Na slovíčko (Rozhovory s auto...

By womiska

9.5K 1K 766

AKTUÁLNĚ UZAVŘENO Pořadník se opět otevře, jakmile se fronta v čekárně stáhne na 5 lidí. Rozhovory s autory... More

Úvod
Oznámení
Pořadník
_Hikari_Hane
CaptainFione
KikaMas
Marky_Kuci_27
Nyssa_ff
Juditha_Gladys
FemmeFragile
MarkKornor
EBBubeliny
PavlinaBartakova
xAsadx
VivianaStellata
Secret_Ella
pogmanka
SA_BIN_KAA
Phantom-Soldier
NelkaNelaBruschova
ErikaChichova
Dragon_Destiny
MiselKlempova
Sisi478
Julie_Weasley
Kriss_Stylison
AlenaHeinrichov
-Annisek-
NamieLeeForest
_just_casie
PanthalaimonN
ZefritaAngelus
sarhemanna
petrasefrova
Danhelka
StrycekAndousek
crazygirlCZ01
horan_tomlinson_18
terkaakret1
AlexaYoutuberka
TuomasKoratt
Sivatka
HJPotterStories
Inerat
Chcete se něco dozvědět?
Me_WattGirl
Kyiosk
K-Pop_fanfics
sovicka111
beastynesss
AlexandraVlkov
Womi 1/2
VeronicaTheDarkness
frapezo
jajafilm
JohnVavrushka
Gabriel_Sellesty
wildfia
Robin_Mayer

crazy_maris

184 28 26
By womiska

Dnešní rozhovor je o jedné úžasné osůbce, crazy_maris, která je moc šikovná, ale prásknu na ni, že se zbytečně často podceňuje. Na jejím profilu se o ní můžeme dozvědět, že jejím životem je psaní, k životu jí stačí zápisník, pero a hrnek kávy nebo čaje a čokoláda. Zároveň je ještě členkou FreeTheLGBTsk.
Pojďme se společně mrknout, co dalšího nám o sobě prozradila.


1. Tvůj profil se orientuje především na fanfikce na kapelu One Direction a Harryho Pottera, ale najdou se na něm i jiné žánry, například humor a nebo různé drabbles. Co tě z toho baví psát nejvíce?

Ľahšia otázka na úvod by nebola? :-D Ja totiž vážne neviem, čo z toho všetkého ma baví najviac. Každý žáner je krásny a má niečo do seba. Fanfikcie sú krásne v tom, že si môžeš pre už hotové postavy vytvoriť vlastný príbeh, v svete, ktorý už bol niekým vytvorený. Alebo reálnemu človeku z mäsa a kostí vymyslíš vzrušujúci príbeh, hoci aj v alternatívnom vesmíre. Dáva to zmysel? Verím, že áno. Prečo by napríklad Harry Potter musel skončiť s Ginny a nemohol by byť napríklad s Dracom? Čo ak nie je larry mýtus? V tom prípade sa chalani mohli pokojne zoznámiť aj na zájazde, však? *žmurkne*

Rodinku na zbláznenie som brala ako taký úlet v rámci Šialenej výzvy od PavlinaBartakova. Vedela som, že často dokážem vymyslieť kraviny, ale pri niektorých príbehoch som prekvapila sama seba. Vážne som šialená! Drabbles celkovo považujem za takú malú osobnú výzvu. Pretože, natlačiť do 100 slov minipríbeh s pointou, to chce často pevné nervy :-)

Prosto... Milujem to všetko a píšem to, na čo mám momentálne chuť. AK mám chuť na niečo depresívne (ako pred časom cestou z dovolenky), tak nepíšem humor, lebo by to nedopadlo dobre. Ak by som to teda mala zhrnúť, tak humorné fanfiction drabble je taká zlatá stredná cesta :-D

2. Ve svých dílech máš dvě knihy zaměřené právě na drabbles, ve kterých ti čtenáři mohou zadat určité parametry, jako počet slov nebo povinná slova, žánr a podobně. Co se ti tvoří lépe, tvůj nápad nebo striktní zadání?

