6 načina za završiti knjigu

775 60 9
                                    

Ne znate kako završiti svoju priču? Ovdje sam pripremila 6 načina, odnosno 6 vrsta krajeva kojima možete zaključiti svoju knjigu.

1. Određen kraj
Ovo je kraj koji zaokružuje cijelu radnju i odgovara na sva pitanja. Ovaj će vam kraj reći što se dogodilo svakome od glavnih likova i obično je jako zadovoljavajući u svojoj cjelini. Ovakav kraj bolje pristaje romanima i to onima koji stoje sami za sebe, odnosno nisu dio serijala.

2. Zapleten kraj
Ovo su krajevi koji se temelje na interpretaciji čitatelja. Češći su u kratkim formama.

3. Kraj s okretom
Ovaj kraj je neočekivan ili izokrenut. Sve u što ste uvjeravali svoga čitatelja tijekom knjige, na kraju je bačeno kroz prozor i zamijenjeno novim otkrićem. Tada je to dobro napravljen kraj. Ako kraj s okretom napravite loše, vaš čitatelj će se osjećati prevareno.

4. Kružni kraj
Ovaj završetak povezuje kraj priče sa tragovima danima u početku. Ovo možete napraviti tako da otvorite priču sa sukobom glavnog lika, a završite s tim ZAŠTO je taj sukob postojao tijekom knjige. To je samo jedan od primjera.

5. Nerazjašnjen kraj
U nerazjašnjenom završetku, glavni sukobi su ostavljeni bez odgovora. Čitatelj je ostavljen da se premišlja oko ishoda. Ovi krajevi su poznati i kao "cliffhanger krajevi".

6. Daleki kraj

Ovaj završetak čitateljima pokazuje što se dogodilo u daljoj budućnosti. Najbolji primjer za ovo je zadnja knjiga Harryja Pottera gdje nam na kraju autorica govori tko se vjenčao za koga, tko je imao djecu s kim itd.

Nadam se da se nakon ove liste nećete puno dvoumiti oko toga kako završiti svoju priču, te da ćete izabrati kraj koji joj najbolje odgovara :)

Savjeti za pisanjeUnde poveștirile trăiesc. Descoperă acum