terkaakret1

63 13 2
                                    

Náctiletá studentka, vášnivá čtenářka, nepoučitelná pesimistická katastrofička. To je jen nástin toho, co o sobě píše na svém profilu, na němž mimo jiné vydává i Oranžové noviny s nejdůležitějšími informacemi z Wattapad světa. 

1. Na svém kontě máš 19 děl. Na jaký žánr se nejraději zaměřuješ a proč?

Ano, 19 děl, a málokteré z nich se na tom žánru shodne. Jelikož jsem velmi nerozhodný a zvědavý pisálek začátečník, teprve hledám vhodnou cestu, po které budu chtít v budoucnu pokračovat. Někdy klopýtnu a vzdám daný žánr po jednom příběhu, jindy se mi povede zase vstát a zkouším dojít co nejdále... Zatím se mi hodně dobře psaly temnější povídky k zamyšlení nebo uvolněnější knížky s nádechem fantasy, ale kdo ví, ještě mi zbývá prozkoumat mnoho jiných žánrů, stylů a způsobů!

2. Je nějaký žánr, který by sis chtěla vyzkoušet, ale zatím jsi nenašla odvahu?

Sice, jak už jsem zmínila, bych si jich chtěla vyzkoušet co nejvíce, ovšem poněkud mne děsí představa, že bych se odvážila vyplodit nějaký historický román. V poslední době začala taková literatura trochu okupovat mé jinak na fantasy naladěné poličky, jenže kolik práce a času musí stát najít odpovídající a relevantní informace, posbírat je, sestavit do nějakého četby hodného celku a pak to ještě hodit na papír? Uh, možná jednou!

3. Dej mi pár měsíců a možná ti to povím. Právě se jdu do jednoho pouštět. :D Co je naopak žánr, kterému se vyhýbáš obloukem?

Páni, tak to smekám a přeji hodně štěstí! Na co bude zaměřený? Počkat, to já bych tu asi měla odpovídat! :D

No, rozhodně se obloukem vyhýbám Wattpadovému ChickLitu. Teď abych to uvedla na pravou míru: ChickLit jako takový není to, s čím se ve většině případů setkáváme tady! Obecně se tento žánr zabývá problémy moderní ženy ve všech možných směrech - řeší vztahy jednak romantické, ale jednak i v práci, v domácnosti, zkrátka se zaobírá ženským životem. A to se mi nijak nepříčí, ač to není úplně můj typ literatury, a to ani na četbu, ani na psaní. Ovšem takzvané příběhy vlhkých třináctek (nechci nikoho urazit, jsou i lidé o mnoho starší, kteří tohle občas vypustí do světa) vydávané za ChickLit mne... No, nepřitahují, tím spíš, když jsou skloubené s fan-fikcí na *dosaďte si jakoukoliv zde často vídanou známou osobnost mužského, popřípadě ženského pohlaví*. :D

4. Mrkni ke mně na profil na Do posledního dechu a zjistíš to :D Když už jsi nadnesla ty fanfikce, jaký máš na ně názor?

Sama ještě nyní dopisuji nějaké ty fan-fikce (ne výše zmíněného typu), patřím do nejednoho dosti zvláštního fandomu a někdy si některé dobré s radostí přečtu. Nemyslím si o nich nic špatného, nacházejí se tu totiž i kousky opravdu vysoké kvality! Dle mého záleží především na zpracování, jsem si jista, že se určitě najde někdo, kdo dokáže mistrně zpracovat třeba i životní příběh Justina Biebera. Svým způsobem je to dokonce jeden z těžších žánrů, autor je přeci jen nucený navázat na cizí dílo, popřípadě reálného člověka, nemůže si s postavami a jejich charaktery dělat, co se mu zlíbí... Wattpad je svobodná aplikace pro pisálky, kteří se chtějí zlepšovat v tom, co je baví, a pokud chcete psát fan-fikce, směle do toho! Jen... Všechno má své ale. Rozhodně nepodporuji to, co tu občas vídáme... Však to znáte, hrubka sem, hrubka tam, na opravné komentáře přinejlepším žádná odpověď a k obsahu se raději nevyjadřuji...

5. Na svém profilu vydáváš i Oranžové noviny. Jak tě to napadlo?

No, upřímně, už před delší dobou mi přišlo na mysl, že by bylo pěkné mít všechny důležité informace na jednom místě. Sleduji Wattpad na YouTube, Twitteru i Instagramu a stále se kolem něj něco děje! Ale nečekala jsem, že můj jednoduchý rozcestník zaujme tolik lidí... Myslela jsem si, že to ostatním bude připadat zbytečné. Ukázalo se, že tu zvědaví spisovatelé opravdu o novinky na Wattpadu stojí a zajímají je, což je vážně skvělé!

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now