Na toto sa nedá jednoznačne odpovedať. Pokiaľ mám nápad, väčšinou to ide samo. Bohužiaľ, pri drabbles ten nápad málokedy príde sám. Nie raz som mala brutálnu chuť písať a nevedela som čo. Už dávno som prišla na to, že oveľa ľahšie sa mi píše, keď mám isté obmedzenia, najmä čo sa týka témy, povinných slov, či prostredia. Vtedy to často ide jedna radosť. Nie raz mi práve jedno z povinných slov, či iná podmienka, vnukli nápad.

Na druhej strane, úplná voľnosť ma paradoxne zväzuje. Čím viac možností mám, tým menej nápadov prichádza. A preto potrebujem zadanie. A úprimne, je to väčšia zábava, aspoň teda pre mňa, keď sa musíš zmestiť do určitého počtu slov, ešte aj s vopred zadanými podmienkami. A práve tento adrenalín milujem.

3. Pokud nemáš zrovna nějaké zadání, kde bereš inspiraci?

Snažím sa pozorne hľadieť okolo seba. Zo skúseností viem, že inšpirácia často prichádza náhodne, v tom najneočakávanejšom momente a v úplne obyčajných veciach. Niečo uvidím, prečítam nejaký citát, zbadám niekde nejaký obrázok, alebo len tak, z čista jasna.

Niekedy ani sama neviem, ako som k niečomu prišla, keďže môj mozog má schopnosť zvláštnych asociácií a od maličkosti sa dostať k úplne šialeným nápadom. Aby som bola pripravená na náhle prepady inšpirácie, nikde sa nepohnem bez nejakého zápisníka a pera, alebo aspoň dostatočne nabitého mobilu. A niekedy... Niekedy stačí zájsť len na záchod :-D Záchodová inšpirácia tá rozhodne stojí za to.

4. Záchodová inspirace zní opravdu zajímavě. Vzpomeneš si, jaký nejšílenější nápad jsi tam dostala?

Nielenže znie, ono to je zaujímavé. Niektoré záchodové nápady sú úplne normálne, nevinné (napríklad drabble Návrat strateného syna), no často tam vznikajú práve tie šialenosti. Dokonalým príkladom je jedna zalex "bdsm" scéna zo Sprievodcu. Tí, ktorí ho čítali pozorne, určite vedia o čom hovorím. *nevinne žmurkne*

Ale pravdou je, že množstvo vecí, ktoré mi práve na záchode napadlo, si už jednoducho nepamätám. Ale jedno viem isto: bez mobilu vo vrecku, alebo bez zápisníka tam už nechodím :-D

5. Jsi na nějaké své dílo vážně pyšná? A je naopak nějaké, se kterým nejsi spokojená?

Snažím sa písať tak, aby som s tým v prvom rade bola spokojná ja sama. Pokiaľ sa mi niečo nepáči, nie som s tým úplne stotožnená, alebo viem, že to v inom rozpoložení dokážem lepšie, budem to prepisovať aj niekoľkokrát, dovtedy, kým si nepoviem, že som s tým spokojná a môžem to pustiť von. Nie je dôležitá kvantita, ale kvalita. Na druhej strane, občas som zverejnila aj kapitolu, s ktorou som nebola úplne spokojná, no s odstupom času sa na ňu pozerám inak. Teraz hovorím predovšetkým o erotických scénach ;-). Niektoré veci prosto musia dozrieť :-)

Aby som sa vrátila k otázke: dá sa povedať, že o žiadnom príbehu nemôžem povedať, že s ním nie som spokojná. Samozrejme, každý z nich má svoje muchy a sú veci, ktoré by som momentálne napísala inak, ale pyšná som na všetky. Do každého z nich som investovala energiu a čas, nechala som v nich kus seba, sú to také moje deti, ktoré milujem. Keď láska bolí... je môj prvý príbeh a ostane pre mňa navždy svojím spôsobom výnimočný. Na Sprievodcovi som sa najviac namakala a je to moja srdcová záležitosť. Ťažko povedať, či kvôli tematike sprievodcovania, alebo preto, že práve kvôli nemu som sa zamilovala do Edinburghu. A možno len preto, lebo je to môj prvý väčší slash príbeh a naučila som sa pri ňom viac si dôverovať a nebáť sa toho, z čoho som mala predtým paniku - erotických scén. Takže Sprievodca je asi to dieťa, na ktoré som najviac pyšná.

6. Pojďme na chvilku od psaní. Co na Wattpadu nejraději čteš? Máš nějaké oblíbené autory? A existuje například žánr, který bys vůbec neotevřela?

