Nu vorbi niciodata pe un ton rastit

437 73 7
                                    

Precum majoritatea programelor de procesare de texte, Wattpad are minunata calitate de a permite scriitorului sa schimbe aspectul caracterelor prin alternari de tipul HTML.

Acest lucru este o explicatie mai stiintifica a faptului ca poti bold-ui (ingrosa) cuvinte.

Acestea fiind spuse, dragilor, nu va apucati sa abuzati de aceasta facilitate pentru a obtine ceva de genul (si da, am vazut asa ceva):

OMG, AI VAZUT CUM S-A IMBRACAT FUFA AIA? CE CURVA.

Iti multumesc ca ne-ai amintit cat de imatura esti.

Singurele persoane, care exagereaza in halul asta cu alterarile de text, sunt idiotii de scoala generala si pisicile. In principal, pentru ca ambii ataca tastatura cu o ferocitate surprinzatoare.

Cel putin, asta am auzit ca ar fi valabil in cazul pisicilor. Cainele meu doar sta si se uita la mine.

Oricum, scriitorii nu ar trebui sa foloseasca trucuri ieftine pentru a-si face lucrarea mai "buna", iar alterarea textului este un mare truc ieftin. Exista doar cateva situatii in care ar trebui sa alterezi textul tau.

LITERE MARI: atunci cand nu ai acces la ingrosare sau daca este un nume de companie, sau ceva ce ar trebui sa scris cu litere mari si doar asa. Acest lucru inseamna ca este neadecvata folosirea literelor mari atunci cand personajul tau tipa. NU FA ASTA! Vezi cat de enervant suna? Este ca o impunsatura in ochi. Eu vreau sa citesc povestea ta, nu sa ma simt violata de catre ea.

Ingrosat: atunci cand ceva trebuie evidentiat si nu poate fi facut acest lucru prin cuvinte sau in alt fel. Acest lucru inseamna ca, daca este deja evidentiat prin cuvinte, lasa asa si nu bold-ui. De exemplu, cand cineva striga "Tata!" este redundant. Semnul exclamarii este un indicator de ingrosare. Nu ar trebui sa bold-uiesti niciodata nimic ce este urmat de un semn al exclamarii. In plus, ingrosarea trebuie folosita sporadic - textul bold-uit este ca un drog: daca il vezi prea mult, ramai cu o senzatie de ameteala, ochii iti fug peste tot prin text, si devii dependent. Este in regula sa folosesti un pic de ingrosare din cand in cand pentru a-i simti efectele. Ingrosarea poate fi folosita si in locul scrisului inchinat, atunci cand acesta nu este disponibil.

Inclinat: Atunci cand citezi lucruri, spui gandurile personajului, sau faci trimitere catre alte opere. Caracterele inclinate au o putere ceva mai slaba decat cele ingrosate, deci este in regula sa le folosesti mai des. De aceea ar trebui sa le folosesti atunci cand scrii cuvinte din alta limba in textul tau (in cazul in care nu ti-e lene si le lasi asa cum sunt). Problema este ca, daca inclini fiecare cuvant pe care personajul tau il evidentiaza, scrierea va arata ca un cantec bisericesc. Ai vazut vreo data versurile unui psalm? Este ceva de genul "Ceva ceva ceva, ceva ceva altceva. Ref." Nu vrei ca povestea ta sa arate asa.

Combinatia a doua sau mai multe din posibilitatile de mai sus: Niciodata. Dar absolut niciodata. Sub nici o forma.

In concluzie, poti sa alterezi textul. Dar fa-o cu moderatie. Nu suntem toti drogati cu folosirea arterarilor de text. (Ooo... precum ciupercile halucinogene, doar ca pentru text...)

Cum sa ne comportam pe WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum