'Kill your darlings'

44 2 6
                                    

Halløj jordboere,

Så er vi kommet til et kapitel, der omhandler noget, de fleste har hørt. Kill Your Darlings

Men hvad betyder det egentlig?

For det første. At 'dræbe sine darlings' betyder IKKE at dræbe karakterer som en del af historien. Det betyder nærmere at rette karakterer, scener, subplots osv. ud, fordi de ikke giver noget til plottet. 

Altså, hvis man har en karakter, som gennem hele historien ikke laver andet end at være til stede og måske sige noget i ny og næ, bør man skære dem ud af historien, også selvom man måske har en baghistorie og det hele til dem. Alle karakterer i bogen, især de navngivne, bør skubbe plottet fremad. Det gør en karakter, der bare følger hovedpersonen (eller skurken) uden at sige noget ikke. 

Et tip til at skære en karakter fra, er blande karakteren sammen med en anden, der gør mere for plottet. Evt. kan man, hvis man har to karakterer, der gør en smule for plottet, men ikke meget, slå dem sammen så det bliver til én, der så gør lidt mere for plottet.

Lad os gå til scener og dialog. Også her skal man dræbe sine darlings, når man redigerer. Måske har man skrevet et stykke dialog, som man er ekstremt stolt over.... Men efter man har redigeret historien og kommet på flere plottwists, giver det ikke længere mening. Skær det væk! Og tro mig, det er svært at indrømme overfor sig selv, at det ikke er nødvendigt for plottet. 

Det samme gælder med scener. Den scene, du havde det sjovest med at skrive, som du virkelig føler er velskreven, men som efter redigering er overflødig eller nyttesløs for plottet, skal skære væk. 

Husk dog på, at man ikke nødvendigvis behøver at 'dræbe' scener/karakterer/dialogstykker helt. Jeg gemmer alle mine fraskårene darlings i et word-dokument. Måske kan man bruge det senere. Det en taktik mange bog- og film-forfattere længe har brugt. Et eksempel er George Lucas. Allerede da der blev arbejdet på de første Star Wars film, havde han idéen til en kamp, hvor wookies var med. Men han valgte ikke at have den i den originale trilogi, men brugte så scenen i episode 3, der udkom 20 år senere end episode 6. 

Så for at give en kort opsummering. I skal ikke være bange for at skære karakterer, scener osv. ud af jeres historier, når de bliver overflødige. Faktisk bør man aktivt at gennemlæse sin historie og finde disse, så man kan redigere dem ud (eller i hvert fald omskrive dem så meget, at de har relevans for plottet). Ingen gider læse scener, der ikke skubber plottet fremad.

Vi ses snart, 

Over and Out

SkrivetipsOnde histórias criam vida. Descubra agora