jajafilm

114 13 1
                                    

Rozhovor s jajafilm jsem si vážně užila. Jsem ráda, že jsem se dozvěděla zase něco dalšího. A co má o sobě na profilu, kromě neuvěřitelného množství skvělého čtení? Třeba to, že má ráda sport, fotografování, výtvarné umění, ale také, že je ve svém věku stále ještě dítětem. 

1. Na tvém kontě můžeme najít přes 130 příběhů různých délek a žánrů. Jak dlouho ti trvalo je sepsat a který žánr je ti psaním nejbližší?

No, na internetu publikuji od roku 2010. Takže to již máme devět let, za takovou dobu se již něco nastřádá.

Ano, píši hodně žánrů a všechny mě baví, ale asi každý autor má svůj podpis a témata, motivy, ke kterým ho to tak nějak táhne.

Miluji humorné povídky. Ráda se zasměji, vymýšlím šílenosti a tak, ale úplně to není žánr, které by mi perfektně seděl. Vždy v tom cítím trochu křečovitost a múza na něco takového mě líbá jen málo kdy. Myslím, že je to tím, že obecně nejsem příliš veselý člověk. Patřím mezi ty depkaře, kteří raději předem předpokládají, že vše dopadne na pytel s tím,  že alespoň pak nejsou zklamáni.

Dost často také píši různé povídky pro zamyšlení. Fejetony, filozofické a psychologické miniatury, povídky sahající po lidské podstatě i všednosti. Tak úplně netuším, kde se to ve mně vzalo.

Fantasy a sci-fi jsou také moc pěkné žánry. Je hezké si vymýšlet nové světy, fantazírovat nad technologiemi či kouzly i jinými kulturními zvyklostmi.

Myslím však, že hlavní, co je pro mě příznačné jsou "akčňáky", myslím detektivky, thrillery, špionážní romány a podobně. Ne, že bych tyto žánry psala víc než jiné, ale tak nějak si přijdu v nich jistá a asi mám pro ně větší nadšení. Navíc jsou to mé oblíbené žánry, které mě samotnou jako divačku či čtenářku přilákají.

Kromě akčních povídek píši hodně fanfiction a to se nebráním i shipovacím povídkám. Ačkoliv červenou knihovnu nevyhledávám u FF mi tento žánr nevadí. Přemýšlela jsem proč mě originální romance neberou, ale jakmile je to FF, klidně po tom skočím. Myslím, že je to právě faktorem toho, co mi v takovém typu literatury kategorie fanfiction nabízí. Baví mě doplňovat již existující "mýtus", mám ráda pracovat se známými postavami, nikoliv proto, že by to bylo jednoduší, ale naopak je miluji a chci s nimi ještě chvíli setrvat. Toužím po tom, aby žili, užívám si jejich interakci a reakce v nových nečekaných situacích. Je zajímavé psát crossovery a snít o tom, co by bylo kdyby tyto a tamty dva světy byly ve stejném vesmíru. Kategorie FF obsahuje všechny žánry, ale má i svá vlastní pravidla, co musí obsahovat. Můžu psát crossovery, humorné povídky, drama, horory i romantiku v podobě shipu. Na jednu stranu je to psaní omezené svázané původní předlohou a na druhou stranu, pociťuji z této kategorie neskutečnou svobodu... A vždy je to obrovská legrace!

2. Jaký crossover mezi kterými fandomy by sis nejraději někdy přečetla?

Páni, těžko říct. Různě se to mění dle mé chuti. Je spoustu fandomů a mraky variant.

Baví mě míchání fantasy fandomy s těmi krimi, například jsem četla skvělé crossovery na kombinaci Criminal Mind a Supernatural. Ty na, které jsem narazila byly prostě boží, škoda, že jich není ještě víc.

Dále patřím mezi ty podivíny, kteří mají rádi knižní sérii  Alex Rider od autora Anthonyho Horowitze. Ráda o tom tvrdím, že je to dětská Bondovka, která je "Bondovější", než James Bond. FF ovšem na tuto knižní sérii moc nejsou. V českém rybníčku nemožná věc a na fanfiction.net sice sem tam člověk něco najde a to i crossover, ale není to moc kvalitní. S Alexem by bylo zajímavé asi cokoliv: Avengers, Harry Potter, Teen wolf, James Bond, NCIS, Smrtonosná past... Ach Bože!

Na slovíčko (Rozhovory s autory)Where stories live. Discover now