Smišljanje ideja

813 80 12
                                    

Nekome ideje za priče dođu same od sebe, bez ikakvog truda. Neki ne znaju gdje će s njima. Međutim, ima i nesretnijih pisaca koji pate od nedostatka dobre ideje. Ovo su moji savjeti za smišljanje ideja za knjigu!

1. Odredite žanr u kojem želite pisati.
Razmislite o tome što najviše volite čitati. Žanr koji vam je drag za čitati ne mora nužno biti onaj koji ćete htjeti pisati. Meni je trebalo nekoliko započetih i propalih kriminalističkih, romantičnih i paranormalnih knjiga da shvatim kako je žanr u kojem se najbolje snalazim fantastika. Zato dobro razmislite o tome što želite pisati!

2. Odredite ciljanu publiku.
Ovo je obavezan korak na Wattpadu zato što morate znati u koju ćete kategoriju staviti knjigu. Želite li pisati o likovima koji imaju 12 godina? Onda su vaša ciljana publika djeca. Želite li pisati o likovima koji imaju 16 godina? Vaša je ciljana publika young adult, odnosno mladi odrasli ljudi. Želite grafički opisivati spolne odnose i nasilje? Vaša su ciljana publika odrasli ljudi itd.
Na ovaj način već određujete ton svoje potencijalne knjige.

3. Odredite temu.
Tema je univerzalna ideja ili poruka koja se proteže kroz cijelu vašu priču. Ovdje imate brojne opcije. Navesti ću samo neke, zajedno s primjerima:
- dobro protiv zla (Harry Potter)
- individualac protiv društva (Igre gladi)
- ljubav suočena s izazovom (Sumrak)
- odrastanje (Charliejev svijet)
- rasizam (Ubiti pticu rugalicu)
Važno je napomenuti da vaša priča može imati više tema.

4. Brainstorming.
Nakon što odredite žanr, publiku i temu, vrijeme je za brainstorming. Uzmite komad papira i zapišite apsolutno sve što vam pada na pamet. Vjerojatno u glavi već imate brdo ideja koje se vrte, te ih sada treba zapisati. Zapamtite, ne postoji loša ideja. Kada završite, vidite kako bi sve te točke mogli ukomponirati u priču.

5. Koristite izvore.
U današnjem svijetu kada nam je sve dostupno, zbilja je lako naći inspiraciju. Surfajte internetom. Stranice koje mene osobno inspiriraju su Pinterest i Deviantart.

To je sve što imam za reći o ovoj temi, nadam se da će biti od pomoći :)

Savjeti za pisanjeTahanan ng mga kuwento. Tumuklas ngayon