Hoofdstuk 7

298 8 0
                                    

Terwijl iedereen z'n uiterste best deed om Latifa te bedaren praten of enigzins tegen te houden, bedacht ik me dat Latifa met haar drama schouwspel al de gehele avond iedereen in haar ban hield.

Onder het mom van: 'zachte heelmeesters maken stinkende wonden' besloot ik als enige Latifa te confronteren met haar gedrag.

Ik liep naar haar toe en keek gericht diep in haar ogen.
"Yallah wil je echt weg Latifa?! Dan moet je dat maar doen! Gewoon laat in de avond als getrouwde vrouw doeloos door het zó gevaarlijke hoofdstad struinen!

"Gewoon als een kip zonder kop met twee koffers op zoek gaan naar een onvindbare ticket voor een reis naar Marokko.

Of gewoon hersenloos met de Thalys meereizen naar het vóór jou onbekende Antwerpen!?! Toe maar Latifa! Ga je gang!Omarm je vrijheid als gescheiden vrouw in spé!..

Iedereen werd stil en alle ogen waren op Latifa gericht. De altijd zo spraakzame Latifa liet haar zware Louis Vuitton reistas die ze al die tijd krampachtig vasthield, op de grond vallen en barste in huilen uit.

Terwijl ik oprecht een arm om haar heen sloeg en haar trooste, reageerde Dries heel adequaat door zijn ouders geruststellend naar de woonkamer te begeleiden, opdat ik Latifa in alle rust kon troosten.

Tami kwam in de tussentijd na een lange werkdag thuis en was zichtbaar verrast om Latifa als een hoopje ellende huilende in de gang met al haar koffers te aanschouwen.

"Ewa Latifa inoe. Heb je een lift nodig?! Riep Tami synisch.
Ik gebaarde Tami, die Latifa nóóit heeft gemogen, wuivend richting de woonkamer, en begeleide Latifa naar haar eigen woon-etage waar ze met Mounir verbleef.

Mounir zat in gedachten wezenloos naar voetbal te kijken. Hij keek verbaasd toen ik samen met Latifa vergezeld door haar koffers naar binnen liep.

Ik vroeg hem vriendelijk de tv uit te zetten terwijl ik latifa plaats liet nemen op de bank.
"Jullie hebben het altijd over 'Hachouma' dit, dat en schaamte, maar ondertussen zijn jullie zelf de veroorzakers van deze onnodige rwina! Riep ik terwijl Mounir en Latifa elkaar begrijpelijk aankeken.

Ik probeerde hen beiden een spiegel voor te houden omdat echtparen die kissebissen vaak hun eigen toedracht in de ruzie gemakzuchtig vergeten.

Door deze aanpak hoefde ik géén 'kant en klare oplossingen voor hen te bedenken. Daardoor gaf ik hen juist de handvatten om reëel na te denken over hun eigen gedrag en inbreng in hun huwelijk.

Latifa begon wéér overmand door emoties te huilen. Ik denk dat we al die tijd Latifa's werkelijke karakter hadden onderschat. Ze was zo druk bezig met andermans leven en haar roddels, dat je bijna niet door had dat ze in werkelijkheid een gevoelige onzekere jonge vrouw was.

Vanuit Marokko emigreerde ze speciaal  vóór haar man naar Nederland. Ze had nu géén flauw benul hoe ze haar wankele huwelijk moest aanpakken.

Cultuur speelde ook een grote rol. Latifa was opgevoed met de noord-Afrikaanse mgharba cultuur en Mounir kreeg een mix van een traditionele mgharba opvoeding met westerse invloeden.

Latifa had met een vermogende vader die een hooggeplaatst rijksambtenaar in Marokko was, géén passpoort, westerse luxe of materie nodig.

Zo was ze een met cum laude afgestudeerd stewardess en begaf zich al van kinds af aan in de jetset high sociëteit kringen rondom het koningshuis, omdat haar moeder een bekende 'Benanni' achternicht van de moeder van de koningin uit Fez was.

Haar leven in marokko bestond uit de moderne 'Yolo' Maroc Yuppies stijl.
Zo reed ze rond in de nieuwste sportwagens en bolides, en hadden haar ouders verschillende vermogens en  vastgoed in de bekende luxe 'upper class" wijken van Marokko.

Nadia's Passies & Beproevingen (Voltooid)Where stories live. Discover now