"Without..."

971 52 5
                                    

Minho

Twintig minuten dan sluiten de deuren. Ik ren de laatste gang door als ik de Glade weer zie. Tacita staat bij de opening zoals gewoonlijk. Ik ren langs haar en ik zie in de vlaag een glimlach op haar gezicht verschijnen. Ik ren af en loop hijgend weer terug naar Tacita die met tranen in haar ogen staat te wachten. Ze vliegt me om mijn hals en ik voel tranen in mijn nek vallen. Ik leg mijn handen rond haar middel en kijk haar verbaasd aan.
'Wat is er Ita alsjeblieft wat is er in vredesnaam gebeurt?' ze schudt haar hoofd en de tranen blijven komen. 'We kan er met me over praten dat weet je.' Ze knikt en gaat recht staan waardoor ik de snee in haar schouder die me net ontgaan was zie zitten. 'Wie?' Ze schudt haar hoofd en blijft maar huilen. 'NEWT.' De jongen komt gelijk aan gerend en kijkt verbaasd als hij het rood harige meisje huilend en bloedend tegenover me ziet staan.
'Ita wat is er in vredesnaam gebeurt?' hij pakt haar vast aan haar bovenarmen en dwingt haar hem aan te kijken.
'Minho haal Clint of Jeff iemand moet naar haar schouder kijken,' ik knik en ren zo snel als ik kan naar de Med-Jacks. Waar ik gelijk naar binnen loop en Jeff tegen het lijf loop.
'Jeff je moet mee komen. Er zit een snee in Ita' schouder en we hebben geen idee door wie of wat het komt,' hij knikt pakt wat verband en ontsmettingsmiddel uit een kastje en vraagt me hem de weg te wijzen. Newt en Ita zitten tegenover op elkaar op de grond terwijl de snee in haar schouder het witte jurkje rood laat kleuren. Het bloed kleurt perfect bij haar haar en ik zie dat Jeff door zijn knieën zakt en naast haar gaat zitten. Hij druppelt wat spul op haar wond en ik zie dat haar ogen vertrekken van de pijn. Newt grijpt haar hand vast en ik zie de aderen in haar hand wit worden. 'Newt is ze je hand aan het fijn knijpen?' Hij knikt terwijl Jeff Ita' schouder verbindt.
'Ga je maar omkleden het is niet meer dan een snee een nare snee maar alles komt goed,' Ze knikt en Jeff loopt met de spullen in zijn handen weg. Ze laat Newt' hand los en legt haar hand op haar schouder.
'Kom op kleed je om je blijft toch niet rond lopen en in een bebloed jurkje?' ze knikt en staat op van de grond. 'Misschien kan jij je ook beter om gaan kleden Minho ten eerste stink je en ten tweede heb ook jij bloed op je kleren.' Ik knik naar Newt en loop weg naar de tonnen. Ik fris me op en trek een schoon shirt aan als Ita binnen komt gelopen met een trui en short in haar handen. Ik gooi haar een handdoek toe waarna ze geruisloos begint te lachen maar hem wel opvangt. Al laat ze daardoor wel haar kleren vallen.
'Handig bezig Ita,' glimlach ik en pak haar kleren op van de grond. 'Hier fris je op en dan zien we je bij het avondeten?' Ze knikt glimlacht even om me vervolgens weg te duwen het huisje uit. Ik lach en loop weg naar de kaartenkamer voor dat ik ook maar iets vergeet. Ik pas alles aan alles wat verandert is. Ik maak aantekeningen schrijf van alles op als ik twee armen om mijn nek voel. Ik draai me om en zie Ita staan. Ze glimlacht maar haar ogen zijn nog altijd rood van het huilen. 'Hoe wist je dat ik hier was?' Ze haalt haar schouders op en kijkt naar de tekeningen die voor me op tafel liggen. 'Je kan beter tekenen dan ik. Ik weet het misschien kan je deze schetsen netjes voor me uitwerken? Dat zou ik erg op prijs stellen.' Ze komt op de stoel naast me zitten en pakt een papiertje uit mijn handen. Ze pakt het potlood en begint de schets uit te werken. Ze werkt het uit in detail en vijf minuten later is de tekening precies zoals het in het echt ook was. 'Wat jij bent nog nooit in de Maze geweest hoe kan je dit zomaar tekenen?' Ze haalt haar schouders op en wilt de tekening weg legen maar voordat ze dat kan doen ruk ik hem uit haar handen en ren weg. Op weg naar Alby. 'Alby dit moet je zien. Ik vroeg Ita mijn schets uit te werken omdat het niet veel meer was dan een paar kronkelende lijntjes en toen tekende ze dit. Ze is nog nooit in de Maze geweest maar dit is precies zoals ik me die plek herinner.' Alby pakt de tekening uit mijn handen en kijkt me verbaasd aan.