Najradšej čítam fanfikcie na Harryho Pottera a One Direction, ale dávam šancu aj iným fandomom, ak ma zaujme anotácia. Uprednostňujem slash, ale mám v knižnici ak niekoľko hetero príbehov. Oľúbených autorov mám veľa. Ak nepočítam teba, tak mojej obľúbené autorky sú MMTwins (Makkakonka a PisalekMaty), FemmeFragile, hannibal234, KariLaz, Nyssa_ff a mnoho ďalších, ale tie bohužiaľ v súčasnosti nepíšu, resp. aktualizujú veľmi málo - sim_1255, Kebiska, Enmary, adelka159...)

Nemám rada historické romány, sci-fi, paranormálne javy a paradoxne, nemusím ani fantasy. (Harry Potter je svetlá výnimka, toho som si nejakým zvláštnym spôsobom zamilovala na prvý pohľad. ) Takže toto sú žánre, ktorým sa vyhýbam, ale ako rada hovorím, nikdy nehovor nikdy.

7. Děkuji za zmínění. :) A co reálné knihy? Jaké bychom našli u tebe v knihovně? Vzpomeneš si ještě na svou první dětskou knížku?

Moja domáca knižnica je relatívne pestrá a našla by si v nej všeličo. Od romantických kníh, cez zopár detektívok, či literárnu klasiku. Čestné miesto však patrí sérií kníh o Harry Potterovi. A keďže milujem celú tvorbu J.K.R, v knižnici mám aj iné dielka od tejto skvelej autorky. Ďalej sú to už spomínané romantické knihy, vtipné príbehy zo života matiek, a zopár kníh slovenských začínajúcich autorov.

V poslednom čase dopĺňam knižnicu aj gay príbehmi. Zatiaľ mám len dva (Probuzení Simona Spiera a Najdlhší deň Adama T), ale rozhodne svoju zbierku plánujem rozšíriť. No a osobitnú časť tvoria rôzne príručky a slovníky :-D

Na úplne prvú detskú knižku si vážne nepamätám, ale doteraz si rada spomínam na to, ako nám starí rodičia čítali Odvážnu školáčku, či príbehy o Lujze a Lotke. Neskôr som si ich čítala aj sama. Ktovie,možno by som tie knihy u starkej ešte našla...

8. Luisa a Lotka je má oblíbená, četla jsem ji někdy v první třídě a loni jsem ji objevila v antikvariátu. ♥ Jak dlouho píšeš? Co byl tvůj prvotní impuls k tomu, abys začala psát příběhy?

Vážne? To je super, že nie som sama, čo to pozná :-)Ako dlho píšem? Normálne sa to hanbím priznať :-D Prvé pokusy o príbehy siahajú do čias základnej školy, keď som sa počas choroby doma nudila a svoje nápady ťukala ešte na klasickom písacom stroji. Veľká škoda, že tie moje vyplody som po čase vyhodila. Už si ani presne nepamätám, o čom to bolo, ale viem, že zopár kapitol som napísala.

Neskôr, na strednej škole som sa k "písaniu" znovu vrátila, pokúšala sa o poéziu, ale nebola to žiadna sláva. Z tej doby pochádza aj pár nápadov na prózu, ktoré má neprešli doteraz. Ale tak naplno, cielene, píšem len posledných asi sedem rokov. Prosto sa tá túžba niečo napísať a podeliť sa s tým s ostatnými po rokoch vrátila a tak som si zriadila blog a písala :-)

9. Máš nějaký rituál, který při psaní dodržuješ? Držíš se osnovy a nebo to necháváš na postavách?

Rituály pri písaní asi nemám žiadne. Teda, ak nepočítam to, že najlepšie sa mi píše, keď som sama a všade je ticho, a musím mať po ruke čaj alebo kávu. A k tomu niečo sladké :-) Občas si pustím aj hudbu, ale to musím mať náladu, lebo inokedy ma skôr rozptyľuje ako pomáha.Áno, pred začatím písania príbehu sa snažím urobiť si nejakú osnovu, alebo aspoň vytýčiť si nejaké dôležité udalosti, zlomové body, ktoré sa snažím dodržať, premyslieť si charakter postáv. Nie vždy sa to ale podarí.

