Subplots

23 2 0
                                    

Alle historier er drevet af et hovedplot - skelettet bag historien. Uden hovedplottet, vile vi ikke have historien. Om det plot så handler om at besejre Lord Voldemort (fuck jeg sagde det), at røve verdens mest sikre fort, eller at både drengen og pigen er ved at dø af kræft er lige meget.

Men hovedplottet har brug for subplots.

Så hvad er subplots?

Kort fortalt er det 'sidehistorier' indeni din historie, men som stadig har relevans for hovedplottet. Det klassiske subplot er en kærlighedshistorie (de fleste af os er suckers for det alligevel - og Sag, jeg ved godt du ikke er inkluderet xD), men der er MANGE flere. Venskaber og rivaliseringer, overkomme frygte/fobier, familiehemmeligheder, der bliver afsløret. Tænk blot på to all the boys i loved before (hvis bare du var min). Hovedplottet er kærlighedshistorien mellem Lara-Jean og Peter Kavinsky. Af sideplots er det søstre-forhold, pigedrama, familiedrama osv.

Det vigtige ved subplots er egentlig bare, at de løfter historien. Det kan de gøre på flere måder. Nogle subplots gør direkte hovedplottet svære (Eks. Gen er en 'forhindring' i Lara-Jean og Peter's kærlighedshistorie). De kan klargøre hvad der på spil (eks. søskendeforholdet), og de kan arbejde imod hovedplottet (John Ambrose kan lide Lara-Jean, hun kan lide ham som ven, hvilket komplicerer det hele, og viser hvorfor Lara-Jean er bedre med Peter end John (hvis man da synes det)).

Altså må et subplot gerne gøre hovedplottet svære at gennemføre, men det skal altid ende med at løfte det totale plot.

Kan man så undlade subplots?

Det korte svar er nej.

Der er så mange forskellige slags subplots, at man nærmest uvidende altid vil inkludere et par stykker, med det sagt er det vigtigt at involvere subplots i sin planlægning (uanset om man er plotter eller pantser). En historie bliver ekstremt monoton, hvis der kun er et mål hele bogen igennem. Lav distraktioner for dine karakterer, ødelæg den lige vej, så de må tage en omvej, for at nå i mål. Om de så består af at opbygge venskaber, afsløre familiehemmeligheder eller snigmyrde kongen, hav dem i historien! Hvem ved, måske bliver hovedpersonen distraheret fra målet fordi vedkommende finder ud af, deres mor har løjet for dem. Deres distraktion vil kunne lade skurken gennemføre mere af deres plan, så hovedpersonen lige pludselig for svære ved at 'kæmpe' imod skurken (bogstavligt eller metaforisk set), fordi de havde tankerne et andet sted.


Så kort fortalt:

Et subplot er en plotlinje, der ikke er direkte tilknyttet hovedplottet, men som vil løfte den fulde historie, da den sætter karakterne i situationer, de ellers ikke havde været i.

SkrivetipsWhere stories live. Discover now