🔆İnanç🔆

1.2K 44 22
                                    

Meraklıları bu bölümü sevecektir diye düşünüyorum.

Yer yer inanç meselelerine değinmeye başladığım için böyle bir özet bölüme ihtiyaç olduğunu düşündüm. Kavramlara çok takılmanıza gerek yok, bölümlerde bahsi geçtikçe bölüm sonuna açıklamalar ekleyeceğim. Yine de dönmek isterseniz burada toplu hali mevcut.

Bu bölüm zaman zaman güncellenecektir. Eklemeler olacaktır. Şu an temel haliyle paylaşıyorum.

Yenilikler geldikçe bölümü yayımdan çıkarıp ekleyebilirim. Son güncellemelerle ilgili not düşerim bu bölümün başına. Sürekli aynı şeyleri okumak zorunda kalmazsınız. Sadece ilgili yere bakarsınız.

Yorum yapmayı unutmayın.

Tek Tanrı İnancı: Ulu Tanrı

Bu inançta her şey Ulu Tanrı'ya bağlıdır. Yaradılış, ölüm, öteki dünya, ölümden sonra ödül veya ceza, kader inancı vardır.

Ulu Tanrı inancında din adamlarına tangay denir. Tangayların bağlı olduğu en bilgin kişi baş tangay unvanını alır. Baş Tangay hanlığın başkentinde, Altınova'da yaşar.

Bu inançta beklenen bir haber geldiğinde, beklenen bir olay olduğunda, kalpten istenen dilek gerçekleştiğinde sadaka dağıtmak gerekir. Durumu iyi olanlar için sadaka maddi değeri yüksek şeylerdir. Tercihen altındır. Durumu orta olanlar bir yerde veya evinde yemek verir. Durumu iyi olmayanlar ise bir gün boyunca güler yüz gösterip karşılaştığı herkesle hoşsohbet olmalıdır.

Eğer bir bela atlatılırsa, ölümden dönülürse, bir kaza ucuz atlatılırsa, bir sıkıntıdan kurtulunursa kurban vermek gerekir. Durumu iyi olanlar için büyükbaş bir hayvanı kesip etini dağıtmak, sadece bir yemeklik eti kendine ayırıp misafirlere dağıtmaktır. Durumu orta olanlar için küçükbaş hayvan kesilir ve aynı şekilde dağıtılır veya sahibi olduğu kıymetli bir eşyadan vazgeçilir. Durumu iyi olmayanlar için küçük bir kıyafet verilmesi, saç veya sakal kesilmesi, hiçbir şeyi yoksa sunakta yedi gün ibadet etmesi yeterlidir.

Ulu Tanrı inancında her şey Ulu Tanrı'dan istenir. İyi de kötü de onun yazdığı kaderden gelir ve sınanma için gelmiştir. Kadere razı geldikçe daha iyi şeylerin olacağına inanılır.

Ulu Tanrı inancının görüldüğü ülkeler: Aspargon, Hasbükan, Ashan, İlgerun.

***

Quadre

"Dörtlü" kelimesinden gelen bir isim. Quadre için direkt bir tanrıdır denemez fakat zaman zaman dualarda adı geçer. Quadre'ye bağlı ilahi özellikler yüklenen dört kavram vardır. Daha çok deniz ülkelerinde ve deniz kıyılarındaki yerleşim yerlerinde yaygındır. En belirgin görüldüğü ülke Simir Makos'tur. Tipkos ve Ravesna da bu inanca sahiptir. Birkaç farklılık vardır sadece. Bunlar dışında İlgerun, Sargun ve Arbatun denizcileri bu inanca mensuptur.

Bir pusula üstünde sıralanan kavramlar şu şekildedir:

Kuzey/Yıldız

Güney/Deniz

Doğu/Güneş

Batı/Ay

Hayatı denizlerde geçen insanlar için bu kavramlar oldukça özeldir. Pek çok yerde kullanılır bu semboller. Özellikle pusulalarda, haritalarda, kolyelerde, taçlarda, bina girişlerinde ve mabetlerde kullanılan semboller aşağıdaki gibidir:

Aynadaki KanWhere stories live. Discover now