[day one] best book you read this year

1.5K 38 18
                                    

Oh, sunt sută la sută sigură că anul ăsta am citit mai multe cărți decât în tot restul anilor la un loc, pentru că s-a întâmplat să am o grămadă de timp liber pe cap. Așa că o să mă uit în spate doar la ultimele 5 luni șiiiii... cred că ar fi The Child Thief, de Gerald Brom.

Am luat-o de la o librărie Cărturești din capitală, și am găsit-o direct în engleză, deci nu a fost tradusă încă. Cum wattpad nu permite opțiunea copy/paste, o să găsiți linkurile în primul comentariu: unul în română, și unul în engleza de unde puteți cumpăra cărțile + pdf-uri ca să le downloadați pe gratis (voi n-o să mergeți la închisoare, dar eu s-ar putea) Errr, nu știu dacă ar trebui să mai adaug ceva înainte să-mi încep tirada despre cât de magnifică e cartea asta (probabil ar trebui să pun numărul de pagini și/sau voturile pe care le-a obținut pe barnes and nobles și amazon? but then again, voturile și părerile generale nu contează deloc) E prima oară când fac ceva de genul, dacă încă n-ați ghicit. (◡‿◡✿) Ugh, am pus și emoticon, aștept să-mi aud critici pentru asta (dacă poți critica o carte care nu e carte) așa că, să începem!

Povestea asta superbă e prima îmbinare de două subgenuri fantasy pe care eu am întâlnit-o: Urban Fantasy și Medieval/Epic Fantasy, doi în unu. Nici măcar n-o să încerc să explic cum asta e posibil, dar e posibil. Also, nu, nu e SF, așa cum zice site-ul. Una din cele mai grozave chestii la ea este, probabil, faptul că deși e o carte pentru adulți (credeți-mă, e dark), are ilustrații cu personajele. Or, când spun ilustrații, mă refer la desene A4 color, uriașe și perfecte, nu la sketchuri și doodleuri. Asta se datorează faptului că autorul e și artist vizual, pe lângă o mână de alte lucruri (cum ar fi gamer și roleplayer, lucru care-l face atât de awesome încât nici nu o să specific asta) E destul de mare în lungime, cam cât ecranul unui laptop, și groasă, are vreo 500 și ceva de pagini (aici, din nou, site-ul se înșeală) Acțiunea cărții nu e greu de rezumat, dar frumusețea ei este, așa că n-o să-i fac o recenzie - de fapt, nu cred că e nevoie de mai mult de câteva cuvinte:

Versiunea întunecată a poveștii lui Peter Pan.

 Atât. Asta nu v-a convins? O poveste în care Peter Pan e doar Peter, orfanul fără nume, nemuritor și crud, locuind într-un tărâm al zeilor și al creaturilor din eter, Avalon, și care fură (călătorind în lumea reală print-un văl de ceață) copii pierduți și rătăciți, pe care îi convinge să se alăture bandei lui de nelegiuți, The Devils? Asta n-a avut puterea să vă convingă? Atunci zău că nimic din ce-aș putea spune n-ar avea cum să o facă.

Nu înțelegeți cât de perfectă este, e absolut sublimă întreaga carte, e vie, are un umor întunecat, are elemente de filozofie psihologică pură, dintre care cel mai fascinant e faptul că toți avem binele și răul în noi, apă pură și ulei rânced, și atâta timp cât fugim de asta nu facem decât să ne pierdem de sine. E minunată, doamne, e genul de carte pe care n-ai cum s-o uiți. Nu folosește cuvinte pompoase, i.e nu e greu de citit în engleză, absolut deloc, e mai mult greu de înțeles ca atare, și nu din cauza limbii în care e scrisă. Cât despre happy ending... nu are. Deloc. Eu v-am zis că nu vă ofer o recenzie; aveți una scurtă pe site, oricum mai lungă decât ce-am zis eu, dar recenzii puteți găsi oriunde, și majoritatea sunt și pline de spoilere, că n-au cum să fie altfel. Vroiam să știți părerea mea personală (ugh, Lucia, cui ÎI PASĂ?) șiii să vă spun că v-o recomand din toată inima mea mică și neagră. Eu nu cred că am citit niciun rezumat, am deschis-o doar și m-am repezit să o cumpăr cu banii jos. Și a meritat în întregime. Happy reading!

”Peter is a boy, and, like all the boys, he loves to play - although his games often end in blood.”

30 days, readingWhere stories live. Discover now