Něco ilegálního

1.5K 120 6
                                    

Birdie se vyhrabala z postele nerada. Nespokojeně mručela, když opouštěla tu nádherně vyhřátou peřinu. Ostatní dívky s ní rozespale souhlasily. Birdie sice byla pozitivně smýšlející člověk, ale po ránu byla stejně mrzutá jako ostatní lidé. U snídaně si sedla s Joshem, Amy a Vivian. Birdie si mazala toust borůvkovou marmeládou, Amy vyprávěla o svých plánech do budoucna, Josh pospával. Nikdo neměl náladu jít po snídani na vyučování. Snažili se na to nemyslet a soustředit se pouze na jídlo a plánující Amy. Na mrzimorskými studenty se ozvalo důležité pokašlání. Všichni pohlédli vzhůru.
,,Slečna Nestová?" zeptal se Křiklan a tázavě si prohlédl každého ze čtveřice.
,,To jsem já," řekla Birdie a trochu přihlouple zvedla ruku.
,,Merlin nám nepřál, takže vás bohužel nevyučuji. Nicméně jsem se ptal mého kolegy, profesora Snapea, jestli v sedmých ročnících je někdo výjimečně nadaný a on uvedl vás."
,,Cože?" zeptala se nevěřícně Birdie. I její přátelé byli v šoku. Všichni zírali na Křiklana s výrazem: Kámo, to ses asi strašlivě spletl!
,,Netvrdím, že to řekl extra nadšeně," dodal pobaveně Křiklan. ,,Vlastně nejdříve nechtěl říct žádné jméno." To už znělo uvěřitelněji. Křikla pokračoval: ,,Mám takový menší klub pro nadané studenty. Pokud byste chtěla někdy přijít, budu velice potěšen."
,,Potěšení bude na mé straně, pane profesore," pravila úslužně Birdie, která z toho všeho byla stále trochu v rozpacích.
,,Výborně. Až bude další setkání, budu vás předem informovat." Křiklan odešel. Birdie pohlédla na své kamarády, ti její pohled opětovali.
,,Vidíte? Už vás nepotřebuju. Stala jsem se slavnou," zažertovala Birdie a všichni se zasmáli.
,,Určitě je to tím, protože jsi Snapeova oblíbenkyně. Vždycky jsme věděli, že ti nadržuje," řekla Amy.
,,Pravda, pravda. To je tím mým osobním kouzlem. Kdo by mi odolal?" pronesla s předstíranou arogancí Birdie a teatrálně si odhodila vlasy, které jí padaly do tváře. Vrátili se ke snídani. Birdie nenápadně pohlédla k učitelskému stolu. Snape seděl na úplném kraji. Vypadal zasmušile. Jídla se ani nedotkl. Hleděl do šálku (buďto na čaj, nebo na kávu). Skoro ani nedýchal, nebo aspoň na dálku je to tak jevilo. Najednou vzhlédl a zahleděl se směrem, kde byl zmijozelský stůl. Birdie porovnala dráhu jeho pohledu a usoudila, že se dívá na Malfoye. To byl o rok mladší hejsek, který měl bohatého otce a chování rozmazleného spratka. Ten však od začátku letošního roku vypadal stejně sešle jako Snape. Birdie měla pocit, že je něčemu na stopě. Zauvažovala, co by v tom mohlo být... Najednou se pár černých očí stočil k ní. Birdie stydlivě sklopila zrak a předstírala, že se věnuje jen a pouze toustu. 

