Plottwists og Cliffhangers

38 2 12
                                    

Halløj Jordboere.

Jeg har muligvis glemt at opdatere skrivetips et par uger....

Ej, har droppet et fast opdateringsskema med den her bog, da jeg hellere vil fokussere på mine egentlige historier, og har haft meget udenfor wp, der gjorde jeg ikke havde overskud til at opdatere skrivetips. Så fra nu af bliver den opdateret, når jeg har tid og overskud. Jeg håber på at kunne opdatere en gang om ugen, men jeg lover ikke noget!

Anyways, det tid til dagens kapitel, som omhandler plottwists og cliffhangers. 


Hvad er et plottwist?

Et plottwist, er når historien tager en pludselig drejning, man ikke har forudset. Hvis vi kigger på Harry Potter, kan jeg nævne adskillige plottwists.

OBS: Harry Potter Spoilers i eksemplerne!

I Harry Potter og De Vises Sten opdager Harry at det er professor Quirrel, og ikke Snape, som han troede, der hjælper Dumbledore. Harrys egen tro på, at Snape var den onde, og ikke Quirrel, skjuler de mange hentydninger, JK Rowling har lagt ind i bogen op imod afsløringen. Anden gang man læser bogen kan man hive sig selv i håret, over man ikke gættede det, fordi nu ved man pludselig, hvad man skal lægge mærke til. 

I Harry Potter og Flammernes Pokal, ryger Harry lige pludselig til kirkegården, hvor han ser Voldemort genopstå, vha. Harry blod. Efter han kommer tilbage bliver det afsløret, at Skrækøje Dunder i virkeligheden er fanget, og det er Barty Ferm Jr., der har spillet auroren. Gennem hele bogen, har det primære fokus været på udfordringerne, medier og hvem, der lagde Harrys navn i flammernes pokal. 

I Harry Potter og Dødsregalierne, skal Harry dø, for at besejre Voldemort. Harry er en horcrux. Endnu et plottwist, man, når man genlæser serien (især bog 7), kan finde hints til, men som man først opfanger, når man læser det udspille sig. 

Alle gode bøger indeholder plottwists. Plottwists holder læserens fokus på historien. De forvirrer, de skaber spørgsmål og vigtigs af alt, de skaber spænding. 


Så, hvordan skriver man et godt plottwist?

Det gode plottwist kommer snigende. Planlæg plottwists, så du kan lægge små spor ud til det. Lad andre problemer overdøve sporene, så de måske lettere springer over hovedet på læseren. 

Et plottwist skal altså ikke komme ud ad ingenting. Især ikke de twists, der kommer som resultat af karakternes valg (hvilket burde være langt størstedelen). Plottwists skal der være spor til, om end ikke så mange, at det bliver 'for tydeligt'. Afhænigt af plottwistets størrelse og betydning, kan man gøre det lettere eller sværere at gætte. Husk dog på, at et plottwist ikke er dårligt, bare fordi nogle gætter det. Folk der skriver historier, manuskripter, skuespil og alt sådan noget, ved jo hvordan historieopbygning virker, så de vil nok også opfange sporerne før dem, der ikke er så øvede i historiefortælling. 

For at opsummere: Et plottwist er et sted i historien, hvor der afsløres elelr sker noget, som vender historien på hovedet. Plottet bliver altså twistet. De bedste plottwists er dem, læseren river sig i håret over, ikke at have forudset. 

Glem aldrig hvor virksomt det kan være, at skjule ting lige foran næsen af læseren. 


Så går vi videre til cliffhangers.

Hvad er en cliffhanger?

En cliffhanger er når afsnittet/kapitlet/bogen slutter uden at svare på alle spørgsmål. Direkte oversat 'klippehænger', forstås det ved, at det føles som om, at man bliver efterladt hængende på på en klippe, uden at vide, hvordan man kommer derfra, før man læser videre i næste kapitel/afsnit/bog.

Hvis man ser på de små cliffhangers, nemlig dem, der optræder, når et kapitel slutter, bruges de til at få læseren til at blive ved med at læse historien. 

Hovedpersonen går hele dagen og regner med at X ikke sker. Så sker det, og de tænker 'fuck'. Læseren, som har empati for hovedpersonen, vil tænke det samme. De vil vide, hvad der sker, og læser videre. 

De større cliffhangers i slutningen af bøger, bruges ofte til at lægge op til efterfølgere. 

OBS: Spoilers for The Hunger Games, Olympens Hele og Six Of Crows i eksemplerne!!!

Se på Catching Fire af Suzanne Collins, som ender med at dødspillet går i stykker, og Peeta tages til fange af Capitol, og Distrik 12 er blevet bombet. Bogen ender med, at Katniss' verden er et kaos, og læseren hungrer nu efter at finde ud ad, hvordan konflikten løses. 

Se på Olympens Helte: Athenes Udvalgte af Rick Riordan, hvor Percy og Annabeth bogstavligt talt falder i Tartarus, og efterlader resten af deres venner i de dødliges verden. 

Se på Six of Crows af Leigh Bardugo, hvor det hele går galt for kragernes, i de sidste par kapitler. 

Kort fortalt er en cliffhanger, når kapitlet/bogen ender uden konflikten er løst, så læseren føler, de har brug for svar.


Så, hvordan kan cliffhangers kobles sammen med plottwists?

Det er faktisk ret simpelt. Se på de eksempler, jeg gav på cliffhangers. Hver eneste af dem skete efter et plottwist. Et plottwist skaber nemlig spænding, og det rammer dobbelt så hårdt, når man efterlader det alene, så læseren skal 'vente' på at konflikten, som plottwistet skabte, bliver løst. 


Af dette kapitel, kan man altså lære:

- Plottwist skal hentydes til, før de sker

- Når plottwists bruges til at slutte kapitlet/bogen skaber det en cliffhanger, som giver læseren lyst til at læse videre

- Jeg er virkelig god til at spoile bøger, når jeg finder på eksempler. 


Anyways, det var det for nu. Vi ser hvornår næste kapitel kommer. Indtil da...

Over and Out

SkrivetipsWhere stories live. Discover now