1.okénko

227 28 13
                                    

Letošní Štědrý večer byl skutečně plný zázraků. Alespoň pro mladou Caroline, která se právě chystala vyrazit domů po dni, který strávila s celou svou rodinou u svých rodičů. Byla to taková jejich tradice. Přes den se vždy všichni sešli u rodičů a na večer se vrátili do svých vlastních domovů a strávili Vánoce v užším kruhu rodinném. Dnes tomu nebylo výjimkou. Navíc se dnes konečně po několika letech Vánoc na blátě objevil i sníh, který se ladně snášel z oblohy v chundelatých koulích. Nikdo se dnes nezmínil ani o jejím životě, když pomine občasné smutné pohledy, které jí její matka věnovala, když si myslela, že se nedívá. Jenže tak tomu bylo vždycky, když byla v jedné místnosti se svými staršími sestrami, které byly šťastně vdané a staly se z nich mámy. Caroline to tedy hodnotila velmi pozitivně. Tedy, až do teď. 

Přešlapovala ve sněhu a poslouchala, jak jí bílý poprašek křupe pod nohami. Její sestra Olivia stála vedle ní, zatím co její manžel Tim dával do auta jejich půlročního synka. Olivia byla vždycky její nejoblíbenější a jako jediná přijala její sexualitu téměř sekundu poté, co se jí s tím svěřila. Jenže od narození malého Luka se to změnilo. 

„Opravdu tu nechceš zůstat s našima?" zeptala se tiše. 

„Vy snad zůstáváte?" odpověděla otázkou a snažila se neznít otráveně. Od ní by tohle nečekala, ale měla to tušit. Rodičovství člověka změní. 

„Ne, ale my-"

„Prosím, nedokončuj to," zaprosila a věnovala jí ublížený pohled, který si nemohla odpustit. „Myslela jsem, že zrovna ty tohle nevytáhneš. Já ti to přeji, ale já nechci žít tvůj život. Jsem spokojená s tím svým. Příští rok oslavím třicáté narozeniny, mám skvělou práci, dobré přátelé a když přijdu domů, nepotřebuji, aby mě tam někdo vítal. Prostě to přijmi, jako jsi to přijala, když jsem ti to řekla. Jsem aromantik a asexuál, to už se nikdy nezmění," bránila svůj život, jako už tolikrát. Byla už tak unavená a normálně by se na nějaké obhajování vykašlala, ale Olivia pro ni byla důležitá a ona nechtěla, aby to mezi nimi začalo býti divné.

„Máš pravdu, prosím, nezlob se. Nechala jsem se příliš unést... Já vím, že jsi šťastná a to je všechno, co si přeji. Čeká tě dneska pohádkový maraton?" 

„Samozřejmě, za koho mě máš? Začínám Grinchem," řekla s úsměvem. Milovala tyhle své vánoční večery. Teplo domova, hořící svíčka, maminčiny perníčky, hrnek horkého kakaa a výběr jejích oblíbených filmů s vánoční tématikou. 

„Neznáš ho už náhodou nazpaměť?" poškádlila ji Liv. Když byly děti, Grinch u nich byl přes Vánoce na obrazovce prakticky nonstop. Jednou jí ho Caroline dokonce odvyprávěla. Hlavně Grinchovy hlášky. 

„To je, myslím, poněkud zbytečná otázka," zasmála se a objala ji na rozloučenou, „Hezké svátky, Olivo," popřála jí.

„Tobě taky, Car," usmála se a rozešla se k autu. 

„Promiň, že to tak trvalo, nemohla jsem najít krabici," promluvila za jejími zády starší žena. 

„Mami! To jsi zabalila perníčky pro celý barák?" zeptala se se smíchem, když se otočila a spatřila velkou krabici, kterou držela její matka v rukou. 

„Speciálně upečené pro tebe, vím, jak je miluješ."

„Děkuji, mami. Užijte si tátou poklidný večer. Uvidíme se na nedělním obědě," řekla s úsměvem, převzala si od matky perníčky a políbila ji na tvář. „Jsem zvědavá, co řekneš na dárky," dodala ještě tajemně, než se rozešla k autu. 

Začátky byly těžké a i když se teď občas objevily pochyby o tom, jak žije svůj život, o tom, kým je, byla vděčná za to, kde teď byla. Chtělo to jen čas. Protože čím starší jste, tím víc lidem dojde, že to není jen výmysl, ale že jste to skutečně vy.


•••

Obvyklá definice asexuality je, že asexuální člověk nezažívá žádnou sexuální přitažlivost. Je to jako nemít sexuální orientaci, nebo jinými slovy - nikdo vás sexuálně nepřitahuje.

 Je to jako nemít sexuální orientaci, nebo jinými slovy - nikdo vás sexuálně nepřitahuje

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.



Existují také lidé, kteří jsou aromantičtí. To znamená, že nejsou romanticky přitahováni k jiné osobě. Ovšem mohou mít sexuální touhy. Aromantik nerovná se vždy asexuál.

 Aromantik nerovná se vždy asexuál

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Hvězda vánočníWhere stories live. Discover now