▓▒░▒▓▒░▒▓▒░▒▓▒░▒▓▒░▒▓▒░▒▓▒░▒▓

Birdie se osušila a oblékla si své světle modré pyžamo. Mokré vlasy schovala do turbanu. Naposledy na sebe pohlédla do zrcadla a vyšla z koupelny. Koupele uprostřed noci ji bavily. Měla klid a mohla si odpočinout od všech starostí. Spokojeně si vykračovala potemnělým hradem. Najednou ji ozářila něčí hůlka. ,,Že mě to nepřekvapuje," pravil Snape bezbarvě a svěsil hůlku, aby Birdie nesvítil přímo do očí.
,,Dobrý večer, pane profesore," odpověděla Birdie.
,,Slečno Nestová," oslovil ji a užuž se nadechoval.
,,Já vím, já vím, neměla bych chodit po chodbách, protože je noc. Porušuju pravidla a tím dokazuju, jak jsem nezodpovědná," pravila Birdie. Snape nevěděl, co na to má říct. Uvedla vše, co měl v plánu jí vyčíst. ,,Měla bych odejít nejkratší cestou do mrzimorských dívčích ložnic," pokračovala.
,,Přesně tak," přitakal konečně Snape.
,,A co vy tu vlastně děláte?" zeptala se Birdie se zájmem. Nechtělo se jí ještě odcházet.
,,Do toho vám nic není!" odsekl nepříjemně Snape. Její zvědavost byla nesnesitelná.
,,Takže jste dělal něco ilegálního?" A teatrálně otevřela ústa a vytřeštila oči.
,,Jistěže ne! Kontroloval jsem pořádek, jestli nechodí po chodbách nějací studenti," vyhrkl Snape naštvaně a ještě víc se naštval, když mu došlo, jakou taktikou ho donutila odpovědět. Ve skutečnosti nebyla vůbec hloupá! Tím ho vytáčela ještě víc. Měla totiž pod čepicí. Byla naivní, to ano, ale zároveň byla po čertech vychytralá!
,,Nechcete doprovodit?" nabídla se Birdie. Snape na ni nenávistně pohlédl.
,,Nepřipadá v úvahu," odvětil přísně.
,,Vážně nechcete? Mohli bychom si povídat," pokračovala Birdie.
,,Slečno Nestová, nevím, proč se domníváte, že bych s vámi chtěl diskutovat."
,,Třeba protože jste řekl panu Křiklanovi, že jsem výjimečně nadaná," opáčila laškovně Birdie.
,,Takhle jsem to rozhodně neřekl," bránil se Snape. ,,Pojďte, odvedu vás. A už ani slovo o Křiklanovi." Birdie poslušně mlčela celou cestu. ,,Pouze jsem poznamenal, že pokud hledá někoho do toho svého klubu, vy byste připadala v úvahu," řekl po osmi minutách ticha. Birdie poslušně nadále mlčela. ,,Rozhodně nepovažuji vaše výkony jako nadprůměrné. Ale na druhou stranu nejste nejhorší studentkou," pokračoval po dalších třech minutách. ,,Navíc se mě zeptal, když jsem spěchal. Nenapadlo mě jiné jméno," pravil po minutě mlčení. Zastavil se. Birdie se zastavila taky. ,,Nedočkáte se ode mě žádného uznání!" Birdie úžasem zvedla obočí. ,,A přestaňte mlčet!" nakázal jí. Mlčící Nestová ho znervózňovala víc než mluvící Nestová.
,,Nepotřebuju od vás uznání," pravila klidným a smířlivým hlasem. Zvedla bradu, aby mu lépe viděla do očí. Snape na chvíli skutečně hleděl na Birdie. Celých sedm let ji vnímal pouze jako nikoho. Teprve teď viděl obyčejnou dívku v turbanu a modrém pyžamu. Byla pouze člověk. Nebyla nepřítel. Nebylo jejím posláním mu dělat ze života peklo. Byla hlavní postavou svého vlastního života. A její život byl plný světla. Skutečně od něj nepotřebovala uznání. To on by potřeboval uznání od ní. Teprve teď mu docházelo, proč ji nemá rád. Severus Snape Birdie Nestové příšerně záviděl. ,,I tak jste můj oblíbený profesor. Bez pochval, bez uznání... Vážím si vás, protože jste chytrý a pečlivý. A tím, že jste naprosto jiný než já, se od vás můžu tím víc naučit."
,,Nemám..."
,,...rád sentimentální řeči," dopověděla za něj Birdie. ,,Já vím. Nebojte. Už vám to nikdy nepovím. Dobrou noc, pane profesore. Děkuju za doprovod."

Jak Snape mrzimorskou slečnu nenáviděl ✔️Dove le storie prendono vita. Scoprilo ora