Král a klaun [KOREKCE]

By Czardash

584 50 12

Dvě naprosto rozdílná království - chladná Maltésie a nížinatá Lutésie - jsou opět v rozepři. Nikdo neví proč... More

1 - Divadlo Klišé
2 - Královská politika
3 - Loutkové divadlo
4 - Velký rudovlasý muž
5 - Menší problém
7 - Zběsilý dav
8 - Na vzestupu
9 - Kapitánova návštěva
10 - Ohně války
11 - Přes hranice
12 - Hraniční hlídka
13 - V zájmu "dobra" pro království
14 - Dvakrát unesená
15 - Podezřelá nabídka
16 - Cestovatelé
17 - Jezdci
18 - Manželské hádky
19 - Na nemocničním lůžku
20 - Julietino zmizení
21 - Lékařova minulost
22 - Královská krutost
23 - Lékařská povinnost
24 - Noční koncert
25 - Marinett a Sam
26 - Touha po odpovědích
27 - Alyss bojovnicí
28 - Peklo s Filipem
29 - Oběť hněvu
30 - Tam venku
31 - Modrý svitek
32 - Předvečer bitvy
33 - Bitva o Dosking

6 - Divadlo žije!

22 1 0
By Czardash

Po odjezdu té podivné skupiny s plechovým obrem a rudovlasým mužem byla Alyss dost otřesená. Pořád musela přemýšlet o tom, kdo to byl a proč se jí ptal na krále.

Z jejích myšlenek ji však vytrhlo zakručení, nepochybně vycházející z jejího žaludku, a tak sesbírala své divadlo, složila jej do batohu většího než ona sama a vydala se do města pro svačinu. Dnešní představení jí nevydělalo mnoho peněz, jídlo se však dalo koupit i levně.

Přešla most a zahnula do ulice. Všude se míhala spousta lidí a Alyss přemýšlela, co tu všichni dělají. Konala se tu snad nějaká slavnost?

Jídlo si koupila v nejbližším stánku. Za pět stříbrných dostala velký bochník chleba a několik jablek. Do jednoho se zakousla, bylo slaďoučké a velmi chutné.

Alyss se rozhodla zjistit, co se děje, a proto se vydala rovnou do centra toho hluku - na Velké náměstí. Už když procházela ulicemi, míjela malá i velká divadla, kolem kterých se točili lidé a nadšeně diskutovali s herci a účinkujícími.

Kéž bych také jednou byla tak slavná, pomyslela si smutně Alyss.

Přidala do kroku a snažila se dostat skrz dav na náměstí, avšak nešlo to. Lidé se na sebe tlačili, pokřikovali a nehodlali se hnout z místa, a tak to Alyss vzdala a vydala se další ulicí. V jednom z divadel zrovna probíhalo představení. Chvíli jej sledovala, ale potom jí přišlo příliš nudné, takže šla zase dál.
Narazila na menší stánek, kde spolu rozprávěl starý plešatý režisér a pohledný mladík s vlnitými havraními vlasy. Vypadal, že se chce se staříkem na něčem domluvit, ale neměl zrovna velký úspěch.

Chudák, politovala jej Alyss a vydala se dál. Potom ji něco napadlo - co si tu tak otevřít vlastní divadlo? Třeba přiláká nějaké diváky.
Najšla si pohodlné místečko na lavici a rozložila na ni své divadýlko. Představení ještě ani nezačlo, ale pozornost mnoha procházejících upoutalo okamžitě.

Co jim mám zahrát? zapřemýšlela. Možná Bezectnou Pečeť? Nebo Medová Lízátka? Ne, u těchto her už si ani pořádně nepamatuji text. Mám to! Zahraji jim Politiku s kapkou whisky! Tu si skvěle pamatuji.

Nehleděla na následky, nasadila si rukavice s loutkami a hra mohla začít.

Robin smutně procházel ulicí. Byl zklamán, že nedokázal najít vhodného režiséra pro jejich divadlo. Štvalo ho to. Když zašel za roh, spatřil obrovský dav lidí, z toho asi třetinu dětí. Stáli v oblouku kolem nějaké malé budky, ve které se míhaly postavičky. Loutkové divadlo a má takový úspěch? zarazil se.
Pohnul se vpřed a prodíral se davem. Ta hra jej zaujala, byla tak podobná těm jejich, ale měla větší kouzlo, byla svěží a energická. A dostatečně drzá na to, aby za ni umělec skončil v chládku.

