1. Kapitola

16.5K 673 354
                                    



Zase to nesnesitelné pondělí. Jak moc ho Louis nesnáší – kord když se probouzí s kocovinou silnou, jako kdyby mu celou noc po hlavě skákalo deset slonů. Může si za to však sám, a ne že ne. Každou neděli (vlastně i sobotu) chodí s přáteli „pokecat" do místní zakouřené putyky a domů se vrací nad ránem. Nikdy tam však nechodí dříve, než je ujištěný, že jeho babička v bezpečí leží v posteli a spokojeně oddychuje v pravidelných intervalech.

Louisovi rodiče zemřeli při autonehodě, když mu byly tři roky, a tak si jen zřídka pamatuje jejich tváře. Nyní se však na oplátku stará o svou nemohoucí babičku, která jej opatrovala celé dětství jako vlastní. Její stav se den ode dne zhoršoval, ale nechtěla Louisovi přidělávat starosti, když je teď ve čtvrtém ročníku a maturita se rapidní rychlostí blíží. Louis však na školu nedbá, s úkoly si hlavu nedělá a učitele rád provokuje. Svou babičku ale miluje nade vše. Nikdo by do něj neřekl, jaký citlivý a ohleduplný hoch se skrývá pod tou tvrdou skořápkou. To jsem ale odbočila, tak zpět k příběhu.

Louis se pomalými a opatrnými pohyby štrachal z postele a jen velmi neochotně udělal ranní hygienu. Když si vzpomněl na hodinu tělocviku, která ho dneska čeká, znechuceně odplivnul zubní pastu do umyvadla. Nerad běhal nebo dělal přihlouplé cviky. Jeho koníčkem bylo sprayování nebo projíždění se na skateboardu, to ale bohužel ve škole nepraktikovali.

Moc se ranní úpravou nezaobíral – holky ho nezajímaly a kámoši na něj jsou zvyklí, když se promenáduje s vrabčím hnízdem ve vlasech. Nejraději by se na školu úplně vykašlal, ale jeho babička chce, aby dokončil vzdělání, a tak to pro ni bude muset hold vydržet.

Svižně a energeticky sklouzl po zábradlí schodů a jako každé ráno si to namířil do kuchyně, kde připravil precizní snídani. Ne však pro sebe. On sám si pokaždé vzal do ruky jen jablko a suchý toast na cestu. Poté babičce donesl podnos s palačinkami až do postele, políbil ji na čelo, rozloučil se a vydal se do školy.

Hned před domem si zapálil – byl to takový jeho uklidňující „rituál" a rituálů se těžko zbavuje. O dva bloky měl jako obvykle sraz s Liamem a Niallem, jeho nejlepšími kamarády už od základky.

„Teda můžu vám říct, že se mi dneska totálně nechtělo vstávat. Hlavu mám jako střep," přiznal Liam a popotáhl ze své vlastní cigarety.

Louis je měl rád pro to, jak jsou každý jiný. Nebaví se s ním jen proto, že je Louis ten „cool". S Niallem se seznámil před pěti lety na jednom letním festivalu a hned si padli do oka. Vždyť ten blonďák je tak neodolatelný, že ho nikdo nemůže nemilovat. Zasvětil Louise do svého Nando's světa plného jídla.

Liama zná už ze základky, protože k nim nastoupil jako nový žák a jelikož se s ním nikdo nebavil, Louis se toho ujal a bylo to to nejlepší, co kdy udělal. Hodně mu pomáhali. Jedině oni věděli o jeho problémech a skutečném já.

„To mi povídej, já jsem měl celou noc hlavu v záchodový míse. Neměl bych tolik pít," zachichotal se Niall, který jako jediný nekouřil.

„To máš ale z toho, jak ses přecpal, Nialle," utrousil Louis provokativně.

„Tssss," odfrkl si, jako primadona se otočil na podpatku a odkráčel.

Takhle se pošťuchovali celé dny a věděli, že nic z toho není myšleno doopravdy.

„Já se z toho asi poseru, hned první hodinu matika," povzdychnul si Niall, jež matiku nenáviděl víc než cokoli na světě a zaplul do své lavice.

Professor Styles (Larry CZ) - dokončeno ✔️Kde žijí příběhy. Začni objevovat