Poglavlje 18

7.8K 474 219
                                    

Drage moje dame, posljednje poglavlje postavila sam tačno na Badnji dan, odnosno dan pred Božić. Ovim putem želim vama, dragi pripadnici katoličke vjeroispovijesti, čestitati predstojeće blagdane i zaželjeti sve najljepše od srca! Živi i zdravi mi bili mnogo godina.

Nekoliko trenutaka ranije Graham se sa ekipom približio kolibi oko koje su bila trojica stražara. Dvojicu su brzo i gotovo nečujno onesposobili, dok je treći zapucao prema njima, međutim, jedan Grahamov metak bio je dovoljan da ga onesposobi. Poslao je obojicu svojih agenata po vozila, Calluma je zadužio da bude u pripravnosti ispred kolibe, dok je upad planirao izvršiti sa Conorom. Ulazak u kolibu Grahama je potresao do srži. Upao je prvo on, potom odmah iza njega Conor. Dok je planirao akciju, u Grahamovoj glavi odvijali su se razni scenariji šta bi mogao zateći u kolibi, međutim uopšte nije bio pripremljen na ono što je ugledao pogotovo na ono što se u trenutku zbilo.

Kada je ugledao podignutu Brodievu pesnicu kako se umalo sručila na Alecovo lice, oči su mu se zacrnile od bijesa, međutim prije i nego je skočio na njega, bljesnuo mu je pred očima nož kojim je šljam zamahnuo. Isti taj nož umalo je prerezao Lainin nježni vrat i u Grahamu se sve stislo. Utroba se izvrnula, zvijer u njemu zaurlala. Povukao je obarač i izbio nož iz ruke Brodiu prije nego je uspio privući Aleca i prisloniti mu oštricu na vrat.

Nikad u svom životu nikome nije želio pružiti više bola kao u tom trenutku Brodiu. Vidjevši pretučenog Aleca i sputanu skoro pa unakaženu od udaraca Lainie. Buknuo je sav gnjev u njemu i zakoračio je prema tamničaru njegovih voljenih. Ni slutio nije da će se mnogo gore stvari desiti od onih što već jesu. Gad je imao asa u rukavu kojeg je spremno iskoristio znajući da ne postoji ni najmanji način da se Alec spasi. Odbacio se prema spužvi na kojoj je nešto ranije ležao sputani Alec, potom je gurnuo kutiju prema dječaku.

Graham se mogao zakleti da je, u trenutku kad je crni zlotvor brzinom munje ispuzao i žestoko se zaletio na Aleca pružajući mu ugriz smrti, umro. Reakcija je bila trenutna, skočio je prema zmijurini da je ubije prije nego naudi i Lainie. Međutim, Conor je bio brži. Ispucao je tri metka i konačno usmrtio zlotvora.

- Tata... spasi je... mamu spasi. – izmučen i tih glas njegovog sina nekoliko trenutaka prije nego je pao u duboki bezdan, u Grahamovim ušima odjeknuo je poput udara groma. Ruke su mu drhtale kada je obavio njegovo maleno tijelo. Umjesto da sada urla od sreće što ga je njegov sin konačno nazvao ocem, on se moli Bogu da preživi.

Urlik gori od smrti, urlik jači od svih onih napaćenih duša iz pakla prolomio se iz njegovog grla. I po drugi put u svom životu, Graham je osjetio kako mu se suze skupljaju u očima. On ga gubi i ništa ne može učiniti da to ispravi, njegov sin umire. Zakasnio je!

Nije bio lud, Conorov izbezumljeni pogled mu nije promakao i on je već otprilike znao koja je otrovnica u pitanju. Nešto s čime se Graham prvi put susreo oči u oči. Taipan.

- Zakasnio si! Shvataš li sad koliki si ustvari gubitnik. – Brodie se nasmijao. Divio se onome što je napravio i nije mu bilo važno što je uhvaćen. Smrt malog će zauvijek ostaviti trag na Grahamu i Lainie. Ovo će ih boljeti više nego da ih je usmrtio. Bol će ih konačno razdvojiti jer niko ne bi mogao oprostiti Lainie što nije uspjela zaštititi Aleca. Pa čak ni Graham.

Nakupljeni bijes, dosegao je svoj maksimum i dok su mu kroz glavu prolazile sve scene mučenja onoga koji je počinio sva zlodjela njegovoj ženi i sinu, spretnim je potezima odvezao Lainie, pažljivo je naslanjajući na svoja čvrsta prsa. Conor je držao uperen pištolj prema Brodiu, jasno mu dajući do znanja da ako napravi ma i najmanji pomak neće dvojiti da ga upuca.

- Iznesi Aleca i vozi ga u bolnicu. – izdao je naredbu Conoru, čvrsto držeći Lainie privijenu na svoje grudi. – Callum, ulazi ovamo! – uputio je još jednu naredbu preko bubice. Nakon što su njegove naredbe izvršene odmah i bez pogovora. Stigla je još jedna naredba za Calluma. – Drži ga na oku dok ne smjestim Lainie u vozilo za bolnicu. Na najmanji pokret reaguj ali pazi da ga ostaviš živog. Mora biti svjestan za ono što ću da mu uradim.

Put prkosa - Druga knjiga serijala PUTWhere stories live. Discover now