4. Bölüm

1.3K 40 43
                                    


Bölüm Şarkıları;

Merci Raines - The Devil is a Gentlemen -

Shouse & David Guetta - Love Tonight

The Cab - Lock Me Up

Dolu Kadehi Ters Tut - Neyin Nesi




Kaderin oyuncağı olan insan, ne bilir  başına gelecekleri?

Sophokles, Kral Oidipus



Yabancı ortaklarıyla bu akşam yapmış olduğu görüşmeyi kısa tutarak yanlarından erken ayrılmış olmasının etkisiyle, katılacağı müzayedenin yapılacağı salona ilk eserin açık artırması henüz başlamamışken adım atmıştı Tekin. Saati 21.00'ı gösteriyordu. Müzayede kataloğu yayınlandığında, satışa çıkarılacak eserleri incelemiş ve içlerinden birini kesinlikle kaçırmak istemediğine karar vermişti. İstediği esere sahip olmak için bekleyen kalabalığın arasından sıyrılarak kendisine atanan numaralı bir bayrakla birlikte üzerinde, usta bir işçiliğe sahip olduğu belli olan oymaların yer aldığı, geniş ahşap bir kapıdan içeri girdi. Akşam vakti olmasaydı da aldığı güneş ışığını içine hapsedip kendi karanlığına çekecek kadar kasvetli bir havası vardı bu salonun. Alıcılar için muntazam bir simetriyle önden arkaya dikdörtgen biçiminde dizilen şık ahşap sandalyelerden oluşan bir oturma düzeni oluşturulmuştu.

Ön sıraların bir kısmı hala boş olsa da Tekin bu ortamlarda her zaman arka sıralara yerleşmeyi tercih edenlerdendi. Ona göre bu ortamı daha iyi koklamanın en iyi yollarından birisiydi. Burada bulunanların asla tek bir amacı olmazdı. Bu eserleri büyük bir tutkuyla elinde tutmak isteyenler de yaşardı bu atmosferi, bunu yalnızca bahane olarak kullanıp kendini, kendilerine çok yakıştığını düşünen böyle ağır bir ortamda göstermek isteyenler de... Kimileri için tarih bir paravandan ibaretti. Onlar geçmişe duyduğu derin saygıdan ve arzudan değil bunları istedikleri zaman satın alabilecek kudrette olduklarını göstermek istedikleri için bulunurlardı burada. Rekabeti severdi kimileri. Çekişmeye girerek elde ettikleri her parça için böbürlenmeyi...

Müzayede salonunun dolmasından kısa bir süre sonra münadi adı verilen kişi açık artırmayı yönetmek üzere alıcıların karşısındaki yerini aldı. Salonda bulunanlara hitaben birkaç cümle kurduktan sonra açık artırmaya konu olacak eserleri kısaca özetledi. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yasası'na göre bu eserlerin alım satımını yapabilmek için müzelerin onay verdiği koleksiyonerlerden biri olunması şarttı. Açık artırmaya sunulan 18 parça içinde Prehistorik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait topraktan yapılan eserler ile sabuntaşından, bronzdan yapılmış eşyalar ve mermerden yapılma kabartma bir pano bulunuyordu.

Münadi satışa çıkarılacak eser ile ilgili daha detaylı bilgiler vermeye başladı.

"Günümüzde de hepimizin evlerinde yer alan kaplar bundan binlerce yıl önce bu topraklarda ve bu toprakların dışında eski dönem insanlarının yaşam alanlarında sıklıkla kullanılmıştır. Bu insanlar kapları, kullanım amaçlarına yönelik olarak bazen madenleri kullanarak bazen de toprağı ana madde olarak belirleyerek ve farklı tekniklerle kalıplar oluşturarak tasarlamışlardır. Mevcut formlarına göre bu kaplar bizlere o dönemin hayat tarzı, beslenme alışkanlıkları ve kültürel geçmişine dair ipuçları sunmaktadır."

ANTKAYZONWhere stories live. Discover now