Jak nebýt trapná ani nudná

Bởi Kratula84

2.6K 545 402

Trocha rad a povzbuzení pro ty, co si zatím netroufají psát a publikovat své příběhy. Po Wattpadu koluje řad... Xem Thêm

Začátky jsou vždycky těžké
Hlavní postava
Ještě k hlavní postavě
Když vaše postava otevře pusu
Všechny ty pohledy a flashbacky
Detaily, detaily, detaily
Jedno velké PROČ?!
Pár postřehů k fanfikcím
Dunning-Krugerův efekt
Pasti realismu
Opakování je matka moudrosti?
Podvratná činnost
Zpátky k fanfikcím
Vrah je zahradník!
Historická odbočka
Kuchařka Pejska a Kočičky
Most přes rozbouřený děj
Trocha inspirace pro milovníky historie
Obrácený postup (nejen ve fanfikcích)
I ten nejlepší večírek jednou skončí
Jaký si to uděláš ...
Druhá várka historické inspirace
Čtvrtá stěna je důležitá
Lidé čtěte!
Profíkův zbrojní arzenál
Ruská várka historické inspirace I
Ruská várka historické inspirace II
Fanfikce potřetí
Nepřipravte se o svou výhodu
Špička ledovce
Prakticky perfektní padouch
Fanfikce přesazená do jiné zahrádky aneb AU
Nikdo nečte knihy kvůli prostředku
Potenciální superprůšvih
Lucemburská várka historické inspirace
Zabíjejte miláčky!
Já, já já, jenom já!
O (nejen) historické přesnosti
Géniální mysl
Postava do každého počasí
Chybovati je lidské
Strategické plánování
Fanservice
Proč mám ráda Steva Rogerse
Není klišé jako klišé
Taková moderní královská rodinka
Totální sympaťák
Konzistentně nekonzistentní
Činy hovoří hlasitěji než slova
Historie v nedbalkách
Rozmarné 18. století
Rozmarné 18. století podruhé
Pupek světa
Přivolejte FBI
ÉÉÉMÓÓÓCÉÉÉ!!!
Šlechetná srdce a šlechtické korunky
Partička
Vznešená poselství a ušlechtilé ideje
Otrávené jablíčko
Chronohrátky
Mečem i pěstí
OC
Není všechno zlato, co se třpytí
Dobrý konec vše napraví
Sdílení informací
Trocha té parády I
Trocha té parády II
Historické perličky pro inspiraci
Prology a epilogy
Trocha té parády IV
Trocha britské parády I
Trocha britské parády II
Trocha britské parády III
Padouch jako ze škatulky
Papírový pancíř
Informační nálož
Dejte se k bořičům mýtů
105% alibi
Red Herring
Královská firma

Trocha té parády III

6 2 3
Bởi Kratula84

Koukám, že se tahle knížka z původně zamýšleného rádce pro začátečníky stává poněkud eklektickou sbírkou témat, která by se někomu mohla ke psaní hodit a o jakých současně něco málo vím.
Nicméně první dvě sekce Trochy té parády zaznamenaly úspěch, materiálu mám pořád dost a slíbila jsem pokračování, takže tady ho máte!

Dnes se podíváme do carského Ruska, protože v celé Evropě asi nebyl opulentnější dvůr než ten, kterému vládli poslední Romanovci.

Už jsem u pár exemplářů v předešlých kapitolách zmínila, že některé tiáry se staly oblíbenou ozdobou nevěst v určitých královských rodinách. Ale pokaždé se tak stalo spíš spontánně, kvůli příhodnému vzhledu nebo sentimentální hodnotě té konkrétní čelenky.
Ruští carové to dotáhli ještě dál a stvořili dokonce oficiální soubor klenotů pro romanovské nevěsty.
Souprava se skládá z tiáry, koruny, náušnic, náhrdelníku, náramku a brožovité dekorace na živůtek zvané korsáž. Všechno jsou to masivní, rozměrnými diamanty posázené kusy, ale vůbec nevznikly jako souprava. Každý kus pochází z jiné doby a má svou vlastní historii.

Tiára byla vyrobena někdy na počátku 19. století pro Jelisavetu Alexejevnu, manželku cara Alexandra I. a obsahuje unikátní růžový diamant.

Korunka pochází z přibližně roku 1840. Na podkladu z růžového sametu jsou upevněny diamanty, které byly původně vsazené v nějakém šperku Kateřiny Veliké.

Ostatně celý zbytek soupravy má nějaké spojení se slavnou carevnou. Na náhrdelník a náramek byly opět "recyklovány" dématny z jejích klenotů. Zajímavostí je, že kameny tady nejsou vsazené do kovového rámu, ale našité na hedvábné pásce, což nepochybně činilo oba olbřímí klenoty o něco pohodlenější na nošení.

Hravé náušněce v podobě třešní i gigantická korsáž, která spínala plášť, pak vznikly přímo pro Kateřinu.

Kupodivu se mi nepodařilo dohledat, od kdy se začala celá souprava pro romanovské svatby používat. Dočetla jsem se pouze, že po roce 1830 nosily nevěsty v carské rodině dvorskou róbu ze stříbrného brokátu, pošitého diamanty a hermelínem lemovaný plášť.
Nicméně se dá soudit, že od roku 1840, kdy byla zhotovena korunka, se začala rodil i svatevní souprava šperků a jednotlivé kusy do ní přibývaly postupně.

V detailu obrazu, představujícím svatbu budoucího cara Alexandra III. s dagmar Dánskou v roce 1866, se dá rozpoznat korunka i tára, ale náhrdelník se zdá jiný. Náušnice a korsáž nejdou identifikovat vůbec.

Svatba velkokněžny Marie Alexandrovny s britským prince Alfredem roku 1873, jasně ukazuje korunku, ale tvar tiáry je sporný a zbytek nejde na kresbě rozeznat vůbec.

První jednoznačný obrazový důkaz přináší až fotografie z roku 1884. je na ní Alžběta sasko-Aletenburská, nevěsta velkoknížete Konstantina Konstantinoviče z vedlejší linie Romanovského rodu. Alžběta má na sobě všechny části soupravy s výjimkou náušnic.

Soupravu musely jistě nosit i další členky rodiny ve svůj velký den, ale zřejmě Romanovci trpěli nějakou averzí ke svatebním fotografiím. Dokonce ani ze svatby posledního cara nemáme snímky, pouze oficiálný malby od tehdejších předních umělců.
Ale tentokrát je alespoň nepochybné, že Mikulášova nevěsta má na sobě kompletní soupravu.

Fotograficky zdokumentované jsou až dvě svatby z počátku 20. století, kdy si členky pobočných větví braly zahraniční prince.
Roku 1902 si velkokněžna Elena Vladimirovna brala řeckého prince Nicolase.

A poslední romanovskou nevěstou, které se vdávala ve svatební soupravě, byla velkokněžna Marie Pavlovna roku 1908.

Marie Pavlovna měla dost turbuletní život. Se svým prvním manželem, švédským prince Vilémeme se rozvedla už roku 1914. Rozpadlo se i její druhé manželství s neurozeným partnerem, ale napsala paměti nazvané "Výchova princezny" a v nich mimo jiné vzpomíná, jak těžký a nepohodlý byl celý carský svatební outfit. Mimo jiné jí z náyšnic tak moc bolely uši, že je během svatební hostiny sundala a pověsila za okraj sklenky s vodou.

Po bolševické revoluci se jednotlivé kusy soupravy rozešly svou cestou. Náhrdelník a náramek zmizely beze stopy, nejspíš je noví páni Ruska rozprodali po jednotlivých kamenech. Tiára je stále v majetku státu a můžete jí obdivovat vystavenou v kremelském Diamantovém fondu. Předpokládá se, že ve se stále nacházejí i náušnice a korsáž.
I korunku peněz potřební bolševici prodali do zahraničí a roku 1952 ozdobila hlavu vůbec první vítězky Miss Universe, Finky Armi Kuusela (pravděpodobně zapůjčila z reklamních důvodů firma Cartier, tehdejší majitel).

Nakonec korunku zakoupila americká dědička (a majitelka tak oslnivých klenotů, že by si zasloužila vlastní kapitolu) Marjorie Merriweather Post.
V muzeu, které vzniklo z jejího domu, můžete korunku obdivovat dodnes.

Na jednu kapitolu bylo těch informací celkem dost, takže s dalšími romanovskými šperky budeme pokračovat v následující části.

Đọc tiếp

Bạn Cũng Sẽ Thích

68.9K 5.8K 107
*Slavnostně přísahám, že jsem připravena ke každé špatnosti* Vítám tě, poutníku. Taky už máš plné zuby všech těch knížek s rádoby fakty o HP, které p...
5.2K 427 16
Sbírka různých intelektuálních her, případů na vyřešení (formou Sherlocka), vysvětlení metody dedukční a myšlenkového paláce.
254K 12.6K 63
Tato kniha je zaměřena na různé sexuální orientace. Má za úkol je představit a seznámit vás s nimi. Také se zabývá dalšími tématy tomuto podobnými...
17K 134 14
na vlastni kuzi jsem zazila hrozný unos nejakymi unosci... ted jsem nucena jim dělat malou holcicku a dalsi hrozne veci... A nebo to je o necem uplne...