1. Kısım: Aynadaki Kan

5.8K 151 147
                                    

Başlamadan önce seri boyunca karşılaşacağınız rütbelerden bahsetmek istiyorum. Sonrasında karakter listesi geliyor. Karakter sayısı sizi korkutmasın. Seri boyunca alıştıra alıştıra ilerliyorum. Bir anda karakter yüklemesiyle karşılaşmıyorsunuz. Bu bölüm başlarken kolaylık olması için hazırlanmıştır.

Rütbeler;

Han: Hanlığın başında olan, yönetimden sorumlu, hanedan mensubu kişi.

Hanım: Hanın nikahlı eşi. Yönetimde hana yardımcı olan kişi. Hanedan gelini olarak hanedan üyesi olarak kabul edilir. Veliahtlar sadece hanımın çocuklarından seçilebilir.

Büyük hanım/Hanım anne: Hanın annesine verilen rütbedir. Hanzade ve handanlar da kendi annelerine "hanım anne" der.

Hanzade: Han ve hanımın oğlu.

Handan: Han ve hanımın kızı.

Hanzen: Hanın gözde hatunu. Gözdelerin alabileceği en üst rütbe "Baş Hanzen"dir. Fakat "Hanım"la hiçbir zaman eşit olamaz ve çocukları veliaht kabul edilmez. Han'ın nikahlı hanımı olduğu müddetçe hanzenler yönetimde yer alamaz.

Haner: Han ve hanzenin oğlu. Dora Hanım zamanında bu rütbe kalkmış yerine sıradan bir kullanım olan "bey" gelmiştir.

Haneş: Han ve hanzenin kızı. Dora Hanım zamanında bu rütbe kalkmış yerine sıradan bir kullanım olan "hatun" gelmiştir.

*Haner ve Haneş unvanları kaldırılarak Hanım'ın çocuklarından başka kimsenin taht için düşünülmesinin önüne geçmek hedeflenmiştir.

Zadesen: Hanzade'nin gözde hatunlarına kullanılan hitap. Zadesenlerin alabileceği en üst rütbe "Baş Zadesen"dir. Sancak vilayetinde Baş Zadesen yönetim becerilerini erkenden geliştirmesi için daha özel bir eğitime alınır. Baş Zadesen için geleceğin Hanımı denebilir.

Zadener: Hanzade ve zadesenin oğlu.

Zadeneş: Hanzade ve zadesenin kızı.

Hatun: Kadınların isimlerinin yanına gelen saygı eki. Samimi ilişkileri olanlar birbirine sadece ismiyle de hitap edebilir. Fakat resmi ortamda genelde hatun veya rütbesi neyse o kullanılır.

Bey: Erkeklerin isimlerinin yanına gelen saygı eki. (Samimiyet durumu bunun için de geçerli.)

Ağa: Sarayda çalışan erkeklere verilen rütbe. Harem ağaları, kapı ağaları gibi...

Kalfa: Sarayda çalışan kadınlara verilen rütbe. Genelde haremden sorumludur. Baş kalfa diğer kalfaların üstündedir ve Baş Kalfa sadece haremle ilgilenmez. Sarayla da ilgilenir.

İşkız: Haremde işlere koşulan kadınlara verilen rütbe. Temizlik, getir götür, oda düzeni işkızların görevidir. Kalfalar onları denetler. Titiz, pratik, düzenli, becerikli kızlardan seçilir. Bazı durumlarda dışarıdan başka erkeklerle evlendirilebilirler. Hanım, Hanzen ve Zadesenlerin yanında çocuk bakımını da üstlenenleri vardır.

Efendi: İlimle, dinle, sanatla uğraşan, ustalığı bulunan kişilere kullanılan rütbe. Kadın erkek ayrımı yok bu rütbede. Ustalığı olması dikkat edilen husus.

Aynadaki KanHikayelerin yaşadığı yer. Şimdi keşfedin