Ingenuncheaza in fata regelui

723 124 12
                                    

Iata ceva de care te vei lovi la tot pasul in cadrul Wattpad-ului: oameni care nu stiu sa scrie (si de cele mai multe ori compun povesti atat de cliseiesti incat iti vine sa vomiti), au cumva curajul de a posta la finalul capitolelor, o nota prin care anunta ca au de gand sa trimita manuscrisul la un editor in vederea publicarii. Deoarece au un numar mare de fani, nimeni nu vrea sa fie mesagerul care sa le spuna, verde in fata, ca daca acea lucrare va fi publicata, va fi buna doar pe post de hartie igienica.

Ce. Naiba. E. Asta.

Editorii (acei oameni fabulosi care muncesc din greu la dresul cuvintelor, a exprimarii, a logicii, etc.), nu au obligatia de a-ti reformula intreaga poveste, astfel incat oricine cu un nivel al IQ-ului peste 10 sa o poata citi. Ei exista pentru a-ti surprinde greselile subtile, rare. Nu ca sa iti traduca lucrarea.

Deci, pentru numele lui Dumnezeu, editeaza-ti lucrarea. Corecteaza greselile de tipar. Gramatica. De cincizeci de ori daca este nevoie. Fa acest lucru, caci este parte din munca unui scriitor. Daca nu poti sa accepti acest lucru, atunci ar fi cazul sa iti gasesti alta ocupatie decat cea a scrisului.

Probabil exista oameni care vor spune ca nu am nici un drept sa vorbesc despre arta scrisului, atata timp cat nu lucrez in domeniu, si prin urmare nu ar trebui sa dictez ce ar trebui si ce nu ar trebui sa faca un scriitor. Bla bla bla... comenteaza. N-ai decat.

Nu spun ca sunt o scriitoare grozava - nici macar una buna. Dar, sunt o persoana care citeste mult. Si pot sa-ti spun ca o lucrare bine executata este apeciata, nu doar de catre un editor sau publicist, ci si de catre cititori.

Perfectiunea (sau apropierea de perfectiune) este critica pentru marketarea povestii tale.

Arata lumii faptul ca te respecti pe tine si lucrarea ta. Faptul ca nu editezi, si lasi o tona de greseli presarate peste tot prin povestea ta, mie imi spune ca tu nu dai doi bani pe propria creatie. Nu-ti pasa de timpul pe care l-ai petrecut scriind-o, nu-ti pasa de experienta cititorului, si in final, nu-ti pasa de arta scrierii.

Daca nu-ti pasa (sau daca nu editezi), poti foarte bine sa te opresti din scris pentru ca nu dai tot ce ai mai bun din tine. Scrisul este o cariera catre care multi aspira, si muncesc din greu. Chiar din greu. Daca o respecti, sau chiar te gandesti sa o urmezi, da tot ce ai mai bun din tine in ceea ce privese arta scrisului.

Deci, daca vrei sa scrii, scrie cat poti tu de bine, apoi editeaza. Daca nu esti sigur ca ceea ce faci este bine, intreaba. Exista o tona de lume care te poate ajuta. O tona. Internetul, Wattpadienii, familia, profesorii, scriitorii consacrati, si prietenii. Toti te pot ajuta.

Dar, indiferent de ceea ce faci si ceea ce postezi, arata lumii ca iti pasa de imaginea pe care ti-o creezi ca scriitor. Arata lumii ca iti pasa de ceea ce simte cititorul povestii tale. Te rog, editeaza-ti povestea.

Cum sa ne comportam pe WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum