petrasefrova

70 9 5
                                    

petrasefrova je dle svých slov obyčejná holka, kterou naplňuje psaní a dělá jí radost. Taky má na svém profilu info, že shání spolehlivou korektorku. Takže pokud je mezi vámi nějaký zdatný Snarry shipper, určitě uvítá pomoc.

1. Na tvém profilu můžeme najít fanfikce a dokonce pohádku. Jak jsi dostala inspiraci právě k pohádce?

Vlastně mě o to poprosila moje neteř, která dostala ve škole za úkol napsat, krátký příběh na téma zima. A tak za mnou přišla s prosbou, jestli bych jí s tím nepomohla, protože věděla, že píšu. Já jsem souhlasila a společně jsme do toho pustily a za hodinu byl příběh na světě.

2. Máš v plánu ještě nějaké pohádky?

Vlastně dvě mám, ale jsou zatím jen na papíře. Ještě nevím, jestli je někdy vydám, když se na ně teď zpětně podívám. Přijdou mi nedomyšlené. Takže asi psát pohádky psát nebudu, neláká mě to.

3. Na jaké své dílo jsi nejvíc pyšná? Na co bys nás nalákala?

Pokud bych si mohla vybrat, tak rozhodně Láska nezná hranic. Tahle povídka mi šla opravdu skvěle psát. Vlastně to byla povídka na přání od jedné mé věrné čtenářky, která v tu dobu četla moji první povídku. Jednou mi napsala, že má ráda Snarry a jestli bych na tohle téma nezkusila něco napsat. Původně jsem myslela, že to bude povídka, která bude mít jen 10 kapitol, ale stále mi na mysl přicházely nové a nové nápady, které stvořily tenhle příběh.

4. Jaké bylo tvé první setkání se slashem?

Tak to ti řeknu zcela přesně. Setra mi řekla, že čte povídku Elysejský klíč, ale že se jedná o slash. Přímo o té povídce básnila. Já nad tím jen kroutila hlavou a myslela si své. Jednou jsem na tu povídku narazila a tak jsem ji otevřela. Přitom jsem si řekla, že zjistím, co na tom setra vidí. No a pak jsem to přečetla jedním dechem, i teď po tolika letech je to nejlepší povídka, kterou jsem kdy četla a velmi často se k ní vracím.

5. EK se mi taky líbil. Máš na psaní nějaký rituál?

Ano, mám. Hudbu a kafe, když si ho nedám, tak stěží něco napíšu. Co se týče hudby, tak tu pouštím tak akorát, abych přestala vnímat svět kolem sebe a soustředila se jen na příběh.

6. Jak se stavíš ke kritice? Nechala sis někdy udělat recenzi?

Teď už kritiku snáším celkem dobře, ale když jsem psala svoji první povídku, tak to bylo skoro samá kritika. Donce jednu dobu jsem chtěla přestat vydávat a psát si to jen pro sebe, ale je tu někdo, kdo mě přemluvil. No a recenzi? Asi bych se tomu nebránila, ale zároveň bych z toho měla strach.

7. Myslím, že se není čeho bát, kritika pomáhá zlepšovat psaní, samozřejmě nemluvím o hejtování. Jaký jsi typ čtenáře, zanecháváš zpětnou vazbu nebo spíš jen tiše čteš?

No, jak se to vezme, když se mi ten příběh opravdu líbí, tak tam nechám komentář, nebo u některých kapitol, ale jsem spíš ten tichý čtenář, který dává jen hvězdičky, někdy ani to ne. Nemám totiž moc ráda, když je příběh moc urychlený.

8. To taky nemám ráda. Jaké pasáže se ti nejlépe píší a které naopak špatně?

Nehorší je pro mě napsat začátek povídky. S tím mám obrovský problém, nebo když mám napsat, něco hodně intimního, ale většinou se překonám a napíšu to. Co je pro mě lepší pasáž, je asi konec a prostředek.

9. Plánuješ na letošní rok povídkový adventní kalendář?

Abych řekla pravdu, nevím, co to ani je a kdybych to věděla, tak nespíš asi ne. Ne, že bych nechtěla. Asi bych to i vyzkoušela, ale nemám pc jen sama pro sebe.

10. Každý den otevřít políčko s příběhem (tedy vydat) místo čokolády. Máš na Wattpadu nějaká oblíbená díla a autory?

Ano mám autory jsou to: Věrka Womi, milda a ÁDA. Tyto autorky jsou pro mě ikony. Mám strašně ráda jejich díla a ta jsou: adelasefrova - Banshee, tři úkoly.
smilingxqueen - Spojeni magií, Pod pláštěm mlhy.
womiska - Uvidět bez očí - V rukou nepřítele - Chuť zapovězeného.

11. Děkuji za zmínku. Je něco, co by sis chtěla na Watpadu přečíst, ale zatím jsi na to nenarazila?

Ano, ale zatím jsem na tenhle pár ze světa Harryho Pottera tady na Watpadu opravdu nenarazila. Já si na to sama opravdu netroufám. (Remus x Harry)

12. Chystáš nějaký nový příběh?

Ano v hlavě se mi už něco rýsuje, ale než ho začnu psát, chci dokončit svoji první povídku Jsi pro mě všechno. Tak nějak jsem si dříve myslela, že budu stíhat obě povídky, ale přecenila jsem se.

13. Co ráda děláš ve svém volném čase?

Jelikož já jsem doma skoro pořád, protože jsem takový malý pecivál, takže mám spoustu volného času, který zaplňuji četbou, a když můžu tak píšu. Také sleduji filmy a seriály a hraji pc hry.

14. Co bys vzkázala svým čtenářům?

Jste skvělí, jsem moc ráda, že čtete moje příběhy. Ani nevíte, jakou mi to udělá radost, když mi necháte hvězdičku nebo komentář.

15. Ježíš, já málem zapomněla! :D Kdybys mohla být na jeden den zvířetem, které by to bylo a proč?

Zvíře by bylo panda. Proč? Protože je mám ráda a chtěla bych zkusit žít jinak.

16. A co by vzkázala začínajícím autorům?

Asi jen to, aby nic nevzdávali a psali dál, i kdyby měli třeba jen jednoho čtenáře. Věřte mi, psát je něco opravdu úžasného. Můžete se dostat do svého světa a být sami sebou.

Děkuji za rozhovor.

Strašně se omlouvám, že to tak trvalo, poslední týdny jsou tak unavené a hektické, že sotva stíhám jídlo.

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Kde žijí příběhy. Začni objevovat