Plotter vs. Pantser

23 2 0
                                    

Halløj jordboere,

Os mennesker har det med at dele ting ind i kasser. Så selvfølgelig har vi også fundet på ord for forskellige slags forfattere. 

En plotter planlægger (næsten) alt, inden det bliver skrevet ned. En pantser tager det mere på gefühl. Der ingen af delene, der er mere rigtigt, men jeg vil give et råd om alting at skrive vigtige detaljer ned, om det så er før eller efter de bliver skrevet ned i selve i historien, så man kan holde styr på det. 

Jeg er selv en plotter og laver mange - lange - outlines, jeg har flere siders noter til bare verdensbygning af mine historier. Desuden er det svært at skrive så meget hjælpsomt om pantsing, da det jo netop er at skrive som det kommer til en. Ergo kommer det her kapitel til at handle om planlægning og plotning. 

Hvor meget skal man planlægge, inden man går i gang med at skrive? 

Se det er der jo ikke et svar på, men som udgangspunkt vil jeg sige, at det er en god ide at vide nogenlunde, hvor historien starter, hvor den slutter, og den direkte linje fra start til slut. Alle omvejene kan man sagtens komme på senere. 

Jeg har brugt forskellige teknikker gennem tiden. Før har jeg lavet en kapiteloversigt og skrevet noter til, hvad der skulle ske hvornår. Det er sådan set en god teknik, men jeg opdagede det ofte fangede mig i at skrive et forudbestemt antal kapitler, så subplots, jeg kom på senere, var svære at putte ind. 

Lige for tiden plotter jeg efter en 'procentmodel'. I kan tænke lidt på det som en berettermodel. I bund og grund planlægger jeg hvad der skal ske hhv. 0, 20, 35, 50, 65, 80 og 100% gennem historien med generelle ideer om hvad der skal ske i hele afsnittet fra 20-50% eksempelvis. (Hvis i vil have modellen, jeg følger, så skriv endelig). Jeg synes det at den model passer godt med den måde, jeg generelt udvikler en historie, og på den måde får jeg godt styr på alt det der sker mellem de store scener, som oftest er dem jeg finder på først.

Der er en masse modeller og ting til planlægning af plottet. Hvis du skriver bedst ved at planlægge, så er mit bedste bud at søge rundt på f.eks. reddit og se alle modellerne og finde den, du har det bedst med. 

En anden ting, man planlægger, er karaktererne. Personligt finder jeg på de fleste karakterer når jeg plotter første historie i en serie, og så kommer der måske et par stykker senere. Men igen, er det forskelligt fra person til person, hvordan man bedst planlægger karakterer. 

Nogle lærer bedst sine karakterer at kende ved at skrive om dem, nogle laver edits, nogle udfylder lister over karakterernes yndlingsting osv. Der er igen intet rigtigt. Det der gør dine karakterer mest levende for dig, er det du skal gøre. 

Mit generelle råd ift. planlægning er, at skrive alt det ned, der er vigtigt for historien, som du måske kan glemme. Jeg er god til at glemme smådetaljer om mine karakterer, der ikke er så vigtigere (herunder hårfarve), derfor skriver jeg det ned, fordi det pænt vigtigt at være konsekvent med hårfarver (medmindre ens karakter farver håret hele tiden selvfølgelig)

Anyways, jeg håber det hjalp.

Over and Out

SkrivetipsWhere stories live. Discover now