Showing vs. Telling

276 6 6
                                    

Halløj Jordboere.

Jeg gætter på mange har hørt dette udtryk før. Måske forstår man det, måske gør man ikke. Jeg er her for at fortælle, hvad forskellen på 'showing' og 'telling' er, samt hvornår man bør bruge hvad.


Telling:

Telling er når forfatteren direkte fortæller, hvad karakterne gør. Eksempler:

- Pigen græd

- Manden satte sig på den gamle stol

- Hunden bed pigen


Showing:

Showing er når forfatteren viser, hvad der sker i historien. Her bruger forfatteren karakterernes sanser, til at vise scenerierne. Hvis vi tager de tre eksempler fra før, kan de omskrives:

- Pigens syn blev sløret, i det varme dråber brød frem i hendes øjne.

- Stolen knirkede og gav sig lidt, da manden lod sig dumpe ned i den.

- En smerte skød op gennem pigen arm, i det skarpe hundetænder satte sig fast om den.


Så hvad er bedst?

De fleste vil sige, at showing er den bedste måde at skrive på, og hvis man skriver fiktion, der ikke er til børn, er det da også rigtigt. Når man bruger showing, gør man det lettere for læseren at leve sig ind i historien. Det bliver lettere at føle med karaktererne, i det de bliver mere menneskelige. I showing bruger man alle sanser til at fortæller, hvad der sker.

Skriver man derimod til børn er telling godt. Små børn forstår ikke altid, hvad det betyder, at blodet blusser op i ens kinder, at synet sløres, eller at ens hjerte hopper ved synet af en person. Her gælder det om at være direkte, hvilket telling er.

Som en tommelfingerregel vil jeg sige, at showing bør bruges i 80-90% af jeres bøger, i det jeg antager i ikke skriver børnebøger. Telling bruges når man hurtigt skal beskrive et par begivenheder, eller for at vide at dagene går hurtigt/flyder sammen. Showing bær bruges ved de enkelte scener, hvor man lærer karaktererne at kender. Vis at karaktererne kommer bliver vrede, ved at de knytter næverne, eller at deres pulsåre dunker. Hvis at de græder ved, at synet bliver sløret, eller at deres underlæbe bævre. Vis der er koldt udenfor ved at give karakteren gåsehud!

Hvis i vil øve jer i at skrive forskellen (det skal lige siges, jeg selv kun er ved at lære det lol), så prøv da at skrive følgende sætninger fra telling til showing og omvendt:

- Pigen så drengen

- Synet at monstret fik ham til at skælve, i det hans hjerte skød op i halsen. Han trak vejret i gisp.

- Hun brændte sig på kaffen

- Han så, at solen skinnede

- Kulden var intens. Den skød gennem pigen, hvis tænder klaprede, i det hun slog armene om sig selv.


Jeg glæder mig til at se, hvad i finder på :)

Over and Out

SkrivetipsWhere stories live. Discover now