9.okénko

89 21 6
                                    

Judith čekala v autě před vlakovým nádražím. Její syn se vracel z vysoké na vánoční prázdniny a ona byla opravdu nervózní, aby pravdu řekla. V synově nepřítomnosti se ona i její manžel Bob snažili co nejvíce porozumět tomu, čím se jejich syn prochází. Když jim to před odjezdem na vysokou řekl, nezareagovali úplně nejlépe. Automaticky si mysleli, že s ním není něco v pořádku a chtěli jej napravit. Oba dva se za to teď styděli, a doufali, že navždy nepokazili vztah se jejich synem. 

„Ahoj, mami," pozdravil ji s úsměvem černovlasý mladík, když si přisedl na místo spolujezdce. 

„Sammy, moc jsi mi chyběl," řekla a naklonila se k němu, aby jej mohla objat. Stihla si všimnout, že se usmál nad tím, jak jej oslovila. Bylo to pro ni malé vítězství. Když se narodil, dali mu jméno Steve, jenže to teď bylo pasé. Teď si přál, aby jej oslovovali Sammy, neb to bylo genderově neutrální jméno. Stále jej ale mohli oslovovat v mužském rodě. Jen se měli vyvarovat oslovením, jako muž, mladík a tak dále. 

„Jak se ti líbí na škole?" zeptala se, když vyjela z parkoviště a v autě se rozlehlo ticho. 

„Chtěl jsem vám o tom říct, až budem doma, ale když už jsi se zeptala, tak je to tam vážně skvělý! Berou ohled úplně na všechny, na začátku roku jsem do dotazníku napsal, že bych chtěl být oslovován jinak, než svým rodným jménem a všichni to respektují. A ten obor mě neskutečně baví, kdo by si pomyslel, že management bude taková zábava?" vychrlil na ni na jeden nádech.

Z Judith pomalu opadávala nervozita. Hrozně se styděla za to, jak prvně reagovala na to, že se jejich syn neslučuje s žádným pohlavím, ale stalo. Už to nešlo změnit, mohla být jen lepší. A když teď sledovala, jak její syn nadšeně vypráví o své nové škole, nezáleželo na tom, že ho měli oslovovat Sammy. Nemohla se dočkat, až si o tom promluví s Bobem. Až mu poví, jak moc šťastný Sammy je. 

„To ráda slyším, opravdu," usmála se a věnovala mu rychlý pohled. Tenhle čas od sebe asi potřebovali. Potřebovali se sžít s tím, že jejich jediný syn doopravdy není jejich synem. A Sammy potřeboval strávit čas v prostředí, kde jej přijali takového jaký byl. Ona teď jen byla vděčná za to, že toto prostředí má i doma. 

„A jak se daří vám?" 

„Myslím, že vcelku dobře. Oba dva jsme se ponořili do celé té tématiky neschodovat se s vlastním, či s žádným pohlavím a jsme připraveni to s tebou znovu probrat. Tentokrát bez žádných hádek a výčitek. Opravdu se snažíme, Sammy," povzdechla si. 

„Já vím, že jo, mami. Zvládneme to," ujistil ji pevným hlasem. 

„Ale jen díky tobě, zlato. Jen díky tomu, že jsi nám dokázal odpustit."

„To není pravda. Je to jen díky tomu, jak moc úžasné rodiče mám. Dobře, nereagovali jste zrovna učebnicově, ale já vám to nevyčítám. Pro mě je důležité, že se snažíte mě pochopit. Že jste nade mnou nezanevřeli," sdělil jí. Tehdy se obával, že už u nich nebude mít domov. Že už mu nikdy neotevřou jejich milující náruč. 

„To bychom nikdy neudělali. Milujeme tě, Sammy. Ať už jsi jakýkoliv."




•••

Někteří lidé se neidentifikují v rámci systému dvou genderů (muž/žena). Nebinarita (non-binary) je pojem, který tyto identity zastřešuje.

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.
Hvězda vánočníWhere stories live. Discover now