38.

79 7 1
                                    

„Si šibnutá!" skonštatovala Hana. Jej hlas znel z obrazovky, akoby hovorila cez kovovú rúru a intonácii vôbec nepomáhal fakt, že sa napcháva paprikovými čipsami.

„Možno," uznala Adéla, zatiaľ čo vyťahovala z políc krabice, „ale musíš uznať, že to aspoň celú situáciu vyrieši." V poslednej dobe bola už naozaj zúfalá. S Petrom sa ich nejasný vzťah skončil a už si ani nenapísali, Dávid v poslednej dobe tiež obmedzil ich spoločný kontakt a tajný ctiteľ....dlhá odmlka nasledovaná lesklým papierikom v obálke. Ples. Ten mal všetko rozhodnúť. Adéle to síce pripadalo patetické, ale zároveň hrozne romantické, len sa nevedela rozhodnúť, čo prevažuje, či to trápne alebo to skvelé. Zatiaľ sa podľa všetkého držala na skvelom, preto prehrabávala staré veci po Hane. Jej sestra bola o čosi aktívnejšia v spoločenských udalostiach, než Adéla sama a preto vlastnila viac než jedny šaty. Adéla mala totiž presne jedny, dlhé rovné, tmavomodrej farby, zo stužkovej. Síce ich ešte obliekla, zapla a dokonca v nich dokázala dýchať, opäť si pripadala, že má osemnásť a na zajtrajší večer potrebovala trošku viac sebavedomia, než mala vtedy. Chcela si teda nejaké požičať od Hany. Aj šaty aj sebavedomie.

„Ale obdivujem ťa, že sa nebojíš. Zjaviť sa tam, ako princezná, hoci nevieš kto to je. A či vôbec." Pokračovala jej staršia sestra a nahlodávala v nej všelijaké úvahy, ktoré doteraz úspešne potláčala. Telefonovali si už takmer hodinu a pol a ona stále nenašla nič dostatočne očarujúce, zatiaľ čo Hana stihla spucovať jahodový jogurt, rožok so šunkou a pol balíka čipsov. Nedávno zistila že je tehotná a neskutočné prežieranie sa a následný plač, že bude tučná, boli len niektoré z prvých symptómov.

„Prosím, to nehovor!" Adéla zastavila hrabanie v krabici číslo tri a s povzdychom sa otočila na obrazovku, kde jej sestra lovila dlhými gélovými nechtami ďalší lupienok. „Mám pocit akoby som bola každému len za blázna. Baby mi síce hovoria, že je to paráda, no mám pocit, akoby ma aj tak ignorovali! Dora stále naháňa Tima, Miška žije svoje Mouline Rouge a Romča? Nie som si istá či za posledný mesiac šla z izby niekam inam než do školy, alebo na nákup do Lidlu!"

„Ady!" zavrčala Hana otrávene, „veď vieš, že žartujem! Nie každému sa podarí žiť si takéto drámy. A predsa by si z teba niekto nestrieľal, keď ten lístok toľko stál!" Adéla si tú cenu hľadala, ozaj drahé na vtip. Teda...ak si z nej neuťahuje celá skupina ľudí. Trošku jej prišlo do plaču.

„Adéééláááá! Prestaň!" Hana by jej cez obrazovku najradšej jednu strelila, keď videla ako sa zatvárila, ako sklonila hlavu a predstierala, že nesmrká.

„Možno by som tam nemala ísť," zamumlala Adéla nešťastne.

„A možno by si mala držať hubu. Otvor šatník a nejaké si už vyber!" zavrčala na ňu Hana z notebooku. Čipsy odložila bokom, na priberanie má ešte času dosť.

„Asi tam ani nechcem ísť, ak to má dopadnúť zle!" Adéla začínala byť ešte zúfalejšia, než predtým. Dalo sa to vôbec?

„Nemá to dopadnúť zle! Bože! Okamžite si vyber nejaké šaty a padaj! Mala by si sa ísť dohodnúť s nejakými kamarátkami na kozmetiku a nechty a účes a mala by si tam prísť ako úplná bohyňa!" jej sestra v tom mala jasno. „A ak to bol blbý vtip, nech tí idioti žiarlia....ešte stále môžeš zbaliť nejakého odvrhnutého chlapca až sa jeho princezná ožerie do bezvedomia a ovracia si šaty za ktoré v požičovni vyvalila tri stovky." Zachichúňala sa a aj Adéle to prišlo smiešne. Možno mala jej sestra pravdu. Možno len stačilo, aby sa vnútorne obrnila a aby si to šla užiť. Bude to v podstate len taká....fajnová diskotéka.

„Tak fajn," naposledy smrkla a v telefóne našla Dávida. Jeho fotka mala pri sebe zelenú bodku a ak toto nebolo znamenie, že sa musia stretnúť, tak už fakt nevedela čo. Rýchlo mu napísala správu a rozlúčila sa s Hanou. Čakala ju ešte jedna krabica a dopol prázdny šatník Haniných starých, no stále dobre slúžiacich vecí. Z lesklého šatového chaosu ju vytrhol až mamin hlas, že palacinky sú hotové a že ju čaká pri telke.

„Film už pomaly začína!" dodala, keď videla, že to na jej mladšiu dcéru nemá žiaden efekt. Adéla pozatvárala krabice a nastrkala ich nazad, odkiaľ ich vzala, možno trochu menej úhľadne, než čakala. Biely obal na šaty nechala hodený na posteli a predsa len sa nechala nalákať na sladkú večeru a americkú romantickú komédiu s dátumom vydania 2016.

RomantikWhere stories live. Discover now