Skica nije zapisana u kamenu

306 31 4
                                    

Znam da me dugo nije bilo i ispričavam se, ali toliko mi se toga trenutno događa u životu da jednostavno nemam vremena za Wattpad, a što se ovih savjeta tiče - nisam ni imala ideju o čemu bih više pisala. A onda mi je danas palo napamet.

Prvo o čemu sam pisala u ovoj knjizi bile su skice. Objasnila sam što su, kako se izrađuju i na koji način nam mogu pomoći u pisanju. No, jednu stvar sam zaboravila spomenuti, a to je da skica nije zapisana u kamenu.

Prije nego što uopće počnem pisati svoj roman, ja imam dovršenu skicu: dakle, znam što će se sve dogoditi u priči. Međutim, u procesu pisanja možete naići na neslaganje onoga što vaša priča želi sa skicom koju ste za nju naumili.

Moj savjet vam je: ne forsirajte.

Kada sam u početku planirala svoj fantasy roman "Pjesma crne krune", trebao je biti serijal. Već sam u glavi imala okvirnu radnju nastavaka, pa čak i naslove. Ali što se dogodilo? Napisala sam više od polovice priče kada sam shvatila da je to jedna knjiga. Odjednom su se ključne točke radnje promijenile, pa tako i sami kraj romana. Nisam se tome odupirala, već sam promijenila svoju skicu i napravila za svoju knjigu ono što mi se činilo najbolje. Ideje koje sam imala za nastavke sam potom implementirala u svoj fantasy serijal "Kronike iz Trunkatisa", koji je naprosto tražio da bude serijal, a ne samo jedna knjiga.

Ako vaša priča i vaši likovi traže nešto drugo od onoga što ste vi prvotno zamislili, nemojte se boriti protiv toga. Poslušajte svoju priču i prilagodite joj se. Obećavam vam da nećete pogriješiti.

Savjeti za pisanjeWaar verhalen tot leven komen. Ontdek het nu