Karakterer vs. Plot

18 2 0
                                    

Halløj jordboere.

Dette kapitel bliver muligvis en smule tungt.

Kort fortalt kommer det til at handle om plottet af ens bog, og hvordan det skal drives fremad.

Man taler generelt om to slags bøger. De karakterdrevne og de plotdrevne.

I den karakterdrevne får karakterne plottet til at ske og skride fremad.

I den plotdrevne bliver karakterene tvunget ind i plottet og må leve under det.

I ingen af dem et det plottet, der driver historien fremad.

Uanset hvordan historien er, skal plottet påvirkes af karakterne. Der skal være en grund til, at det er netop de her personer, der oplever det her. Det er karakternes valg der skal skabe spændingen i bogen. Om de så vælger noget der direkte påvirker plotter, eller inddirekte bliver pålagt et valg gennem plottet er lige meget.

Det er valg, der skaber historier. De skaber spænding, konflikt, grin og kærlighed. Og det skal man se i historien. Kort fortalt fordi det gør karakterne levende.

Når karaktererne aktivt er en del af plottet, vil læseren lægge mræke til det. De vil få fornemmelsen, af at det faktisk er en person (eller fe eller fisk eller hvad man nu skriver om), der oplever det her, og at vedkommende oplever det af en grund. Dine karakterer må altså ikke bare reagere på plottet. De skal aktivere det. Dine karakterer skal være så integreret i plottet, at historiens gang ville ændres, hvis de blev skrevet ud (hint: det også sådan man ser om en karakter er overflødog eller ej for historien).

Så hvad er pointen?

Den er sådan set meget simpel. Dine karakterer er vigtigere end dit plot. En historie med det dårligste plot i verden men de bedste karakterer vil generelt være en bedre læseoplevelse en end historie med det bedste plot og 'flade'* karakterer. Jeres karakterer er hjertet i historien, om den så er karakter- eller plot-drevet. Det er dem, læseren skal føle sympati for.

*Flade karakterer refererer til karakterer, der blot reagerer på hvordan plotter sker, uden at have en egentlig betydning for, hvordan det udfolder sig

Det var det for dette kapitel,

Over and Out

SkrivetipsOnde as histórias ganham vida. Descobre agora