Poglavlje 13

9.1K 453 103
                                    


Kada ga je Conor pozvao, Graham nije ni slutio da su informacije toliko bitne. Do sada se situacija odugovlačila, a sada mu je gotovo ponuđeno na pladnju.

Samo što je Conor izustio da se isporuka treba odviti kroz sat i po, Graham je iznio plan akcije. Grešci, ovoga puta, nije bilo mjesta.

Skladište braće Binning nalazilo se na samom sjeveru Edinburgha, u Grantonu poznatijoj industrijskoj zoni. Mjesto je bilo savršeno za planiranje kriminala kakav je bio ovaj u kojem je bratstvo ogrizlo. Samo skladište bilo je situirano tako da je stražnji ulaz bio zapravo prednji ulaz za robu koja je dolazila brodovima. Skladište je bilo smješteno uz same dokove. Lokacija je bila i previše značajna, ali obzirom da su u ovome bili i sami prsti premijera, braća Binning dobili su dozvolu bez kapi znoja.

Grahama je to ljutilo više od svega. Mrzio je te krupne guzice koje misle da je svijet pod njihovim nogama, a ništa nije volio više od toga da im pokaže da je upravo suprotno. Osmjehnuo se, ali mu osmjeh nije stigao do očiju. Biti hladan i bezosjećajan bio je ključ ovoga posla, pokazati bilo kakav osjećaj ili samo naznaku moglo bi biti katastrofalno u ključnom momentu. Više od svega hladna glava bila je često najveća presuda riješenim slučajevima. A kada je u pitanju Graham, slučaj „Reptile" morat će biti riješen, druge solucije nije bilo.

Graham nije bio običan šef, nije mirovao u uredu dok su njegovi agenti išli u akcije. Nerijetko je i sam odijevao kompletnu opremu i predvodio akciju. Tako je bilo i ovog puta. Ni za šta na svijetu ne bi ovo propustio, uz malo sreće braća će pod pritiskom propjevati i staće u kraj i premijeru. Srećom, Graham je krio asa u rukavu, znao je on tačno gdje treba pritisnuti da bi dobio željene informacije.

Dvadeset agenata predvođeni Grahamom napustili su ured Škotske tajne službe sa tri blindirana neoznačena crna kombija.

Conor Dasher nešto je ranije napustio ured sam i uputio se na odredište u nastojanju da što bolje odigra svoju ulogu u ovoj akciji. On je ušao u bratstvo i tu ulogu morat će održati do samog kraja, do samog hvatanja ključnih igrača, Gavina i Artura Binninga.

Adam je imao drugi zadatak. Njegov cilj bio je sam premijer. Graham se odlučio ovog puta napasti sa svih strana. Kada braća budu uhvaćena, onda kreće Adam. Dokumentacija koju je do sada skupio biće i više nego dovoljna. Braća će samo zaokružiti i dati tačku cijeloj stvari.

Kilometri koje su prelazili bili su ispunjeni isčekivanjem i neizvjesnošću, Graham nije želio ni razmišljati o neuspjehu. Takvo nešto nije dolazilo u obzir. Krajnje je vrijeme da se slučaj zapečati pa da se može posvetiti svojoj ženi. Stvari između njih ostale su nedorečene i još uvijek vise u zraku. Nije se molio godinama, a ovog dana sve za šta se molio bilo je da nije zakasnio. Sa njenim bijesom se i mogao nositi, ali sa njenom ravnodušnošću nikako.

Stigli su do Newhavena, odakle je dio Grahamovog plana započinjao. Deset agenata izašlo je iz vozila, međutim, prije toga navukli su fantomke, njihovi indentiteti morali su biti zaštićeni pod svaku cijenu. Na doku dočekala su ih dva spremna glisera. Prvi dio napada kretao je sa mora, a drugi je trebao nastupiti sa kopna. Braća su se trebala naći u klopci iz koje neće moći pobjeći.

Val želje za pobjedom prostrujao je Grahamom i on izvi usne u osmjeh. Tako mu Bog pomogao, želio je konačno dohakati dvoglavoj zmiji. A takvo nešto, bilo je na dohvat ruke. Ne, ovoga puta, neće mu iskliznuti kroz prste.

Nakon što je dao jasne upute Callumu, koji je predvodio napad s mora, Graham se uputio sa preostalom desetoricom agenata prema Grantonu. Dijelilo ih još svega nekoliko minuta do stizanja na odredište i zauzimanja položaja kako bi pripremili napad.

Put prkosa - Druga knjiga serijala PUTWhere stories live. Discover now