citit-o pe ea.>>

De ce nu ar trebui să o citești? Dacă ai sub cincisprezece ani. Îmi pare teribil de rău să trântesc din nou o limită de vârstă, nu e ca și cum vă pot opri, dar deși cred că sunt o grămadă de copii de 13-14 ani extrem de maturi, mai au timp să citească asta în viitor. Îmi veți mulțumi mai târziu vă promit hEY NU ARUNCAȚI CU ROȘII OPRIȚI-VĂ. Ah, da, și dacă tumblr-ul tău conține cuvântul pale. Alte avertismente nu cred că aș avea: e destul de greu de citit întreaga serie, e întunecată și complicată, ca o ciocolată after eight, dar e totodată o revelație complet lipsită de întuneric. Paradoxal, nu? Happy reading! (◡‿◡✿)

You've reached the end of published parts.

⏰ Last updated: Mar 04, 2014 ⏰

Add this story to your Library to get notified about new parts!

30 days, readingWhere stories live. Discover now