Moje postavy si často robia čo chcú, správajú sa iracionálne a šialene a niekedy mi to dá dosť práce dostať ich späť tam, kde ich potrebujem mať. Ale stane sa aj to, že im jednoducho vyhoviem (komu by sa chcelo počúvať neustále sťažnosti na moju adresu, že im nedoprajem ani trochu voľnosti...) a potom za pochodu mením a upravujem dej. Ale vo všeobecnosti sa radšej držím pôvodného plánu, nerada totiž prekopávam pôvodný koncept.

10. Já své postavy obvykle ukočírovat nezvladám. :D Mělas někdy pisatelský blok? Pokud ano, jak dlouho trval a jak jsi ho překonala?

Blok ako taký, kedy by som nevedela absolútne nič napísať, ani nie, u mňa je to skôr o nechuti písať. Prosto z času na čas dospejem do štádia, keď sa mi nič nechce a namiesto toho, aby som si sadla k počítaču, otvorila word a písala, robím radšej milión iných, v tej chvíli zaujímavejších, vecí a ten moment začať písať neustále odkladám. Až si po pár týždňoch poviem dosť, nasilu sadnem k počítaču, alebo vezmem do ruky mobil a otvorím editor príbehu, a dám si cieľ, že jednoducho musím niečo napísať. Keď aj len zopár viet, alebo v najhoršom prípade niečo úplne iné, len nech sa rozpíšem. Najhorší je začiatok, potom sa nejako rozbehnem. Ale zistila som, že s týmito stavmi bojujem len vtedy, keď mám toho rozpísaného málo. Keď som písala tri veci naraz, síce som, ako sa hovorí, padala na hubu a mala chuť s niečím seknúť, ale stále som niečo písala a striedalo sa to. Takže to nebola taká monotónnosť, ako keď píšeš jeden príbeh.

11. No, tak v tom případě bys asi měla pořád psát aspoň ty tři příběhy, ať na nové kapitoly nemusíme čekat moc dlouho. Je nějaký žánr, který bys chtěla vyzkoušet, ale zatím jsi k němu nesebrala odvahu?

Tak díky, ty chceš aby som sa zbláznila úplne, čo? Vari nie som šialená už dosť? :-D V rámci letnej drabble výzvy (Crazy drabbles) som si vyskúšala snáď všetky možné žánre. Aj keď, niekedy to vyzeralo skôr ako paródia, než pokus :-D Čo by som však chcela vyskúšať, ale nemám na to odvahu, je detektívka. Láka ma už dlhšie, lenže nemám na ňu bunky. Keď čítam alebo pozerám nejakú detektívku, nikdy neuhádnem páchateľa. A napísať to tak, aby to neuhádol ani nikto ďalší, to chce umenie. A ja na to nemám odvahu.Nedávno som čítala Hodvábnika a myslím, že vďaka nemu ma prešla aj tá posledná štipka chuti detektívku skúsiť :-D

12. Je pravda, že zápletka detektivky musí dát pekelně zabrat, do toho se asi pouštět nebudu. :D Objevila jsi během té výzvy naopak žánr, o kterém sis myslela, že ho nezvládneš, ale zjistila jsi, že ti to sedlo?

Myslím, že ani nie. To, čoho som sa desila najviac (sci-fi, horor, historické prostredie, psychické choroby, paranormal), som nakoniec nejako vybojovala, ale tým to pre mňa haslo. Tieto žánre nevyhľadávam ani ako čitateľ, takže viem, že to ani písať nebudem. Ale celkom ma prekvapilo, že s fantasy som sa popasovala na moje pomery skvelo. Ja som totiž zvláštny prípad. Síce milujem svet Harryho Pottera, ale fantasy ako také veľmi nevyhľadávam. Harry Potter je špeciálny prípad :-) No ktovie, či sa v budúcnosti nepustím aj do nejakej fantasy. Ako sa hovorí, never say never.

13. Pojďme na chvilku mimo Wattpad. Co ráda děláš ve svém volném čase kromě psaní a čtení?

Väčšinu môjho voľného času vypĺňa práve písanie a čítanie. Knihy a písmenká sú jednoducho môj život. Keď nečítam, píšem. Keď nepíšem, čítam. Dajte mi do ruky knihu a zápisník a nebudete o mne ani vedieť :-D Som introvert, takže nič iné k spokojnosti ani nepotrebujem. Maximálne teplý čaj alebo kávu, deku a už mi nič nechýba.

