Poglavlje 1

13.5K 473 74
                                    

Svako jutro je novi početak i za većinu ljudi to je bila nada koji ih jeiznova gurala u leđa dajući im snage za dalje. Međutim, Lainie nije bila pobornik te teze. Ona se za nove početke teško odlučivala, ali jednom kada bi nešto odlučila, njena odluka bila bi savršena i konačna. Povratka nazad nije bilo. Ni pod koju cijenu. Prošle noći sebi je čvrsto obećala nešto. Još ove noći razgovarat će sa Brodiem, jer dopuštati da se ovakve stvari nastave događati bilo bi suludo. Ako već ima zaručnika, onda taj isti zaručnik treba da se ponaša u skladu s tim.

Njen inače manji stančić za nju je bio i više nego dovoljan. Bio je to jednosoban stan čiji je broj kvadrata bio i više nego dovoljan za jednu djevojku. Njen stan bio je njeno utočište, njen spas. Danas dok je dan provodila na poslu, zatrpana papirologijom, jedva je čekala da dođe doma i opusti se jednom kupkom. Odkako je njena šefica napravila zabavu povodom svog predstavljanja, posao je počeo još i više rasti. A kako ona nije dolazila na posao, sve je palo na Lainiena leđa. Posjetila je nekoliko puta Sheenu u njenoj kući od kako je prestala dolaziti na posao i ostala u čudu kada je vidjela koliko je tjelohranitelja štiti, čak se ni Declan se nije odvajao od nje. Pretpostavila je da to ima neke veze sa Jamieom Buchananom, ali nije postavljala previše pitanja. Smatrala je da je ono što zna sasvim dovoljno. Nikad nije voljela gurati nos gdje mu nije mjesto. A ovo je zasigurno bila jedna od situacija gdje, sve i da je željela, nije smjela njuškati.

Lainie je bila djevojka, koja u svojih trideset pet godina nije mnogo uživala u životu. Zapravo, kada se sve karte stave na sto, moglo bi se zaključiti da uopšte nije uživala u životu. Odrastala je u duhu vjere, čvrsto vjerujući i pridržavajući se svih propisa kojima ju je Crkva učila. Iz tog razloga uvijek je bila povučenija i distanciranija od svojih vršnjaka. Kada su sve njene vršnjakinje imale prve momke i simpatije, ona se pored redovnog učenja u školi posvetila i horu Crkve. Oduvijek je morala biti najbolja u svemu jer je to bila želja njenih roditelja. I ona ju je nastojala ispuniti. Posložila je prioritete i time se vodila sve dok se nije uspjela upisati na Cambridge. Bila je silno uzbuđena što je sve što je postigla do sada bilo samo zbog njenog truda. Sva usplahirena požurila je da obavjesti roditelje da se uspjela upisati na Cambridge. Međutim, jedino što je od njih čula bilo je „šteta što nisi primljena na Oxford". Sve su joj lađe ponovo potonule i opet je sebi zacrtala cilj da bude najbolja u svojoj generaciji. Ekonomija i pravo bilo je jedino što ju je zanimalo. I tako dok su njene prijateljice već uveliko živjele pravim studentskim životom, jureći sa jedne zabave na drugu, Lainieino jedino društvo bile su knjige. Zbog toga su je smatrale čudakinjom i potajno bile ljubomorne na nju. Jer i pored njene izrazite povučenosti, plijenila je pažnju muškaraca i svi bi je očarano posmatrali kada bi prolazila pored njih gracioznog hoda, vitkih nogu i oblih bokova. Privlačila ih je kao što je Sunce privlačilo Ikara. Međutim, oni nisu zanimali Lainie. Nebesko plavim očima bi ošinula svakog muškarca koji bi joj prišao. Nije im vjerovala jer je svaka njena prijateljica bila povrijeđena od nekog muškarca. Ali uprkos tome i dalje su je spopadali kuda god da bi krenula. Nakon završenih studija gdje je ispunila svoj zacrtani cilj, ostala joj je samo jedna prijateljica, Jane. Obje su se vratile u Edinburgh gdje su se zaposlile u jednoj firmi koja se bavila izgradnjom brodova. Postale su cimerice i Lainie je konačno počela malo da popušta. Počela je izlaziti u klubove, upoznavati muškarce, ali im nije davala veći pristup. Zbog toga bi je svaki nakon mjesec dana ostavio i više se nije vraćao. Niko nije želio da ima pored sebe ženu koja je nespospobna da pruži bilo kakvu strast. Osjećali su se neželjeno i odmah se se povlačili. Ubrzo je Jane upoznala Declana i preselila se kod njega, a Lainie je opet ostala sama. Nastavila je sa svojim povučenim životom, povremeno izlazeći sa nekim kolegicama sa posla na piće ali to je bilo sve. Sa Jane se često sastajala na piću, a kada su ubili Jane, jedan njen dio je zauvijek otišao sa njom. Ne, nije se bojala bliskosti, nego jednostavno nije znala u kome bi mogla pronaći prijateljstvo kakvo je imala sa Jane.

Put prkosa - Druga knjiga serijala PUTWhere stories live. Discover now