'Tacita tekende dit? Lieg niet alsjeblieft heeft Tacita dit getekend?' ik knik en Alby kijkt me met stomheid geslagen aan. 'Waar is Tacita nu?' Ik wijs naar het bos waar de kaartenkamer verborgen ligt en hij rent er gelijk heen. Ik ren achter hem aan en zie Tacita voor over gebogen aan tafel zitten. Alby kijkt over haar schouder mee en ik zie aan zijn gezicht dat hij verbaasd is. 'Je bent nog nooit in de Maze geweest hoe weet je dit?' Ik ga bij hem staan en kijk naar de tekening die voor haar op tafel ligt. Het is een splitsing de splitsing die leid naar sectie 8 of sectie 6. De getalen zijn niet te zien maar alles klopt aan de tekening. Er zitten schaduwen in en de tekening lijkt net op de echte splitsing. Het is bijna mooier dan de echte splitsing. Maar het angstaanjagende is dat ze nog nooit uit de Glade is geweest. Ze pakt het notebook wat naast haar ligt en vluchtig lees ik de woorden die ze schrijft.
Ik wil een Renner worden...
Ik kijk haar verbaasd aan en draai de stoel waar ze op zit naar mij toe.
'Waarom wil je een Renner worden? Alsjeblieft wat is de reden dat je nu opeens een Renner wil worden. Waarom?' Ze pakt het notebook vast en begint te schrijven waarna ze me het boek terug geeft.
Het is niet opeens. Ik wilde het al sinds dat Gally in mijn ademsappel sneed. Al twee jaar maar ik heb nooit de kans gehad om het te zeggen. Nooit praatte jullie meer tegen me. Ik huilde en jullie keken niet eens meer naar me om. Ik wilde zo vaak praten maar niemand stak er moeite in met mij te communiceren tot gisteren. Ik ben het zat omdat zwakke meisje te zijn die niet kan praten. Ik wil dat je me behandeld als een gelijke niet als een ziek vogeltje. Echt ik vind het best dat ik niet kan praten ik heb er vrede mee maar behandel me als een gelijke. Behandel me desnoods als een jongen maar neem me niet voor een zwak iemand. Ik wil een Renner worden en daar mee uit. Of je me gaat steunen of niet maakt me geen donder uit. Desnoods beslissen jullie het in een Palaver geloof me het boeit me geen zak. Ik wil een eerlijke kans om een Renner te worden geloof me.
'We houden een Palaver. Minho roep de andere Keepers bij één ik zie jullie dadelijk in de Hoeve,' ik knik geef haar haar notebook terug en loop de kaartenkamer uit naar Newt die bezig is met oogsten.
'Newt we houden een Palaver nu meteen haal jij Zart en Winston dan haal ik Frypan, Gally, Jeff en Clint,' hij knikt en legt zijn spullen weg. 'Bedankt ik zie je zo weer.' Hij knikt en loopt naar Zart toe waardoor ik mijn weg vervolg in de richting van de dichtstbijzijnde Keeper.
'Gally Palaver.' Hij knikt en loopt in de richting van de Hoeve. 'Jeff, Clint Palaver.' Ze knikken en lopen naar de Hoeve terwijl ik de laatste op mijn lijstje ga halen. Ik loop de Wok binnen en Frypan kijkt me vragend aan. 'Palaver nu meteen.' Hij laat zijn spullen liggen en samen lopen we naar de Hoeve.
'Gaat het over wie ik denk dat het gaat? Gaat het over Tacita?' Ik knik spijtig en samen lopen we de Hoeve in.
'Oké hier bij zal ik jullie vertellen waar dit over gaat voordat ik het Palaver open. Tacita wil een Renner worden.' Newt valt van zijn stoel af van verbazing waardoor Ita hem verbaasd aan kijkt. 'Winston we beginnen bij jou geef je mening maar. En natuurlijk je aanraden.' Ik staar strak naar voren recht in de ogen van Ita die niks anders doet dan terug staren. Ik versta niet wat er allemaal gezegd wordt maar als ik Alby mijn naam hoor zeggen maak ik mijn blik los van mijn staarwedstrijd met Ita. 'Ja klaar met staren? Mag je nu je mening geven en je aanraden.'
'Ik vind dat we haar een kans moeten geven. Ze is snel dat weet ik en doordat ze stil is zullen de Grievers haar niet snel horen. Daarbij ik heb Ben niet gezien vandaag maar ik weet zeker dat hij in zou stemmen met een derde renner. Mijn aanraden geef haar een kans.' Ze kijkt me dankbaar aan terwijl Alby me juist verbaasd aankijkt.
'Oké Newt hoeveel mensen stemmen in om haar een Renner te laten worden of in dat geval Renster?' Newt' gezicht verraad geen enkele uitslag.
'Gefeliciteerd Ita vanaf morgen ben je officieel een Renster,' hij slaat het notebook dicht loopt naar Ita toe en geeft haar het notebook waarna hij snel de Hoeve verlaat. Ita rent achter hem aan en ik zie Alby even moeilijk kijken voordat hij naar me toe komt gelopen.
'Zorg alsjeblieft goed voor haar als jullie in de Maze zijn,' ik knik en loop achter hem aan naar buiten.
'Ita ik wil je even spreken!' Ze draait zich om en kijkt me verbaasd aan. Ze loopt weg van Newt en komt vragend voor me staan. 'Ik heb je als een gelijke behandeld zoals je wilde. Ik geef je de kans maar beloof me dat je alles doet wat ik zeg als we daar buiten zijn. En dat je dit aan hebt als we gaan rennen en niet je jurkje.' Ze knikt en geeft me een dankbare knuffel.

Without a Word ft. The Maze RunnerWhere stories live. Discover now