Ale milujem cestovanie, keby som mala na to možnosti a hlavne financie, tak každý týždeň niekam cestujem. Naposledy som bola v Londýne a musím povedať, že to bolo úplne úžasné. Totálny reset. Hneď by som išla znovu. No spomeniem ešte prechádzky po prírode, ale to len keď mám ísť s kým, samú ma to nebaví.

14. Kdybys mohla být na jeden den zvíře, jaké by sis vybrala a proč?

Och, takéto otázky nemám rada :-D Ak mám byť úprimná, zvieratá veľmi nemusím, pokiaľ teda nie sú na tanieri :-D Ani ako dieťa som extrémne netúžila po zvieratku. Som divná, čo? Ale ak by som si mala vybrať, asi by som bola nejakým malým, nenápadným, samotárskym zvieratkom žijúcim v teple, pri vode. Ako tak nad tým premýšľam, najlepšie mi z toho vychádza salamandra škvrnitá :-)

15. Co bys vzkázala svým čtenářům?

Drahí moji čitatelia, ĎAKUJEM vám. Ďakujem, že čítate moje príbehy a neustále ma podporujete svojimi hlasmi či povzbudivými komentármi. Len vďaka vám som tam, kde som. Píšem síce hlavne pre seba, lebo ma písanie baví a pomáha mi odreagovať sa od problémov v bežnom živote, ale vidieť takú spätnú väzbu od vás je jednoducho úžasné. Niet lepšieho pocitu, ako keď si môžem po náročnom dni prečítať vaše povzbudivé komentáre. Ani netušíte, ako mi zakaždým vylepšia náladu.

16. A co bys vzkázala začínajícím autorům?

Nevzdávajte sa! Píšte preto, že vás to baví, nie pre to, že máte pocit, že musíte. Vtedy to nie je ono. A hoci sa to ľahšie píše (hovorí), ako urobí, neriešte počty prečítaní, či votes. Áno, aj ja bývam smutná z toho, že môj príbeh číta málo ľudí, alebo má kapitola málo hviezdičiek, ale potom si poviem, že píšem hlavne preto, lebo ma to baví. To, že to ľudia čítajú a páči sa im to, je taký príjemný bonus.

Takže píšte, svojich čitateľov si určite nájdete. A keď dostanete kritiku, nenechajte sa odradiť a neprestaňte kvôli tomu písať. To je to najhoršie, čo môžete urobiť. Vezmite si z nej to, čo vás posunie ďalej. Nekonštruktívnu, hejtujúcu, kritiku pustite z hlavy. Veľa šťastia! :-)

Moc děkuji za náhled do tvého soukromí. Pokud bys nám ještě chtěla něco sdělit, pódium je tvé.

Ja ďakujem za príjemný rozhovor. Škoda, že nemáš ďalšie otázky, celkom ma zaujímalo, čo by o mne chceli vedieť čitatelia. No nevadí, aj tak som si s tebou pokecala rada. Nič ďalšie už na srdiečku nemám, ak by niekto predsa len chcel niečo vedieť, dvere máte u mňa otvorené ;-)

Kdybyste se Mary chtěli na něco zeptat, můžete využít i komentáře pod touto kapitolou.

Continue Reading

You'll Also Like

151K 9.6K 95
Jak to bude s démonem v léčebně a doktorem se špatnou minulostí s cílem se pomstít? yaoi boyxboy SORRY HOMOFÓBOVÉ, ASI NIKDY PRO VÁS MÍT NIC NEBUDU X...
2.6K 158 21
Thea Moreau je mladá dívka , která se přihlásila na vysokou školu v Nice , která je od malička její vysněnou , ale tam ji odmítnou . Co když ji ale j...
68K 3.9K 33
Přišel jsem o práci a nic mě už nebavilo. Ale na internetu jsem narazil na jednu stránku, kde si mohu dopisovat s vězněm. Byl to dobrý nápad? 🌸🌸🌸...
99.7K 10.2K 101
Po delší pauze jsem se rozhodla znovu přihlásit na Wattpad, a abych byla naprosto upřímná, občas jsem se nestačila divit. Klišé, pravopisné chyby, vš...