Nu-i frumos sa scoti limba la oameni

1.2K 128 12
                                    

De multe ori, atunci cand citim o poveste, vrem ca ea sa fie autentica. Acesta este un motiv major pentru care, multi oameni mentioneaza in povestea lor diverse replici scrise in alte limbi. Pana la urma, ce alt motiv ai ca sa introduci in poveste un francez? Avem nevoie de cineva, care sa arate lumii intregi, ca stim sa injuram in alte limbi. 

Acest lucru fiind spus, daca nu cunosti limba respectiva, sau nu cunosti pe cineva care vorbeste in mod curent acea limba, si care te poate ajuta sa scrii acea fraza corect, nu folosi acea limba. Este foarte simplu.

Pe Wattpad exista oameni de diferite natii. Daca nu vrei ca cineva sa se simta insultat pentru ca ai spus ca mama lui face autostrada in loc de complimentul pe care voiai sa-l expui, atunci asigura-te ca ce ai scris este ceea ce trebuia. Iar Google Translate nu este suficient de bun pentru a face traduceri decente (deoarece el functioneaza bine doar pentru cuvinte singulare, nu si fraze, mai ales nu fraze complexe).

Presupunand ca traducerea ta pentru "Doamne! Cainele tau fierbinte este un carnat asa de gras! Putem sa-l mancam?" este corecta, mai ramane doar sa faci in asa fel incat textul tau sa arate natural in context. Se intampla des ca lumea sa nu reuseasca acest lucru.

Vorbind din punctul de vedere al cuiva care se foloseste de alte limbi pentru a fi inteles, nu este ceva obisnuit ca cineva sa arunce fraze in alte limbi la tot pasul. Singurul moment in care cineva foloseste o alta limba pentru a se face inteles, este atunci cand chiar nu stie cum sa spuna altfel.

De exemplu, daca cineva m-ar intreba ceva complicat in suedeza - o limba in care am un vocabular foarte limitat - as incepe sa ma balbai in orice alta limba pe care o cunosc intr-o incercare trista de a gasi un cuvant asemanator. Acest lucru este adevara pentru ca mi s-a intamplat (saracul chelner, cred ca are urechile pe veci ranite).

Ceea ce nu as face niciodata, este sa incep sa vorbesc intr-o limba pe care nimeni altcineva nu o cunoaste, fara a avea un motiv serios (exceptie cazul in care sunt beata turta). Deci, nu-ti mai pune personajele tale sa se chinuie inutil cu diverse cuvinte in limbi straine (sau lasa-le sa faca asta daca sunt bete turta).

Strainezii nu sunt oameni ciudati.

Noi nu ne apucam sa exclamam diverse lucruri in alte limbi pentru ca nu putem abtine de la asa ceva. Si totusi, se pare ca scriitorii se incapataneaza sa-si determine personajele sa se comporte astfel.

Cum sa ne comportam pe WattpadUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum