16

257 26 5
                                                  

"Appa?wae geurae?"

Wooji memeluk Wooseok dengan keterujaan melampau.

"Pergi!Kau bukan Wooji."

Wooseok menolak Wooji dengan perlahan.

Ga Eun tidak masuk campur.Dia terus pulang ke rumah apabila melihat Wooseok.Baginya,tiada urusannya lagi dengan Wooji.

"Appa,janganlah tunduk.Tengoklah,ni Woojilah!"

Wooji memegang kedua belah bahu Wooseok dan menggoncangkannya dengan lembut.

"Wooji?Ni Wooji?"

Wooseok mengesat air matanya.Dia memeluk erat Wooji begitu juga dengan Wooji.

"Wooji jangan tinggalkan appa lagi!"

"Appa pun same,hi..hi..hi."

***************************


"Appa,gomawoyo!appa paling best sekali!"Wooji membelek makanan ringan yang dibelikan oleh Wooseok

Oops! This image does not follow our content guidelines. To continue publishing, please remove it or upload a different image.

"Appa,gomawoyo!appa paling best sekali!"
Wooji membelek makanan ringan yang dibelikan oleh Wooseok.

"Wooji ade nak pape lagi?"
tanya Wooseok.

"Nak!"
teriak Wooji.

"Nak ape?"
Wooseok berlutut untuk menyamakan ketinggiannya dengan Wooji.Almaklumlah Wooji itu baru 5 tahun,mestilah dia pendek dan kecil bak cili padi.Jika Wooseok tidak berlutut,kemungkinan patahlah tengkuk Wooji kerana terlalu mendongak ke atas.Bagi Wooseok,cakap biarlah kena mata bertentang mata.

********************************

11 tahun kemudian


"Pejabat dekat mane?"
tanya Wooji kepada kerani sekolah.

"Tu ha,terus,belok kiri pastu paling hujung."

"Okay."

Hari ni adalah hari pertama Wooji sebagai pelajar sekolah tinggi yang berumur 16 tahun.Demi mencapai cita-citanya,dia haruslah belajar bersungguh-sungguh.Walaupun Wooseok sudah berulang kali menasihatkan Wooji agar memilih sekolah lain,Wooji tetap berkeras untuk memilih Saebom high school sebagai tempat persinggahannya sebelum dia melanjutkan pelajaran ke universiti.

"Cikgu Min ke?"

"Ye saya.Ade ape?"

"Saya pelajar tahun 1 yang baru masuk hari ni."
kata Wooji.

"Ouh,haah lah!Tapi kenape awak baru daftar hari ni?"

Wooji hanya tersenyum kaku.Hatinya berdebar-debar.Mukanya tidak berhenti berpeluh.

"Alah!sekolah jer.Relakslah Kim Wooji."
Wooji bermonolong sendirian sambil itu dia menampar pipinya perlahan.

"Awak ada bawak fail salinan data tak?"
tanya cikgu Min.

Wooji mengangguk tanpa berkata apa-apa.Dia segera menghulurkan fail itu kepada cikgu Min.

***************************

Name:Kim Wooji
16 years old
Female
Family name:Kim Wooseok
29 years old
Male
Older school:1.Junior kindergarten

2.Anyang primer school

3.Anyang secondary school

Telephone numbers:01xxxxxxxxx
Address:No 8,shin-seon street xxxx xxxxx xxxxx
Scholar ship?
No.

******************************

"Btw,Kim Wooseok ni sape?oppa awak ke?."
tanya cikgu Min.

"Dia appa saya."

"Huh?jinjja?mudanya!Memang betulke?"

"Yup!"

"Lupakan.Sekarang ni,saye nak kertas result untuk tentukan kelas awak.Awak ade bawak?"

"Ade."

**********************************

Anyang secondary school level test

Name:Kim Wooji

Class:3-6

Ranking:203/205

overall:Fail

Teacher's comment:Usaha lagi.

************************************


Selesai melihat kertas result kepunyaan Wooji,puan Min secara automatiknya menggelengkan kepala.

Wooji perasan akan perbuatan puan Min.

"cikgu Min,Wae?"

"Takde pape.Apa-apa pun selamat datang ke Saebom High School.Jap lagi,ketua kelas daripada kelas 1-1 akan datang.Awak ikut dialah ye lepastu kenal-kenallah dengan diorang.Sesi persekolahan pun baru bermula semalam,jadi ramailah yang tak kenal sesama sendiri.Ni pun saya tak tahu lagi yang diorang dah lantik ketua kelas ke belum."
Panjang lebar puan Min bercakap.Wooji menganggukkan kepalanya dari A to Z tanda dia faham akan taklimat ringkas puan Min.

"Tapi,aku kelas pertama?Series lah?cikgu tak nampak ke atau buat-buat tak nampak.Besar-besar tulisan tu tulis result aku."
tanyanya sendiri.

"Wooji?"
Puan Min melambai-lambaikan tangannya di hadapan muka Wooji.

"Berangan ke?"
tanyanya lagi.

"erggh,tak."

"Ni lah ketua kelas yang dilantik secara tidak rasmi.Macam mana keadaan kelas tadi?"
tanya puan Min kepada ketua kelas 1-1.

"Gempa bumi."
ringkasnya.

Wooji melihatnya atas dan bawah.Hairan sekali dia dengan budak skema yang sorang ni.Jarang pulak dia jumpa dengan budak skema yang kurang ajar dengan cikgu.Ini betul-betul first time.

Dia melihat nametag budak skema itu.

"Jeong Sewoon?Nama dah sedap tapi ----."
tidak sempat Wooji menghabiskan monolognya,dia ditegur lagi oleh puan Min.

"Berangan lagi?"

"Ye saye?"

"Ikut dia."
arah puan Min.

"Okay."








Calling Me Appa or Oppa?[Kim Wooseok]Where stories live. Discover now