Představení skončilo asi za půl hodiny a dav se rozešel, kromě Robina, který naopak postoupil až k budce a čekal, kdo z ní vyleze. Toužil po tom poznat toho geniálního divadelníka, který se skrýval za oponou, skrytý před zraky všech a přitom přímo na očích. Přál si, aby přijmul jeho nabídku.

Z divadýlka vylezla drobná dívka se zrzavými vlasy ve dvou cůpcích a s obříma zelenýma očima. Robin nevěřil vlastním očím.

,,To ty jsi hlavním účinkujícím toho divadla?"

Alyss si sundala rukavičky s loutkami a s otázkou v očích vzhlédla k němu.

,,Ano, to jsem. Jsem Alyss - hlavní a jediná účinkující v Divadle Kašpárek. Kdo jsi ty?"

,,Jmenuji se Robin a... ty jsi neuvěřitelná!" Rozplýval se nad ní. Nikdy neviděl nikoho tak mladého, že by účinkoval v divadle, natož pak sám psal divadelní hry. A navíc... byla tak roztomilá!

,,Jak jako neuvěřitelná?" zamračila se. ,,Nelíbilo se ti to představení?"

,,Právě naopak," poklekl před ni s úsměvem a vzal ji jemně za drobnou ručku. Nevzpouzela se, jen vykulila ty velké smaragdové oči. ,,To byla ta nejlepší hra, kterou jsem kdy viděl. To jsi vymyslela sama?"

Holčička se narovnala a pozvedla bradičku: ,,Úplně sama a jsem na to hrdá!"

,,To bys měla," pokýval s uznáním hlavou. ,,Jsi skutečně velmi talentovaná. Poslyš-"

,,Co?" vypískla nadšeně a široce se usmála.

,,Mohli bychom spojit síly, co ty na to?" Zablýsklo se mu v modrých očích. Líbily se jí. Měly takovou uklidňující modrou barvu, ne jako ty, které měl rudovlasý muž, kterého potkala. Ohnivé a na pohled nebezpečné.

,,Spojit síly?" pozvedla levé obočí.

,,Pracuji v jednom divadle jako herec. Není tomu ani týden, co jsme přišli o našeho režiséra, a-"

,,Jak přišli?" zachvěla se a pustila jeho ruku. Postoupila vzad a zamračila se na něj. Vyděsil ji.

,,On...," odmlčel se Robin, ,,...odešel někam pryč. Daleko. A my opravdu potřebujeme někoho jako jsi ty. Takže..."

Robin se postavil a gentlemansky se jí uklonil, což jí opět vykouzlilo úsměv na tváři: ,,Smím Vás zavést do našeho skromného sídla, princezno Alyss?"

Dívka zajásala: ,,Ano! Ano, jdeme!" tleskla drobnými dlaněni, sbalila divadýlko a už si chtěla přehodit obří batoh přes záda, ale Robin ji zastavil.

,,Taková těžká zavazadla? Dovolte, ponesu Vám to," vzal jí jemně batoh z rukou a málem se zhroutil pod jeho váhou. Nedal však nic najevo, nasadil si jej ztěška na záda, chytil Alyss za ruku a společně se vydali směrem z města.

.
.
.
.
.
.
.

Pokračování příště...

Continue Reading

You'll Also Like

3.4K 193 36
Amberly je druhorozená dcera velmi vlivné šlechtické rodiny. Amberly hodili do vody ve které neumí plavat, když její sestra uteče před sňatek s král...
Maska ✔️ By Teres

Mystery / Thriller

98.8K 6.6K 30
Vyrůstal v podmínkách, kde mu nikdo nebyl příkladem dobrého chování a kde mu nikdo neprojevoval lásku. Postupem času se naučil, že pokud chce ve spol...
18.7K 1.6K 37
Dvě nejlepší kamarádky Tara a Laura se vydají o prázdninách na tábor. Jak už z názvu víte: Tábor pro upíry a vlkodlaky. Jak se asi bude dařit dvoum n...
1.7M 49.3K 56
„Co tahle udělat dohodu ?" Naklonil se k mému uchu a já ucítila jeho teplý dech na své kůži. • Beth (16) nastoupila do prváku na střední školu. Není...