10.okénko

86 22 4
                                    

Amanda byla na dně svých sil. Celou noc byla vzhůru a snažila se přijít na to, co s její mladší sestrou je. Ne, že by s ní něco bylo, jen jí přišlo divné, že byla její sestra zamilovaná a nehodlala s tím nic dělat. Ani jí nedala žádný důvod! Prostě jí oznámila, že je nejspíše zamilovaná do svého spolužáka. Jen tak, jako by se bavily o počasí. Proto byla Amanda celou noc vzhůru, střídala jeden šálek kávy za druhým, cpala do sebe vánoční cukroví a snažila se zjistit, jestli za sestřiným prohlášením nebylo něco více.

„Zlato? Michelle bude za chvíli odjíždět," vyrušil ji z jejího průzkumu její manžel. Michelle k nim přijela po Vánocích na návštěvu, ale teď už odjíždí zpátky na vysokou za přáteli. Chystají Silvestrovskou party.

„Už jdu, už jdu!" vyhrkla a popadla nedopitý hrnek kávy, než se rozběhla do obýváku, kde seděla její sestra, která se loučila s jejich psíkem Buddym.

„A hele, kdo se konečně uráčil vstát," dobírala si ji menší blondýnka, když se k ní posadila na gauč.

„To bych nejdřív musela jít vůbec spát," ušklíbla se Amanda a dopila zbytek studené kávy. Nejradši by si šla lehnout, ale nejdřív si musela promluvit se svou sestrou.

„Co jsi celou noc dělala?" zeptala se zmateně. Když byli mladší, kolikrát vydržely koukat na filmy až do rána, ale čím starší byly, tím více si vážily spánku. A hlavně tedy Amanda. Než se odstěhovala z domu, vždycky u jejich filmového večera usnula ještě před půlnocí.

„Takový menší průzkum. Včera jsi mě dost zaskočila tvým „mimochodem jsem zamilovaná, jak dlouho myslíš, že se to kuře bude ještě dělat?" Nemůžeš na mě jen tak něco vychrlil v mezi řeči-"

„Proč jsi zatraceně dělala průzkum?" přerušila ji šokovaně Michelle. Možná ji to mělo napadnout. Amanda vždycky musela všechno vědět.

„Abych ti lépe porozuměla. A přišla jsem na to! Víš, kdo je to lithromantik?" zeptala se, ale ani jí nedala prostor na to, aby odpověděla. „Jsi to ty! Stačí ti pocit zamilovanosti. Nečekáš, že budou tvé city opětovány a vůbec ti to nevadí," vysvětlila.

„Páni, vážně sis vybrala dobře, když jsi šla tehdy studovat pedagogiku," zamumlala Michelle, která se pak na moment odmlčela, aby vstřebala sestřina slova. Ticho přerušil Buddy, když začal kňučet a dožadovat se toho, aby jej zase začala hladit. Blondýnka se tomu zasmála a okamžitě mu začala věnovat svou pozornost. „Tak ono je na to dokonce slovo. Co bych si bez tebe jen počala."

„Byla bys v pohodě, to jen já jsem musela přesně vědět, co se děje," zamumlala Amanda, které došlo, že to možná přehnala.

„Ale je hezké vědět, že to tak mají i ostatní lidé," usmála a chytla ji za ruku. „Jde o to gesto, které jsi pro mě udělala. Jsi skvělá ségra."

„A ty jsi ta nejlepší," řekla s úsměvem a přitáhla si ji do objetí.


•••

Člověk, který se označuje slovem lithromantik, si užívá romantické zamilování, ale zároveň neočekává, že jeho city budou opětovány. Prostě mu stačí být zamilovaný, víc k životu nepotřebuje.

Platonická láska, která nikdy nedojde svého naplnění, je pro většinu lidí nepříjemná. Lithromantik ji naopak vyhledává. Od protějšku, do kterého se zamiluje, totiž v žádném případě neočekává naplnění svých citů.

(Nemohla jsem se rozhodnout, která definice se mi líbí více, tak tu máte obě.)

)

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Hvězda vánočníWhere stories live. Discover now